blacktooth

Uzman
Merhaba. Burada da indirim konusunu açtığım Kioxia Exceria Heatsink 2 TB modelini sipariş verdim. Ürün elime ulaştı, GPT olarak formatladım ve kullanmaya başladım. Bilgisayarı birkaç defa yeniden başlattıktan sonra SSD görünmemeye başladı. Aygıt yöneticisinde bir sorun yok. BIOS yazılımı zaten günceldi, üzerine en son beta BIOS’a da güncelleme yaptım. Anakartım MSI X670-P Wi-Fi. BIOS’ta SSD gözükmüyor. SSD’yi farklı slotlara taktım; ilk başta gözüküyor, birkaç defadan sonra yine kayboluyor. BIOS’u sıfırlamak, pili çıkarıp takmak ve internette gördüğüm tüm yöntemleri denedim ama SSD’yi çıkarıp takınca sorun çözülüyor; ardından birkaç yeniden başlatmada yine sıkıntı çıkartıyor. Diskte sadece dosyalar var, herhangi bir sistem kurulu değil. Sistemdeki diğer Samsung ve Kingston SSD’ler sorunsuz çalışıyor.

Ben bu işten bir şey anlamadım. :rofl: Sıfır SSD bozuk olabilir mi? Aklıma tek gelen bu oldu. Ürün açıldığı zamanlarda kendi yazılımında gözüküyor, birkaç yeniden başlatmada yine sistemde görünmüyor. Anakartın sitesinde desteklenen modellerin içinde. Ne yapabilirim? Şu an 4. Slota takılı ve gözükmüyor. Farklı slotlara taktım, diğer ssdleri çıkardım vs. aynı sonuç.

Dosya Ekleri

• IMG_20251024_164651.webp
    IMG_20251024_164651.webp
    5,2 MB · Görüntüleme: 52
Son düzenleme:
Innogrit IG5236 kontrolcüsünün gazabına uğramış olabilirsiniz, bu kontrolcü güvenilmezliğiyle biliniyor. @Caner Uncu hocam daha iyi bilir.
Kendi kontrolcüsünü kendisi üreten Samsung, WD... Gibilerinin dışında Phison ve SM genel olarak en iyi ve büyükleri diyebilirim. Innogrit de aslında kötü değil ama kontrolcü yelpazesi çok geniş değildir. Daha çok orta segmente yönelik aslında.

Bu kaybolma sorununu birkaç defa daha görmüştüm ama aynı disk miydi hatırlamıyorum. Direkt kontrolcüyü suçlayamam. Sorun kesinlikle diskte diyemem ama görünürde öyle sanki. Şanssızlık olmuş, tam benim başıma gelecek bir olay. Yine de bi' garantiye gönderin isterseniz.

Bir de Firmware güncellemesi deneyebilirsiniz eğer güncel değilse.

Kendi kontrolcüsünü kendisi üreten Samsung, WD... Gibilerinin dışında Phison ve SM genel olarak en iyi ve büyükleri diyebilirim. Innogrit de aslında kötü değil ama kontrolcü yelpazesi çok geniş değildir. Daha çok orta segmente yönelik aslında.

Bu kaybolma sorununu birkaç defa daha görmüştüm ama aynı disk miydi hatırlamıyorum. Direkt kontrolcüyü suçlayamam. Sorun kesinlikle diskte diyemem ama görünürde öyle sanki. Şanssızlık olmuş, tam benim başıma gelecek bir olay. Yine de bi' garantiye gönderin isterseniz.

Bir de Firmware güncellemesi deneyebilirsiniz eğer güncel değilse.
Firmware güncel, ssd gözüktüğü zaman kioxia ssd programında görünüyor. SSD'de sorun yok ama işte gözükmüyor ara sıra. Sebebi neyden olabilir bilemedim. Bios sıfırlaması sonrası gözüken ssd, neden pc birkaç defa tekrar başlayınca çalışmıyor, ilginç bir durum. Sanırım iade süresi dolana kadar test edeceğim, sonra iade ederiz 🤣

Gelecek için bilgi. SSD'yi alan birkaç kişi de benim sorunumu yaşamış. Kısacası MSI anakartınız varsa bu SSD'den uzak durun. Bir çözüm bulunamadı.

Son düzenleme:
Kısacası MSI anakartınız varsa bu SSD'den uzak durun. Bir çözüm bulunamadı.
Sorun MSI anakartla mı ilgiliymiş hocam? Diğer üreticilerde böyle problem yaşayan olmuş mu?

Eğer sadece bu SSD özelinde MSI'da yaşanıyorsa MSI'ın bir BIOS güncellemesi yayınlaması gerekebilir.

Sorun MSI anakartla mı ilgiliymiş hocam? Diğer üreticilerde böyle problem yaşayan olmuş mu?

Eğer sadece bu SSD özelinde MSI'da yaşanıyorsa MSI'ın bir BIOS güncellemesi yayınlaması gerekebilir.
Sanırım öyle duruyor hocam. Çünkü uyumsuzluk oluşuyor, bunu MSI'ya nasıl rapor edebiliriz sence? Asus anakartta sorun yokmuş.

@Caner Uncu @B 52 Stratofortress

Sorun neden kaynaklı bilmiyorum ama galiba bir çözüm buldum.

1) Diskpart üzerinden değil farklı bir program ile diski sıfırlamak ve GPT yapmak (ben Minitool Partition kullandım)

2) Sistemi yeniden başlatmamak. Yani bu ne demek? Restart tuşuna değil de, bilgisayarı kapatmak ve sonra açmak. Sistem komple kapanıp, tekrar açılınca SSD gözüküyor.

3) MSI sen sorunlusun 🤣

- MSI'ya mail attım ama pek değerlendireceklerini düşünmüyorum. MSI anakart kullanan arkadaşlar bu ssd'yi alırlarsa bu yöntemi deneyebilirler.

Son düzenleme: