Makaleler
11
Yer
Ankara

Konu Başlıkları Gizle

1. 1
Herkese selam.

TurkNet ve TTNET ile uygun şartları sağladığımız zaman 1 Gbps paketimizde 1.2 hatta 1.5 Gbps hızlara ulaşabildiğimizi biliyoruz. Öncelikle bunun nasıl yapıldığını ufaktan açıklayayım.

İnternet servis sağlayıcıların bizlere sunduğu, mecbur bıraktığı, routerlar ile maalesef istesek de 1 Gbps sınırını aşamıyoruz. Elimizdeki router bu hızın üstüne çıkmamıza müsaade etse bile yine, yeniden bir engele takılıyoruz. Beş para etmez ONT'ler bu sorunun ana kaynağı, bu ONT'lerin hem fiberoptik girişleri hem de Ethernet çıkışları 1 Gbps ile sınırlı. ONT ne diye soracak olan arkadaşlar için şu küçük kutu oluyor kendileri:

1500x1500_thumb_st03500bl.webp

ONT'lerin görevi santralden gelen fiberoptik sinyali, ışığı, elektriğe çevirmektir. Böylece routerların anlayacağı dile çevrilen sinyali elde etmiş oluruz. Peki bu ONT'ler beş para etmezse bu sorunu nasıl aşıyoruz? SFP modülleri ile. Örnek olarak oldukça yaygın olan Huawei MA5671A SFP modülünü ele alalım:

x5_1259969792lrt.webp

• Downstream 2488 Mbps, ISS'den bize gelen veri yani download denebilir.
  • Upstream 1244 Mbps, bizim ISS'ye gönderdiğimiz veri yani upload denebilir.

Pratikte bu verilerle GPON hatlarıyla, her şey yolunda giderse, 1300-1400 Mbps indirme hızları görmek mümkün. Bu hızlar bölgenize sinyal veren santralin/kutunun ne kadar yoğun olduğuna ve size gelen sinyalin kalitesine göre değişkenlik gösterir. Daha üst hızlar için 10 Gbps down/up destekli XGS-PON hatlarının binanıza kadar gelmesi gerekir ki çoğu ISS bunları henüz kullanmıyor.

Peki bu SFP modüllerini nasıl kullanıyoruz?

SFP modüllerini kullanmak için öncelikle SFP girişine sahip bir router ya da Media converter almanız gerekir. SFP girişli router örnekleri verelim:
  • Keenetic Ultra
  • Keenetic Hero KN1012
  • Keenetic Giga

Örnek resim, SFP modülü bağlanmış bir Keenetic Ultra:

sfp.webp

Örnek resim, SFP girişi olan bir Media converter. ISS'lerimizin bize verdiği ONT'ler gibi düşünebilirsiniz. Sadece fiberoptik çıkış için SFP modülü bağlamanız gerekiyor. 1 Gbps üstü hız için oldukça pahalı olan 2.5 Gbps destekli bir model almalısınız. Pahalı olan yöntemdir:

ewent-eminent-em4005-1114963054.webp

Peki iş bunları alınca bitiyor mu? Hayır.

SFP modüllerini Türkiye'de kullanmak için onları biraz kurcalamamız gerekiyor. @Recep Baltaş hocam bu konuda bir video yaptı bile, konuya meraklandıysanız izlemeniz tavsiye edilir :)

Peki Superonline'da bizim önümüze başka engel çıkmıyor mu? Çıkmaz mı hiç?

İnternet'e erişim sağlamak için PPPOE kullanıcı adı ve şifresine ihtiyacımız oluyor. Turk Telekom, TurkNet ve diğer sağlayıcılar size bu şifreyi verirken Superonline vermiyor, üstüne routerlara yazılım atıp bu şifreyi sansürlüyor. Bazı routerlarda bu bilgilere erişebilirken bazılarında erişemiyoruz. Şans işi, erişen routerını direkt değiştiriyor zaten. Ben halihazırda bu şifrelere bazı yöntemlerle eriştim ancak herkes benim kadar şanslı olmayabiliyor. Sırf şifreyi almak için bu şifreyi alabileceğiniz bir routerı çeşitli bahanelerle müşteri hizmetlerinden talep etmeniz gerekebiliyor.

Peki benim kurulumumda ne olacak?

• Keenetic Hero Router
  • Huawei MA5671A SFP modülü
  • TP-LINK UE302C USB-C 2.5 Gbps ethernet modülü
  • Inca IUSB-01TP USB-C USB-A dönüştürücü

Peki neden bir USB 2.5 Gbps ethernet dönüştürücü kullanıyorum? Açıklayayım.

Keenetic Hero'da her ne kadar 2.5 Gbps SFP girişi ve 2.5 Gbps Ethernet çıkışı sunulsa da bunlar maalesef aynı anda kullanılamıyor çünkü aynı hattı paylaşıyorlar.

1754946554666.webp

Bu sınırı aşmak için Hero'da bulunan USB 3.0 girişine bir ethernet dönüştürücü takıyoruz ki elimizde en az 2.5 Gbps destekli bir ethernet çıkışı olsun. Peki bu ethernet modülünü kafamıza göre mi seçtik? Tabii ki de hayır. KeeneticOS'ta en sağlıklı çalışan 2.5 Gbps USB ethernet kontrolcü Realtek RTL8156 veya Realtek RTL8156B modeli. Seçtiğim TP-LINK modelinde Realtek RTL8156B kontrolcü var ve KeeneticOS ile sorunsuz çalışıyor. Topulukta birçok deneyen kişi var ve en ufak bir sorun rapor edilmemiş.

TP-LINK'in bu ürününü takmamız yetmiyor, KeeneticOS üzerinden USB Ethernet modülü desteğini routera kurmamız ve LAN araüyüzü ile köprülememiz gerekiyor. Bütün adımları bir sonraki konuda göstereceğim. Bir video yapmayı bile düşünüyorum ancak vakit olur mu bilemiyorum.

Bakalım bu meraklı maceramızda neler yaşayacağız :)

Son düzenleme:
Halihazırda Keenetic Ultra ve SFP ile kullanıyorum Superonline'ı. Adamlar banlayacak beni :D
İnternet bağlantı ayarlarına dair bir görsel paylaşabilir misin? Ben de Keenetic Ultra ile bağlantı ayarlarını yapmaya çalışıp başaramadığımda Keenetic müşteri hizmetleri bana İSS kaynaklı sıkıntı olduğunu söylemişti.

İnternet bağlantı ayarlarına dair bir görsel paylaşabilir misin? Ben de Keenetic Ultra ile bağlantı ayarlarını yapmaya çalışıp başaramadığımda Keenetic müşteri hizmetleri bana İSS kaynaklı sıkıntı olduğunu söylemişti.
PPPOE kullanıcı adı ve şifresi elinizdeyse bir de ek olarak SOL'un size verdiği routerın MAC adresini Keenetic'e girmeniz gerekiyor. MAC adresi routerın arkasında yazar.

Eğer Türk Telekom veya TurkNet kullanıyorsanız WAN arayüzü için VLAN ID'yi 35 yapmanız gerekiyor. Yukarıda attığım videoda VLAN ID için aşamalar mevcut.

Halihazırda Keenetic Ultra ve SFP ile kullanıyorum Superonline'ı. Adamlar banlayacak beni :D
Sözleşmeyi feshettiklerinde görürsün. :rofl:
TurkNet'in müsaade edeceğine inanıyorum ama diğer operatörlerde SFP ile limitleri zorlayıp yakalanmamak şans işidir. 👀
Rehber için ellerine sağlık. 🙏

PPPOE kullanıcı adı ve şifresi elinizdeyse bir de ek olarak SOL'un size verdiği routerın MAC adresini Keenetic'e girmeniz gerekiyor. MAC adresi routerın arkasında yazar.
Bu şekilde yapıp hatta bilgileri modemden otomatik çekme özelliğini bile kullansam da internet erişimi gelmedi. Keenetic müşteri hizmetlerine bağlanıp yetkiliyle aynı şekilde adım adım denedim yine olmadı. Müşteri hizmetleri internet hizmetimin kendi modemime (nasıl olduğunu bilmiyorum) kilitli olabileceğini söyledi.

Merhaba tam da yapmak istediğim şeyi gerçekleştirmişsin tebrikler, TT alt yapısında Gigaspeed kullanıyorum ve 2.5G Sfp, 2.5G converter ile TP Link BE550 modem ile 1150 mbit download hızlarına ulaşıyor(dum). 1-2 aydır 999 mbit download üzerine çıkamıyorum. Santralim nokia. Sanırım benim bölgeme sınırlama getirdiler, yaptığım kurulum ve uğraşlar resmen hiç oldu. 1 hafta önce de superonline çalışanları kapımı çaldı ve artık binanızda superonline fiber mevcut diye bilgi verdiler, hız sonuçlarını bizimle paylaşırsan bende superonline geçmeyi düşüneceğim, şimdiden teşekkürler 👍 @utkuversus

Biz de VDSL ile sürünüyoruz, sürekli de kopuyor 1 aydır. En sonunda PTT'yi falan bombalayacağım valla. :D