megatronn 23

Üstün
Merhaba. Öğrenciyim ve mezuna kaldım. Bu sene dershaneye gidiyorum. Haftalık 1.000-1.500 TL alıyorum ve her hafta 300-400 TL atabiliyorum kenara. Bu ay mesela çok harcamadım ve 2.000 TL biriktirdim. Paramın öyle durması biraz rahatsızlık veriyor. 18'e girdim, zaten bir yatırım yapmayı düşünüyorum; ancak herhangi bir bilgim yok, sadece dolar, altın falan biliyorum şu an. Sizce böyle paralarla nasıl yatırım yapabilirim? Her hafta 400-500 TL daha ekleyeceğim üstüne. Ara sıra iddia oynuyorum bir arkadaşımla, paradan kazanıyoruz az bir şey ama hiç hoşlanmadığım bir şey, o yüzden yatırım yapmak istiyorum böyle şans oyunları yerine.

İddia oynamayı bırak. Uzun vadede birkaç yıl para kenarda durabilir dersen altına yatır.

Veya arta kalan paranı vadeli hesaba at her ay, üstüne eklene eklene para büyüdükçe büyür.

Merhaba. Öğrenciyim ve mezuna kaldım. Bu sene dershaneye gidiyorum. Haftalık 1.000-1.500 TL alıyorum ve her hafta 300-400 TL atabiliyorum kenara. Bu ay mesela çok harcamadım ve 2.000 TL biriktirdim. Paramın öyle durması biraz rahatsızlık veriyor. 18'e girdim, zaten bir yatırım yapmayı düşünüyorum; ancak herhangi bir bilgim yok, sadece dolar, altın falan biliyorum şu an. Sizce böyle paralarla nasıl yatırım yapabilirim? Her hafta 400-500 TL daha ekleyeceğim üstüne. Ara sıra iddia oynuyorum bir arkadaşımla, paradan kazanıyoruz az bir şey ama hiç hoşlanmadığım bir şey, o yüzden yatırım yapmak istiyorum böyle şans oyunları yerine.
Midas'tan yabancı şirketlerin hisseleri alınabilir. Orada önce TL'yi USD'ye çevirmeniz gerekir. Sonra elinizdeki USD'nin istediğiniz kadarıyla bir ya da birkaç farklı alabilirsiniz küsüratlı da olsa. Tabii siz araştırmanızı yapın yatırım tavsiyesi değil söylediklerim. İlerde mesela kuantumun gelişeceğini düşünüyorsanız WQTM gibi içerisinde 50-60 farklı şirket bulunduran ETF'ler de var. Diyelim bunların içinden çok iyi yükseliş yapacak beş tanesini denk getirmek araştırmak zordur onun yerine ETF'i alınca yükselişten yine de faydalanılmış olur. Bir de hemen yatırım yapmak zorunda olmayabilirsiniz. Diyelim beş ay boyunca piyasayı gözleyip öğrenebilirsiniz. O sırada piyasa düşmüş olursa hem düşükten almış olursunuz hem de daha bilgili.

Midas'tan yabancı şirketlerin hisseleri alınabilir. Orada önce TL'yi USD'ye çevirmeniz gerekir. Sonra elinizdeki USD'nin istediğiniz kadarıyla bir ya da birkaç farklı alabilirsiniz küsuratlı da olsa. Tabii siz araştırmanızı yapın yatırım tavsiyesi değil söylediklerim. İleride mesela kuantumun gelişeceğini düşünüyorsanız wqtm gibi içerisinde 50-60 farklı şirket bulunduran Etf'ler de var. Diyelim bunların içinden çok iyi yükseliş yapacak beş tanesini denk getirmek araştırmak zordur onun yerine Etf'i alınca yükselişten yine de faydalanılmış olur. Bir de hemen yatırım yapmak zorunda olmayabilirsiniz. Diyelim beş ay boyunca piyasayı gözleyip öğrenebilirsiniz. O sırada piyasa düşmüş olursa hem düşükten almış olursunuz hem de daha bilgili.

Hocam, 5-6 ay araştırayım diyorum. Ben de o zamana kadar biriktirdiğim parayı altın hesabına atayım, borsaya gireceğim zamanda çekip borsaya geçeyim diyorum. Nasıl mantık sizce?

Hocam, 5-6 ay araştırayım diyorum. Ben de o zamana kadar biriktirdiğim parayı altın hesabına atayım, borsaya gireceğim zamanda çekip borsaya geçeyim diyorum. Nasıl mantık sizce?
Nasıl bir risk-getiri istediğinizi, hayatınızı bilmediğim için pek bir şey öneremem hocam. İnanın kimse pek bir şey bilmiyor. Karşıt yatırım Antony M. Gallea, William Patalon kitabını biraz okuyun derim. Bazen de bir ürünü pek konuşulmuyorken almak lazım. Bir de Berk Dinçtürk'ü takip edebilirsiniz YouTube'da konuk oluyor bazen. Tesla'nın elinde kullanıcılarından gelen çok veri var değerli diyor. Amerika'nın robotlarını Elon yapacak o yüzden Trump'ın olduğu sürede Tesla değerlenecek falan diyor. 5-6 ay araştırıp yine zarar edebilirsiniz. Araştırmaya vs devam :) Bol kazançlar.