Erol mütercimler'in CHP, Kemalizm'i 47'de terk etti sözü var. Biraz daha baktığımda atatürkçülüğün siyasi olarak 1980'den sonra daha fazla kullanıldığına ulaştım ancak kimden okumam gerektiğini de bilemediğim için zorlandım. Bilgi verir misiniz?
Detaylar
Kim cevapladı?Görkem Say 20
Üstün
Ikisi de teknik olarak ayni sey olsa da Kemalizm, Kemalist, Kemalci gibi soylemler daha cok bu goruse karsit olanlarin, Ataturkculeri asagilamak veya dalga gecmek icin kullandigi kavramlardir. Bugun de ozellikle belirli AKP destekcilerinin alay etmek icin kullandigini hatta zaman zaman akillarinca laf soktuklarini sandiklari Kamalizm soylemlerini gorebiliriz.
Ikisi de teknik olarak ayni şey olsa da Kemalizm, Kemalist, Kemal'ci gibi soylemler daha cok bu goruse karsit olanlarin, ataturkculeri asagilamak veya dalga gecmek icin kullandigi kavramlardir. Bugün de ozellikle belirli AKP destekcilerinin alay etmek icin kullandigini hatta zaman zaman akillarinca laf soktuklarini sandiklari kamalizm soylemlerini gorebiliriz.
Kemalist dönemde Kemalizm ilkelerinden biri devrimcilikken 80 sonrasında inkılapçılık olarak değiştirilmiş diye okudum. Yalnızca AKP söylemi olması için eskiye gitmemesi gerek. Atatürkçülük ABD'ye yakınlaşılmaya çalışıldığı süreçte Kemalizm'in solculuğunu bastırmak için de denmiş galiba.
Görkem Say 20
Üstün
Kemalist dönemde Kemalizm ilkelerinden biri devrimcilikken 80 sonrasında inkılapçılık olarak değiştirilmiş diye okudum. Yalnızca AKP söylemi olması için eskiye gitmemesi gerek. Atatürkçülük ABD'ye yakınlaşılmaya çalışıldığı süreçte Kemalizm'in solculuğunu bastırmak için de denmiş galiba.
Sadece su an degil Kurtulus Savasi doneminde yine rejim yanlilari, Ataturk destekcilerini asagilamak veya kucumsemek icin de Kemalistler, Kemalciler, Kemaliler gibi soylemleri kullaniyordu. Su anki AKP destekcileri de esasen aa o donemler boyle soyleniyormus o zaman biz de bu sekilde dalga gecelim kafasinda olduklari icin bunu devam ettiriyorlar. Yoksa teknik olarak Ataturkculuk de Kemalizm de Atatürk'ün benimsedigi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak, çağdaş bir hayat tarzını benimseme ilkesidir.
cemkaraca 64
Üstün
Bi nevi haklısınız. Kemalist, Kemalizm kelimeleri 1930'larda çıktı.Atatürkçülük söylemi 1980 darbesinden sonra Kenan Evren tarafının ortaya attığı bir söylem. Kemalizm kavramı ise 1980 öncesine dayanıyor. Benim bilgim bu.
Açıkçası Kenan Evren'in ortaya attığı bir terim olduğundan Atatürkçülüğü değil Kemalizmi kullanmak bana daha doğru geliyor. Atatürkçülük biraz daha Kenan Evren ekolü Kemalizm gibi hissettiriyor bu hâliyle.Bi nevi haklısınız. Kemalist, Kemalizm kelimeleri 1930'larda çıktı.
cemkaraca 64
Üstün
Bana da Atatürkçülük, Neo-Kemalizm gibi geliyor. Yani Kemalizm'i yenileyip militarizm ile harmanlayıp Atatürkçülük diye bir şey ortaya atılmış gibi geliyor. Kemalizm daha doğru olur tabii. 10. yıl nutkundan sonra Kemalizm kelimesi ortaya çıkmıştır.Açıkçası Kenan Evren'in ortaya attığı bir terim olduğundan Atatürkçülüğü değil Kemalizmi kullanmak bana daha doğru geliyor. Atatürkçülük biraz daha Kenan Evren ekolü Kemalizm gibi hissettiriyor bu hâliyle.