beskhno

Üyecik
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle konu başlığı olarak yaşadığım problemleri tam anlamıyla daraltabildiğimi düşünmüyorum fakat birbiriyle bağlantılı olduğunu düşündüğüm için en iyi bu şekilde özetleyebildim. Kullandığım Windows 10'u fark etmeden CSM/Legacy şeklinde eski usülde kurmuşum, o zamandan beri de tekrar temiz kurulum yapmaya üşendiğim için böyle kullanıyordum. Fakat tekrar CS2 FACEIT oynamaya karar verdiğimde Secure Boot ve TPM 2.0 gibi özelliklerin açık olması gerektiğini görünce UEFI ye zorunlu bir geçiş yapmak durumunda kaldım. Bunu temiz bir kurulum yaparak değil, CMD üzerinden mbr2gpt yoluyla disk üzerinde bir dönüşüm yaparak gerçekleştirdim, bu şekilde herhangi bir dosya veya zaman kaybım olmadı.

Yanılmıyorsam bu olaydan sonra da küçük küçük sorunlar gözlemlemeye başladım, bunlardan bir tanesi bilgisayarı ilk açtığım zaman black flickering olarak tabir edebileceğim, saniyelik siyah gidip gelmelerle Windows'un açılması ve restart ya da oturum kapatıp açana kadar devam etmesi oldu (artık hiç yaşanmıyor). Bu durum fazla canımı sıkmadı çünkü restart sonrasında hiç görülmüyordu, sonrasında ise bilgisayarı 1-2 gün açmamışsam ilk boot sırasında ekranda ciddi glitchler görmeye başladım, bu durum parçaların ısınmasıyla normale dönüyordu, bazen en fazla 1-2 kere restart atıyordum sadece. Bunların dışında da herhangi bir hatayla uzun süre karşılaşmadım.

Şu son 1-2 haftaya gelince de Kernel Power 41 (63) hatası bana musallat oldu. Okuduğum ve izlediğim içeriklere göre bu genellikle PSU veya GPU'ya dair bir problemden meydana geliyormuş, ben de elimden geldiğince çözmeye uğraştım, şu işlemleri gerçekleştirdim:

1. Elektrik akımındaki dalgalanmaları engellemek amacıyla PSU güç kablosunu daha yeni bir üçlü priz ya da direkt olarak prize bağlamak (bazı kullanıcılara çözüm olduğunu gördüm)
2. En güncel BIOS güncellemesini yapmak
3. Fast Start Up seçeneğini devre dışı bırakmak
4. sfc /scannow ve chkdsk c /f /r gibi yaygın ve basit fixleri denemek
5. Afterburner üzerinden gerçekleştirdiğim küçük GPU OC işlemini geri almak
6. OCCT üzerinden Power ve diğer stres testlerini denemek (küçük takılmalar gerçekleşse de sistemde kapanma olmuyor)
7. GPU'ya undervolt uygulamak (bunun sonrasında hatayı biraz daha geç almaya başladım fakat çözüm olmadı, ki bu da bana GPU boost ettikçe PSU ile arasında gerçekleşen iletişimde ve güç alışverişinde bir problem yaşandığı ve bununla ilgili olarak sistemin kapandığını düşündürtüyor, ben bunu voltajı düşürerek yalnızca biraz geciktirmiş oluyorum galiba)
8. AMD Chipset Driver güncellemek
9. DDU ile GPU sürücülerini kaldırıp ilk önce en güncel olan son iki driver'ı yüklemek, ardından da en stabil olduğunda hemfikir olunan 577.00 sürücüsüne downgrade etmek
10. Furmark testi (kapanma ya da aşırı ısınma problemi yaşamıyorum)

Bilgisayarımı olabildiğince verimli kullanan birisiyim, en düşük gecikme, sistemi yormadan alabileceğim en yüksek FPS değerleri ve en düşük sıcaklık için bilinen Windows ve BIOS optimizasyonlarını kullanıyorum. İşlemcim için PBO Limits'i devre dışı, Curve Optimizer'ı ise tüm çekirdekler için -25 değerinde stabil çalışıyor. Sık sık software kuran ya da kaldıran birisi olmadığım için sorunu tetikleyen bir yazılım söz konusu değil, rastgele bir gün itibariyle bu Kernel Power hatasıyla karşı karşıya kaldım ve hiçbiri çözüm olmadı. Anlık olarak 0.875 voltaj değerinde maksimum 1750 mhz yi görecek şekilde undervolt işlemi yaptım, bundan önceki testimde aynı voltaj değerinde 1800 MHz denedim fakat ilk başta çözüldü gibi olsa da kapanma sorununu tekrar yaşadım, bu da son denemem olur sanırım undervolt a dair.

Kapanma sorunu yalnızca bir kez BSOD ile gerçekleşti, onda da aldığım hata "video_scheduler_internal_error" idi, bunun dışında ilk önce siyah ekranla karşılaşıyorum, monitör gidiyor, kısa bir süre sistem çalışmaya devam ediyor, herhangi bir ses çalıyorsa o glitch leniyor ve ardından sistem restart atıyor. Kapanmaların %90'ı oyun oynarken, kalanı ise Chrome üzerinde gezinirken yaşandı, donanım ivmesi kapalı.

Sistemim:
AMD Ryzen 5600X
MSI RTX 2070 VENTUS
Crucial Ballistix 2x8 DDR4 16 GB 3000 MHZ
MSI B450 TOMAHAWK
ADATA XPG SX8200 512 GB
SEAGATE BARRACUDA 1 TB 7200 RPM
Cooler Master MasterWatt Lite MPX-7001-ACABW-EU 700W
Cooler Master Masterliquid 240L 240 MM

Sistemi 7-8 yıldır kullanıyorum, işlemciyi 2600X'ten yükseltmek dışında hiç değişiklik yapmadım, bu zamana kadar da beni gayet iyi idare etti, şu sorun çözülse etmeye de devam eder. Fakat şunu da düşünmeden edemiyorum, yazılımsal/donanımsal sorun alanlarının dışında, özellikle GPU ömrünün bitme aşamasına geldiği çıkarımını da yapabilir miyiz? GPU'ya yapılan undervolt işleminin hataya rastlama sıklığımı düşürmesi ve PSU'ya dair stres testlerinin kapanma yaşatmamasından ötürü sorunu yaşatan ana parça GPU gibi gözüküyor. Fakat daha fazla ne yapabilirim emin olun bilmiyorum, konuya dair birçok yerli yabancı içeriği takip ettim, farklı bir PSU/GPU denemek veya temiz format atmak gibi yolların dışında birçok teşhisi koymaya çalıştım, elimden bu kadarı geldi. @Recep Baltaş benzer konulara çok kez etiketlendiğinizi bilmekle beraber, sizin fikrinizi de duymak benim için çok faydalı olacaktır, herhangi bir forum ihlali yapıyorsam affola, bahsedilen tüm bilgilerin ışığında yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum, teşekkür ederim.