Lyrox

Başarılı
Merhaba arkadaşlar,

Yakın zamanda KIOXIA-EXCERIA G2 1TB SSD satın aldım ve kullanmaya başladım. Performans olarak şimdilik memnunum fakat uzun vadede güvenilirliği ve genel sağlık durumu hakkında emin olamadım. Bu yüzden sizlerden fikir almak istiyorum.

SSD’nin sağlık durumu ile ilgili 4 farklı yazılım kullanarak test yaptım ve sonuçları aşağıda paylaşıyorum:
  1. CrystalDiskInfo
  2. CrystalDiskMark
  3. Hard Disk Sentinel
  4. MSI Center
Anakartım: MSI B550M PRO-VDH

📷 CrystalDiskInfo

📷 CrystalDiskMark

📷 Hard Disk Sentinel

MSI Center

Bir de şunu sormak istiyorum:
SSD’yi 1 TB olarak satın aldım fakat sistemde görünen kullanılabilir alan yaklaşık 930 GB civarında. Bu durum normal midir?

Sizce test sonuçlarına göre SSD'nin durumu sağlıklı mı?
KIOXIA markası hakkında uzun vadeli kullanım tecrübesi olanlar varsa yorumlarını bekliyorum.
Bu SSD’yi sistem diski olarak kullanmaya devam etmek mantıklı mı?

Şimdiden vakit ayırıp yardımcı olan herkese çok teşekkür ederim 🙏
İyi forumlar dilerim!
@Caner Uncu hocam sizinde yorumunuzu beklerim

SSD'nin durumu gayet iyi, sıfır almışsın zaten değerler gayet normal. Hız değerleri de iyi, hatta olması gerekenin bile üstünde bir tık.

SSD’yi 1 TB olarak satın aldım fakat sistemde görünen kullanılabilir alan yaklaşık 930 GB civarında. Bu durum normal midir?
Evet normal.

KIOXIA markası hakkında uzun vadeli kullanım tecrübesi olanlar varsa yorumlarını bekliyorum.
Bu SSD’yi sistem diski olarak kullanmaya devam etmek mantıklı mı?
Kioxia, Toshiba'nın alt markası. 2017-2018 civarında aldığım Toshiba OCZ 240 GB SSD'yi 2024'e kadar kullandım, taş gibi çalıştı senelerce. Gayet iyi marka yani, güven endişesi olmasın. Ayrıca sistem diski olarak kullanmak mantıklı çünkü DRAM'li bir SSD. Ayrıca gayet iyi bir tercih, kendim de sistem diski olarak 500 GB'lık versiyonunu kullanıyorum şuanda.

Performans olarak şimdilik memnunum fakat uzun vadede güvenilirliği ve genel sağlık durumu hakkında emin olamadım. Bu yüzden sizlerden fikir almak istiyorum.
Gelecek hakkında şimdiden yorum yapamayız ancak uzun ömürlü olsun diyorsanız soğutucu blokla kullanmanı öneririm, Kioxia SSD'ler genel olarak biraz ısınmaya meyilli oluyorlar.

Şirketler pakette 1 GB'ı 1.000.000.000 bayt olarak yazar. Pakette de bu belirtilir. Yani 128 GB'lık bir flash bellek alırsanız 128.000.000.000 bayt olduğunu kabul ederek alırsınız. Normal.

1745436967484.webp

1745437135699.webp

Benim test sonuçları da bu şekilde. Fiyatına göre gayet iyi bir SSD, ancak dediğim gibi; soğutucuyla kullanmakta fayda var.

SSD'nin durumu gayet iyi, sıfır almışsın zaten değerler gayet normal. Hız değerleri de iyi, hatta olması gerekenin bile üstünde bir tık.

Evet normal.

Kioxia, Toshiba'nın alt markası. 2017-2018 civarında aldığım Toshiba OCZ 240 GB SSD'yi 2024'e kadar kullandım, taş gibi çalıştı senelerce. Gayet iyi marka yani, güven endişesi olmasın. Ayrıca sistem diski olarak kullanmak mantıklı çünkü DRAM'li bir SSD. Ayrıca gayet iyi bir tercih, kendim de sistem diski olarak 500 GB'lık versiyonunu kullanıyorum şu anda.

Gelecek hakkında şimdiden yorum yapamayız ancak uzun ömürlü olsun diyorsanız soğutucu blokla kullanmanı öneririm, Kioxia SSD'ler genel olarak biraz ısınmaya meyilli oluyorlar.

Sağ olun hocam emek verip yazdınız teşekkür ederim tekrardan hocam MSI SSD soğutucusunu kullanıyorum şu anda anakartla birlikte gelen soğutucu.

Sağ olun hocam emek verip yazdınız teşekkür ederim tekrardan hocam MSI SSD soğutucusunu kullanıyorum şu anda anakartla birlikte gelen soğutucu.
Benim anakart maalesef soğutucusuz geldiği için benim de aslında bir SSD soğutucu almam iyi olur, iyi bir hatırlatma oldu :D

Bende Exceria SATA 960GB var 1 senedir kullanıyorum yeri geldi 5 GB bile boş alan bırakmadım bana mısın demiyor şu an da farkı yok ta 50 GB boş alan var Full oyun dolu donmadir takilmadir yaşamıyorum. Bana Toshiba TR200'ün kopyası dediler zırt diye gider dediler daha ölen bir Exceria SATA konusu görmedim ben. Bir de Exceria Plus 1TB kullanıyorum onu ana disk yaptım daha Windows da takılma görmedim pek detaylı zorlamadim bunu o yüzden bu kadar diyebilirim :D

Diskin durumu gayet iyi fakat sağlık değerine bu kadar takılıyorsan ileride bu diskle çıldırırsın. Bu disk için sağlık değerinin bir şey ifade etmediğini bil yeterli.

Diskinin sağlığı ortalama her 1 TB veri yazdığında %1 düşecektir. Örneğin benim disk 3. yılına doğru %67 görmüş bile fakat performans olarak ilk günkü gibi çalışıyor. Bu yüzden sağlık önemli bir parametre değil.

1745440515740.webp

Sistem diski olarak kullanmaya elverişli bu disk, kullanabilirsin.