JaraiYas

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 5 yıldır Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) modelini aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte hem yazılım hem donanım tarafında belli bir deneyimim oldu. Özellikle KeeneticOS, gelişmiş ağ ayarları ve entware gibi özellikleriyle dikkat çeken bu modem, yazılım anlamında gerçekten başarılı.

Ancak her cihaz gibi bunun da bazı güçlü ve zayıf yönleri var. VDSL hat kullanıcısıyım. Özellikle Broadcom DSLAM altyapısındaki deneyimlerimi paylaşmak istedim çünkü oyun odaklı kullanımlarda önemli farklar yaratabiliyor. Almayı düşünenlere fikir olur düşüncesiyle artı ve eksileri şöyle sıralayabilirim:

Artılar.

• Yazılım desteği çok iyi. Arayüz sade, güncellemeler düzenli ve genel olarak stabil çalışıyor.
• Wireguard ve OpenVPN desteğiyle VPN tarafı başarılı.
• Entware desteği ile gelişmiş yapılandırmalar ve DPI bypass gibi özellikler sorunsuz çalışıyor.
• QoS düzgün çalışıyor, bufferbloat testlerinde iyi sonuçlar veriyor.
• SNR değerinde dalgalanma ya da ani düşüşler yaşamadım.
• Hız testi sonuçları 100 Mbps pakette 94 Mbps, 75 Mbps pakette 72 Mbps civarında. Bence yeterli.

Eksiler.

• DSL tarafı Broadcom DSLAM altyapısıyla uyumlu değil. Bağlantı kopmuyor ama rekabetçi oyunlarda hit registration gibi sorunlar yaşatabiliyor.
• ASUS DSL-N16 (MediaTek), Keenetic Extra DSL (MediaTek) gibi modemlerde bu sorunlar görülüyor. Broadcom çipsetli ZyXEL DX3200 ile aynı hatta bu problemler tamamen ortadan kalktı.
• DSL gelişmiş ayarları (sra, bitswap, g. Inp, g. Vector, upbo) açık ya da kapalı fark etmiyor. Hiçbiri sorunu düzeltmiyor. G. Vector alternatif aktif edilince bağlantı hiç sağlanamıyor.
• Broadcom DSLAM altyapısında bu cihazı modem olarak kullanmak verimli değil.
• Keenetic DSL modelini modem olarak değil, sadece router olarak kullanmak daha mantıklı. DSL olmayan router modelleri tercih edilip yanına uyumlu bir modem bağlamak daha doğru bir çözüm olabilir.

MTU/MSS değeri olarak 1492 yerine 1456 kullanınca rekabetçi oyunlardaki bazı sorunların azaldığını gözlemledim. Bu durum Keenetic ile ilgili olabilir. Çünkü aynı hattı Broadcom çipsetli bir modemle kullandığımda 1492 değeriyle benzer sorunlar yaşamadım.

Keenetic DSL modelleri router olarak oldukça verimli. Eğer DSL modülünden yeterli performans alınamıyorsa, DSL olmayan bir Keenetic router modeli tercih edilip yanına Broadcom çipsetli uyumlu bir modem bağlamak çözüm olabilir.

Genel olarak yazılım, VPN, gelişmiş ayarlar ve QoS gibi konularda Keenetic gerçekten iyi bir cihaz. Ancak DSL tarafında, özellikle Broadcom DSLAM altyapısı kullanıyorsanız ve çevrimiçi oyun performansı sizin için önemliyse, bu cihazı modem olarak kesinlikle önermem.

Deneyimlerimi paylaştım, umarım almayı düşünenler için faydalı olur. Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.

Son düzenleme:
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 5 yıldır Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) modelini aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte hem yazılım hem donanım tarafında belli bir deneyimim oldu. Özellikle KeeneticOS, gelişmiş ağ ayarları ve entware gibi özellikleriyle dikkat çeken bu modem, yazılım anlamında gerçekten başarılı.

Ancak her cihaz gibi bunun da bazı güçlü ve zayıf yönleri var. VDSL hat kullanıcısıyım. Özellikle Broadcom DSLAM altyapısındaki deneyimlerimi paylaşmak istedim çünkü oyun odaklı kullanımlarda önemli farklar yaratabiliyor. Almayı düşünenlere fikir olur düşüncesiyle artı ve eksileri şöyle sıralayabilirim:

Artılar.

• Yazılım desteği çok iyi. Arayüz sade, güncellemeler düzenli ve genel olarak stabil çalışıyor.
• Entware desteği ile gelişmiş yapılandırmalar ve DPI bypass gibi özellikler sorunsuz çalışıyor.
• Hız testi sonuçları 100 Mbps pakette 94 Mbps, 75 Mbps pakette 72 Mbps civarında. Bence yeterli.

Eksiler.

• DSL tarafı Broadcom DSLAM altyapısıyla uyumlu değil. Bağlantı kopmuyor ama rekabetçi oyunlarda hit registration gibi sorunlar yaşatabiliyor.
• ASUS DSL-N16 (MediaTek), Keenetic Extra DSL (MediaTek) gibi modemlerde bu sorunlar görülüyor. Broadcom çipsetli ZyXEL DX3200 ile aynı hatta bu problemler tamamen ortadan kalktı.
• DSL gelişmiş ayarları (sra, bitswap, g. Inp, g. Vector, upbo) açık ya da kapalı fark etmiyor. Hiçbiri sorunu düzeltmiyor. G. Vector alternatif aktif edilince bağlantı hiç sağlanamıyor.
• Keenetic DSL modelini modem olarak değil, sadece router olarak kullanmak daha mantıklı. DSL olmayan router modelleri tercih edilip yanına uyumlu bir modem bağlamak daha doğru bir çözüm olabilir.

MTU/MSS değeri olarak 1492 yerine 1456 kullanınca rekabetçi oyunlardaki bazı sorunların azaldığını gözlemledim. Bu durum Keenetic ile ilgili olabilir. Çünkü aynı hattı Broadcom çipsetli bir modemle kullandığımda 1492 değeriyle benzer sorunlar yaşamadım.

Keenetic DSL modelleri router olarak oldukça verimli. Eğer DSL modülünden yeterli performans alınamıyorsa, DSL olmayan bir Keenetic router modeli tercih edilip yanına Broadcom çipsetli uyumlu bir modem bağlamak çözüm olabilir.

Genel olarak yazılım, VPN, gelişmiş ayarlar ve QoS gibi konularda Keenetic gerçekten iyi bir cihaz. Ancak DSL tarafında, özellikle Broadcom DSLAM altyapısı kullanıyorsanız ve çevrim içi oyun performansı sizin için önemliyse, bu cihazı modem olarak kesinlikle önermem.

Deneyimlerimi paylaştım, umarım almayı düşünenler için faydalı olur. Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) ile İlgili Çözüm Önerileri:

1. DSL Modülünü Değerlendirme:
- Eğer Broadcom DSLAM altyapısında sorun yaşıyorsanız, Keenetic Extra DSL modelini modem olarak kullanmak yerine bir DSL modem ile birlikte kullanmayı düşünebilirsiniz.
- Uyumlu bir Broadcom çipsetli modem (örneğin ZyXEL DX3200) kullanmanız, oyun performansında iyileşme sağlayabilir.

2. Modemi Router Olarak Kullanma:
- Keenetic Extra DSL'i modem olarak değil, sadece router olarak kullanmayı düşünün. DSL olmayan bir Keenetic router modeli satın alıp, yanına daha uygun bir DSL modem eklemek daha verimli olabilir.

3. MTU/MSS Değerini Ayarlama:
- MTU/MSS değerinizi 1492 yerine 1456 olarak değiştirin. Bu ayar, özellikle çevrim içi oyunlarda yaşanan sorunları azaltabilir.

4. Gelişmiş Ayarların Kontrolü:
- DSL’in gelişmiş ayarları (sra, bitswap, g. Inp, g. Vector, upbo) ile ilgili ayarları denemeye devam edin. Ancak, Broadcom DSLAM ile uyumlu olmadığını bildiğiniz için, bu ayarları uyguladıktan sonra beklediğiniz sonuçları almayabilirsiniz.

5. QoS Ayarlarını Optimize Etme:
- QoS (Quality of Service) ayarlarınızı kontrol edin. Oyun trafiğinizi önceliklendirmek için QoS ayarlarını optimize edin.

6. Firmware Güncellemeleri:
- KeeneticOS’un en son güncellemelerini kontrol edin ve uygulayın. Yazılım güncellemeleri bazen performans iyileştirmeleri sağlayabilir.

7. Destek ve Topluluk:
- Keenetic destek forumlarından veya topluluklarından ek bilgi ve öneri almayı düşünebilirsiniz. Diğer kullanıcıların deneyimlerinden faydalanmak yararlı olabilir.

Bu adımları izleyerek, Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) modelinden aldığınız performansı iyileştirebilirsiniz.

Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşık 5 yıldır Keenetic Extra DSL (KN-2111 / KN-2112) modelini aktif olarak kullanıyorum. Bu süreçte hem yazılım hem donanım tarafında belli bir deneyimim oldu. Özellikle keeneticos, gelişmiş ağ ayarları ve entware gibi özellikleriyle dikkat çeken bu modem, yazılım anlamında gerçekten başarılı.

Artılar.

Eksiler.

Genel olarak yazılım, VPN, gelişmiş ayarlar ve QoS gibi konularda Keenetic gerçekten iyi bir cihaz. Ancak DSL tarafında, özellikle Broadcom DSLAM altyapısı kullanıyorsanız ve çevrimiçi oyun performansı sizin için önemliyse, bu cihazı modem olarak kesinlikle önermem.

Size o zaman bir detaylı konu danışacağım. Omni DSL kullanıyordum 5 yıldır eski versiyonu, extra DSL ile değiştim Amazon'dan hala iade etme durumum var. Omni DSL köprü moduna alıp kaliteli bir router alacaktım. Sonra caydım gecikme vesaire yaşanmasın diye direkt extra DSL aldım, Türk Telekom 100 Mbps VDSL altyapısını kullanmaktayım. Fakat bina içine girişe geçen sene TurkNet GigaFiber'i getirdi fakat hala altyapıda 70 Mbps VDSL gösteriyor TurkNet tarafında sanırım aktivasyonu bekliyorum, teknik ekipten arkadaşlar 1 aya gelir dedi fakat hala bekliyoruz ama tahminimce bu yaz gelmiş olur diye düşünüyorum.

Bu bahsettiğiniz competitive oyunlarda hit reg, desync kralını yaşıyorum ve lanet değişken ağır değişken bir internete altyapıya sahibim. DSLAM Broadcom uyumlu olup olmadığını nasıl öğrenebilirim? Gelen teknik ekipteki arkadaş hep bana Türk Telekom'un modemini öneriyor daha iyi çalışıyor diye de. Yıllardır hep kopma vs yaşıyordum CAT 6 çektirdim o sıra omni DSL geçtim sorunlar düzeldi, belki TTNET'in modemi olsa da yine düzelmiş olacaktı. Şu an bu konuyu görmeden öncede iade edip kaliteli router mı alsam diye düşünüyordum açıkçası deneme amaçlı geçtim 2-3 ms fark oldu donanımsal hızlı cihaz QoS'u daha stabil.

Bu durumda bana öneriniz ne olur omni DSL köprü modunda ASUS bir router alsam yine aynı problem olur sanırım. TTNET'in verdiği modemleri alsam GigaFiber'de kullanmam diye düşünüyorum. Bu duruma göre bir öneri yaparsanız çok sevinirim.

Hat değerlerim ise şu şekilde:

1.webp

Güncelleme yapıyorum TTNET Şikayet kaydında sordum Saha dolabı, Huawei T7 DSLAM modeli kullanılıyormuş, sanırım biraz araştırdım bu da Broadcom'ya da HiSilicon yonga seti kullanıyormuş muhtemelen sizin yaşadığınız durumu bende yaşıyorum, 5 yıldır eziyet etmişiz kendimize. Şimdi işin garibi, 2-3 apartman ileride TurkNet ve TTNET Fiber hizmetleri mevcut. TurkNet'in apartman girişine GigaFiber kutusu geldi, fakat aktivasyon gelse direkt iade edip router alacağım kaliteli. Sözde 1 aya aktivasyon olur dediler 1 yılı geçti, Omni DSL ile devam edip bir router alsam kaliteli yine aynı problemleri yaşayacağım gelene kadar. MTU değeri fark yarattı bende de bu arada.

Son düzenleme:
Keenetic titan alınır mı? Acaba?

Bilmiyorum hocam, çünkü bende çözüm oldu ama @Machvins hocamda çözüm olmadı. Onun DSLAM cihazı Huawei ve hisilicon chipset kullanıyor, bu yüzden HG658 modem denedik ama yine de çözüm olmadı. Fiber altyapıda sonlandırıcı ONT olduğu için stabilite sorunu olmaz diye düşünüyorum. Titan router kullanmanızın amacı da o aslında ama ben sadece kendi deneyimimi paylaşıyorum, kesin bir şey söyleyemem.