wallywestr

Başarılı
3 farklı SSD kullanıyorum ve bunları uzun süreli kullanım sonrası kendimce kıyaslamak istedim. Bir tanesi M.2 SSD, diğer ikisi ise SATA SSD. Bu sağlıklarını etkiliyor mu fikrim yok. Testler CrystalDiskInfo ile yaptım.

İlk SSD Kioxia markasının Exceria G2 1TB M.2 modeli. Kendisini yaklaşık 2 yıldır ana depolama birimim olarak kullanıyorum. Windows ve sürekli kullandığım her uygulama burada. Verilere gelirsek 33125 GB yazı okunmuş, 26227 GB yazı yazılmış, 1003 kez çalıştırılmış, çalışma süresi ise 5275 saat. Sağlık durumu %89. Kendisinden çok memnunum herhangi bir problem yaşamadım.

İkinci SSD ise Crucial markasının CT480BX500SSD1 500GB SATA modeli. Yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. 1 yıl kadar ana SSD olarak kullansam da devamında yan SSD olarak kullanmaya başladım. Kullandığım sürede bir arıza, yavaşlama veya bir yavaşlama yaşamamıştım. Verilere gelirsek 20893 GB yazı yazılmış, maalesef okunan yazı gözükmüyor ama diğer SSD'ye oranlarsak tahminen 26-27 bin GB civarı da yazı okunmuş durumdadır diye tahmin ediyorum. 1523 kez çalıştırılmış, çalışma süresi ise 6687 saat. Sağlık durumu ise %70.

Üçüncü SSD ise Toshiba'nın TR200 240 GB SATA modeli. 2020 Mart ayında aldığım hazır sistemde gelmişti. Yaklaşık 2 yıl ana SSD olarak kullandım, 1.5 yıl kadar yan SSD olarak kullandım uzun zamandır ise nadiren kullanıyorum ama sistemimde takılı durumda. Bu SSD'de TAA 2-3 yıl önce sorun yaşamaya başlamıştım. Sistemim yavaşlamış, ufak takılmalar yaşanıyordu. Crucial markasından yeni bir SSD alma sebebim buydu. Verilere gelirsek 38723 GB yazılmış, okuma kısmını ise tahmin edemiyorum çünkü SSD çok uzun süredir benimle. Sağlık durumu %51.

SSD'lerin SATA veya M.2 olması ömrünü ne kadar etkiliyor bilmiyorum ama bu 3 SSD'de F/P SSD'ler sayılır. Uzun süreli kullanımım sonrası bende durumlar böyle.

Modelden modele ne kadar değişir bilemiyorum ama az çok SSD almak istiyorsanız ve bir araştırma içerisindeyseniz marka veya model açısından size bir fikir verebileceğini umuyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aşağıya ekran görüntülerini bırakıyorum.

Ekran Görüntüsü (6).webp
Ekran Görüntüsü (7).webp
Ekran Görüntüsü (8).webp

Son düzenleme:
3 farklı SSD kullanıyorum ve bunları uzun süreli kullanım sonrası kendimce kıyaslamak istedim. Bir tanesi M.2 SSD, diğer ikisi ise SATA SSD. Bu sağlıklarını etkiliyor mu fikrim yok. Testler CrystalDiskInfo ile yaptım.

İlk SSD Kioxia markasının Exceria G2 1TB M.2 modeli. Kendisini yaklaşık 2 yıldır ana depolama birimim olarak kullanıyorum. Windows ve sürekli kullandığım her uygulama burada. Verilere gelirsek 33125 GB yazı okunmuş, 26227 GB yazı yazılmış, 1003 kez çalıştırılmış, çalışma süresi ise 5275 saat. Sağlık durumu %89. Kendisinden çok memnunum herhangi bir problem yaşamadım.

İkinci SSD ise Crucial markasının CT480BX500SSD1 500GB SATA modeli. Yaklaşık 3 yıldır kullanıyorum. 1 yıl kadar ana SSD olarak kullansam da devamında yan SSD olarak kullanmaya başladım. Kullandığım sürede bir arıza, yavaşlama veya bir yavaşlama yaşamamıştım. Verilere gelirsek 20893 GB yazı yazılmış, maalesef okunan yazı gözükmüyor ama diğer SSD'ye oranlarsak tahminen 26-27 bin GB civarı da yazı okunmuş durumdadır diye tahmin ediyorum. 1523 kez çalıştırılmış, çalışma süresi ise 6687 saat. Sağlık durumu ise %70.

Üçüncü SSD ise Toshiba'nın TR200 240 GB SATA modeli. 2020 Mart ayında aldığım hazır sistemde gelmişti. Yaklaşık 2 yıl ana SSD olarak kullandım, 1.5 yıl kadar yan SSD olarak kullandım uzun zamandır ise nadiren kullanıyorum ama sistemimde takılı durumda. Bu SSD'de TAA 2-3 yıl önce sorun yaşamaya başlamıştım. Sistemim yavaşlamış, ufak takılmalar yaşanıyordu. Crucial markasından yeni bir SSD alma sebebim buydu. Verilere gelirsek 38723 GB yazılmış, okuma kısmını ise tahmin edemiyorum çünkü SSD çok uzun süredir benimle. Sağlık durumu %51.

SSD'lerin SATA veya M.2 olması ömrünü ne kadar etkiliyor bilmiyorum ama bu 3 SSD'de F/P SSD'ler sayılır. Uzun süreli kullanımım sonrası bende durumlar böyle.

Modelden modele ne kadar değişir bilemiyorum ama az çok SSD almak istiyorsanız ve bir araştırma içerisindeyseniz marka veya model açısından size bir fikir verebileceğini umuyorum. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Aşağıya ekran görüntülerini bırakıyorum.

Eki Görüntüle 160450Eki Görüntüle 160451Eki Görüntüle 160452
SSD'lerin uzun süreli kullanımı ve sağlık durumu, kullanılan teknolojiye ve marka/model farklılıklarına göre değişiklik gösterebilir. Aşağıda, belirttiğin üç SSD'nin karşılaştırılması ve uzun vadede dikkate alman gereken noktalar verilmiştir:

1. Kioxia Exceria G2 1TB M.2​

• Tip: M.2 (NVMe)
  • Yazma/Okuma: 26,227 GB yazılmış, 33,125 GB okunmuş.
  • Sağlık Durumu: %89
  • Çalışma Süresi: 5,275 saat
  • Öne Çıkan Özellikler:
- Yüksek hız ve performans.
- Uzun ömürlü ve herhangi bir sorun yaşanmamış.

2. Crucial CT480BX500SSD1 500GB SATA​

• Tip: SATA
  • Yazma/Okuma: 20,893 GB yazılmış, tahmini 26-27,000 GB okunmuş.
  • Sağlık Durumu: %70
  • Çalışma Süresi: 6,687 saat
  • Öne Çıkan Özellikler:
- SATA SSD olduğundan, M.2 SSD'ye göre daha yavaş olabilir.
- İkinci SSD olarak kullanılsa da uzun süreli performansı olumlu.

3. Toshiba TR200 240GB SATA​

• Tip: SATA
  • Yazma/Okuma: 38,723 GB yazılmış; okuma verisi yok.
  • Sağlık Durumu: %51
  • Çalışma Süresi: 17,436 saat
  • Öne Çıkan Özellikler:
- Uzun süreli kullanım sonrası yavaşlama ve sorunlar yaşanmış.
- Sağlık durumu düşük, bu sebeple güvenilir kullanım önerilmez.

Uzun Vadeli Kullanım İpuçları:​

• M.2 SSD'nin Avantajları: Daha yüksek hızlı veri transferi, daha iyi genel performans.
  • SATA SSD'nin Dezavantajları: Genellikle daha düşük hız ve performans; zamanla yavaşlama ve sağlık durumu kaybı riski.
  • Düzenli Bakım: Sağlık durumunu izlemek için sık sık CrystalDiskInfo gibi araçlarla kontrol yap.
  • Yedekleme: Önemli veriler için yedekleme yapılması önerilir; özellikle düşük sağlık durumuna sahip SSD’lerden verilerinizi kaybetmemek için.

Sonuç​

Kioxia Exceria G2, yüksek performansı ve stabilitesi ile uzun vadeli kullanım için en iyi seçenektir. Crucial SSD de iyi bir performans sergilemekte, ancak daha fazla gözlem gerektiriyor. Toshiba TR200 ise sağlık durumu göz önüne alındığında kullanılmaması gereken bir SSD gibi görünüyor.