dixtuel

Uzman

Keyubu vs BatıHost VDS deneyimim ve performans karşılaştırması​

Merhaba. Yaklaşık 6 aydır Keyubu tarafında VDS kullanıyordum. Kullandığım paket:

Keyubu VDS L-TR 3GB

• 3 GB DDR4 ECC RAM
  • 4 çekirdek
  • 30 GB NVMe SSD
  • +40 GB ek depolama
  • toplam 70 GB disk
Paket sayfasında işlemci olarak Xeon Platinum 8168 / Gold 6152 / E5-2699 v4 / E5-2689 v4 seçeneklerinden birinin stok durumuna göre otomatik verileceği belirtiliyor. Yani benim sunucumda Platinum 8168 çıkmış olması garanti edilen bir şey değildi; E5 v4 modellerinden biri de gelebilirdi. (Keyubu)

Birkaç gün önce BatıHost’un 4 GB RAM / 4 CPU / 40 GB disk VDS paketine geçtim. BatıHost’u şu anda yalnızca 4-5 gündür kullanıyorum, dolayısıyla uzun dönem uptime, destek veya genel firma kalitesi hakkında kesin bir yorum yapmak istemiyorum. Konuyu iki sunucuda gördüğüm ciddi performans farkı nedeniyle açıyorum.

Servislerimi BatıHost’a taşıdıktan sonra özellikle web uygulamalarında ve genel kullanımda eski Keyubu sunucuma göre daha ağır çalıştığını fark ettim. İlk başta bunun kendi kurulumumdan veya çalışan servislerden kaynaklandığını düşündüğüm için iki sunucuda da çeşitli testler yaptım.

Sunucularda gerçekte görünen donanım​

Keyubu

3 GB RAM
4 vCPU
Intel Xeon Platinum 8168 @ 2.70 GHz
70 GB disk
VMware

CPU speed: 2694 MHz
CPU reservation: 0 MHz
CPU limit: 4444 MHz

BatıHost

4 GB RAM
4 vCPU
Intel Xeon E5-2650 v2 @ 2.60 GHz
40 GB disk
VMware

CPU speed: 2600 MHz
CPU reservation: 0 MHz
CPU limit: 2000 MHz
CPU limitlerini /proc/cpuinfo gibi guest tarafındaki değerlerden tahmin etmedim. İki makinede de doğrudan VMware Tools üzerinden:

vmware-toolbox-cmd stat speed
vmware-toolbox-cmd stat cpures
vmware-toolbox-cmd stat cpulimit
vmware-toolbox-cmd stat raw json resources
ile kontrol ettim.

BatıHost raw çıktısında:

"vm.cpu.limit":{"type":"static","units":"MHz","value":2000}
Keyubu’da ise:

"vm.cpu.limit":{"type":"static","units":"MHz","value":4444}
görünüyor.

Burada politika tarafı da ilginç​

Keyubu’nun hizmet sözleşmesinde Xeon tabanlı VPS/VDS hizmetleri için çekirdek başına 1000 MHz kullanım garantisi açıkça yazılmış. Ana sunucuda boş kapasite varsa bu limitin daha yüksek olabileceği de belirtiliyor. Yani 4 çekirdekli Xeon paketi için sözleşmedeki garanti toplamda kabaca 4000 MHz, benim makinemde tanımlanmış VMware limiti ise 4444 MHz.

Dolayısıyla Keyubu tarafındaki 4444 MHz limitini gizli veya beklenmeyen bir limit olarak görmüyorum; firma zaten Xeon VDS için çekirdek başına hangi CPU kullanımını garanti ettiğini sözleşmesinde belirtmiş.

Keyubu ayrıca NVMe olarak belirtilen VDS’lerde 900 MB/s okuma/yazma garantisi yazıyor. Ağ tarafında ise aynı sözleşmede 100 Mbps garanti edilen hız belirtilmiş; ürün sayfasındaki güncel pazarlama ise 10 Gbit port ve 1000 Mbps’e kadar hızdan söz ediyor. Dolayısıyla network kısmı ayrıca tartışılabilecek bir konu, fakat bu karşılaştırmada ağ sonuçlarını ana değerlendirmeye katmadım.

BatıHost tarafında ise güncel VDS sayfasında satın aldığım paket 4 GB RAM / 4 CPU olarak listeleniyor. Aynı sayfada verilen özellikler için “tamamen size ait, başkası ile paylaşılmamış değerler” ifadesi kullanılıyor. (Batihost)

BatıHost’un hizmet sözleşmesi genel olarak sistemin sürekliliği ve güvenliği için kısıtlama uygulayabileceğini söylüyor. Kullanım koşullarında da VDS’in adil kullanımından bahsediliyor ve uzun süreli %100 CPU kullanımında müdahale edilebileceği belirtiliyor. Ancak incelediğim yayımlanmış sayfalarda 4 CPU VDS paketinin toplam CPU kullanımının standart olarak 2000 MHz ile sınırlandırıldığına dair açık bir değer göremedim. (Batihost)

Bu yüzden benim merak ettiğim konu “4 vCPU vermemişler” değil. İşletim sisteminde gerçekten dört vCPU bulunuyor. Merak ettiğim şey bu dört vCPU’nun toplamında görünen statik 2000 MHz VMware limitinin standart paket politikası olup olmadığı ve satın alma öncesinde bunun nerede belirtildiği.

CPU testleri​

İki tarafta da 30 saniyelik sysbench CPU testi yaptım:

1 thread 2 thread 4 thread

BatıHost 694.90 717.24 748.07
Keyubu clean 1069.77 1728.47 1754.41
Keyubu yüklü 1068.78 1354.25 1580.64
Buradaki Keyubu yüklü sonucunu biraz açıklayayım.

Eski Keyubu sunucusuna şu anda BatıHost’ta çalışan bütün Docker servislerini birebir kurmam mümkün değildi. Tamamen boş Keyubu ile production yükündeki BatıHost’u karşılaştırmak da adil olmayacaktı.

Bu nedenle Keyubu’da xRDP/XFCE’yi geçici olarak kapattım ve yaklaşık:

%62 RAM kullanımı
toplam CPU'nun yaklaşık %10'u kadar arka plan yükü
oluşturdum.

Bu tabii ki gerçek Docker, Node, veritabanı vs. iş yükünün birebir kopyası değil; yalnızca karşılaştırmayı biraz daha adil hale getirmek için yaptığım sentetik bir yük.

Sonuçta BatıHost:

1T 694.90
4T 748.07
ile 1 thread’den 4 thread’e yalnızca yaklaşık %7,7 ölçeklenirken,

Keyubu simüle yük altında:

1T 1068.78
4T 1580.64
ile yaklaşık %48 ölçekleniyor.

4 thread testinde Keyubu simüle yük altındayken BatıHost’un yaklaşık 2.1 katı throughput veriyor.

Burada işlemci farkını göz ardı etmiyorum​

Önemli bir nokta: benim Keyubu sunucumda şans eseri Xeon Platinum 8168 var. BatıHost’taki makine ise Xeon E5-2650 v2.

Dolayısıyla:

“İkisi de 4 çekirdek, o halde bütün performans farkı CPU limitinden kaynaklanıyor.”
demek doğru olmaz.

Platinum 8168 zaten tek çekirdek performansında da E5-2650 v2’den daha güçlü. Nitekim 1-thread testinde Keyubu:

1069.77
BatıHost:

694.90
veriyor.

Fakat burada benim için önemli bir başka nokta var: Keyubu satın alırken Platinum 8168 garanti etmiyordu. Aynı L-TR paketinde Platinum 8168 / Gold 6152 yanında E5-2699 v4 ve E5-2689 v4 de listeleniyor ve işlemci stok durumuna göre otomatik seçiliyor. Benim Platinum’a denk gelmem olumlu bir sonuç fakat karşılaştırmayı sadece buna dayandırmıyorum. (Keyubu)

BatıHost standart VDS sayfasında ise benim gördüğüm kadarıyla belirli bir fiziksel CPU modeli belirtilmiyor; paket doğrudan RAM ve CPU adedi üzerinden satılıyor. Benim açılan VM’de E5-2650 v2 bulunuyor. (Batihost)

Dolayısıyla paket satın alırken iki tarafta da “kesin olarak şu fiziksel işlemciyi alacağım” şeklinde birebir CPU garantim yoktu. Keyubu farkı, hangi işlemci ailelerinden birinin atanacağını açıkça listelemiş olması.

Disk tarafında da ciddi fark gördüm​

Aynı temel fio testlerinden bazıları:

BatıHost Keyubu clean

Sequential write 55.2 MiB/s 1463 MiB/s
4K random read 18.4K IOPS 23.3K IOPS
4K random write 7.47K IOPS 67.2K IOPS
4K mixed read 5.51K IOPS 52.1K IOPS
4K mixed write 2.36K IOPS 22.3K IOPS
Burada beni en çok şaşırtan sequential write ve random I/O oldu.

Keyubu’nun ikinci testinde sequential read/write değerleri ilk teste göre ciddi değiştiği için özellikle sequential read sonucunu karşılaştırmaya koymadım. Cache, host storage veya o anki node durumu sonucu etkiliyor olabilir.

Keyubu tarafında NVMe için sözleşmede 900 MB/s okuma/yazma garantisi bulunduğunu da belirtmek lazım. Benim clean sequential write sonucum 1463 MiB/s ile bunun üzerinde çıktı.

BatıHost’un standart VDS sayfasında ise disk “40 GB SSD HDD” olarak belirtiliyor fakat incelediğim ürün/sözleşme sayfalarında minimum MB/s veya IOPS garantisi göremedim. Bu nedenle BatıHost’taki 55 MiB/s sonucu için “şu garanti ihlal edildi” şeklinde bir iddiam yok; yalnızca gerçek kullanımda yaşadığım yavaşlığın nedenlerinden biri olabileceğini düşünüyorum. (Batihost)

Ağ sonuçlarını bilerek kıyaslamıyorum​

İki sunucuda da Speedtest yaptım fakat otomatik olarak farklı sunucular seçildiği için sonuçları karşılaştırmak sağlıklı olmaz.

Doğrudan ping tarafında iki makine de sorunlu görünmüyordu.

Bu nedenle:

“X firma şu kadar Mbps, Y firma şu kadar Mbps.”
gibi bir sonuç çıkarmıyorum. Sabit hedefli iperf veya aynı Speedtest sunucusu kullanılmadan bunu kıyaslamak doğru olmaz.

Yaklaşık 6 ay Keyubu, 4-5 gün BatıHost sonrası görüşüm​

Keyubu’yu yaklaşık 6 ay kullandım. Benim kullanımım boyunca aldığım VDS özellikle web uygulamaları ve genel sistem tepkisinde sorun çıkarmadı.

BatıHost tarafında ise henüz sadece 4-5 günlük deneyimim var. Dolayısıyla firmanın uzun dönem hizmet kalitesi hakkında “iyi/kötü” şeklinde kesin bir değerlendirme yapmıyorum.

Fakat benim açılan BatıHost VDS’de şu anda:

4 vCPU
2000 MHz toplam VMware CPU limiti
bulunması ve 1/2/4 thread testlerinin:

694.90 → 717.24 → 748.07
şeklinde neredeyse yatay kalması dikkatimi çekti.

Keyubu’da da CPU limiti bulunduğunu özellikle tekrar belirteyim:

4444 MHz
Fakat Keyubu sözleşmesinde Xeon VDS’ler için çekirdek başına 1000 MHz garanti açıkça belirtiliyor. Dört çekirdekte 4000 MHz garantiye karşı benim VM’de 4444 MHz tanımlı.

BatıHost’ta ise benzer şekilde:

“4 CPU = çekirdek başına X MHz / VM toplamında Y MHz”
şeklinde yayımlanmış bir teknik limit göremedim.

Aynı paketleri kullananlardan rica​

Özellikle BatıHost’un 4 GB / 4 CPU paketini veya diğer 4 CPU paketlerini kullanan varsa şu çıktıları paylaşabilir mi?

vmware-toolbox-cmd stat speed
vmware-toolbox-cmd stat cpures
vmware-toolbox-cmd stat cpulimit
Mümkünse:

sysbench cpu --threads=1 --time=30 run
sysbench cpu --threads=2 --time=30 run
sysbench cpu --threads=4 --time=30 run
sonuçları da çok faydalı olur.

Özellikle merak ettiğim:

BatıHost 4 CPU VDS kullanan diğer müşterilerde de cpulimit = 2000 MHz mi, yoksa bu değer node/pakete göre değişiyor mu?