Vortex

Başarılı
Selamünaleyküm, iyi sosyaller. Beklemediğim şekilde WhatsApp üzerinden bir numara bana yazdı, kendi ismim ile. Anladığım kadarıyla Google şifrelerimi çekmiş. Bilgisayarımı taradım, virüs çıkmadı. Arama geçmişini kontrol ettiğimde ise getir.one.link uzantılı bir site tespit ettim; bu siteye veya linke tıkladığımı hatırlamıyorum. Şahıs, kayıtlı T.C. üzerinden numarama ulaşmış. Ne gibi önlemler alabilirim?

Google Şifre Yöneticisi bilgileriniz mi ele geçirilmiş hocam, onu bir kontrol etmek lazım. Virüsler artık eskisi gibi değil; klasik antivirüs taramaları her zararlı yazılımı veya bilgi hırsızını yakalayamayabiliyor. Özellikle tarayıcı üzerinden çalışan zararlı Chrome eklentileri, çerez hırsızları veya bilgi çalan yazılımlar parola ve oturum bilgilerini alabiliyor. Yani sorununun çözümü basit değil. Kaynağı bulmalısınız.

Öncelikle Google hesabınızda Güvenlik > Cihazlarınız ve Son güvenlik etkinlikleri kısmını kontrol edin. Tanımadığınız cihaz veya giriş varsa tüm oturumları kapatın ve şifrenizi değiştirin. Mümkünse iki aşamalı doğrulamayı aktif edin.

Chrome'daki yüklü uzantıları da kontrol edin, kullanmadığınız veya güvenmediğiniz bütün eklentileri kaldırın. Ayrıca kayıtlı şifreleri ve Google hesabındaki güvenlik kontrolünü inceleyin. Bitwarden kullanmak varken google şifre yöneticisi kullanmayın.

getir.one.link gibi yönlendirme linkleri tek başına kesin olarak virüs anlamına gelmez; bazen reklam, takip veya kampanya bağlantıları da bu şekilde çalışabiliyor. Ancak siz tıklamadığınızı söylüyorsanız tarayıcı geçmişi, uzantılar veya başka bir senkronizasyon durumu da araştırılmalı.

Size kendi isminizle WhatsApp üzerinden ulaşması da büyük ihtimalle bir veri sızıntısından veya ele geçirilmiş bir veri tabanından gelen bilgi olabilir. T.C. kimlik bilgileri ve telefon numarası gibi bilgiler maalesef farklı sızıntılarda dolaşabiliyor. Telegram illegal gruplarla alakanız var mı? Sizi tam anlamıyla tanımıyoruz.

Şahıs gerçekten size ait hesap bilgilerine ulaştıysa veya tehdit/şantaj gibi bir durum varsa ekran görüntülerini alıp savcılığa suç duyurusunda bulunmak en doğru yol olur. Büyük ihtimalle bu tarz kişiler panel üzerinden veri sorgulayan veya sızmış verileri kullanan kişiler oluyor. Uğraşmak istemeyen çok kişi oluyor ama bu kişilerin rahat hareket etmesinin sebeplerinden biri de çoğu kişinin şikayetçi olmaması.

Öncelik olarak hesap güvenliğini sağlayın, sonrasında bu kişinin elindeki bilginin kaynağını araştırın.

Artık windows kullanmayın bırakın.

Google şifre yöneticisi bilgileriniz mi ele geçirilmiş hocam, onu bir kontrol etmek lazım. Virüsler artık eskisi gibi değil; klasik antivirüs taramaları her zararlı yazılımı veya bilgi hırsızını yakalayamayabiliyor. Özellikle tarayıcı üzerinden çalışan zararlı Chrome eklentileri, çerez hırsızları veya bilgi çalan yazılımlar parola ve oturum bilgilerini alabiliyor. Yani sorununun çözümü basit değil. Kaynağı bulmalısınız.

Öncelikle Google hesabınızda güvenlik > cihazlarınız ve son güvenlik etkinlikleri kısmını kontrol edin. Tanımadığınız cihaz veya giriş varsa tüm oturumları kapatın ve şifrenizi değiştirin. Mümkünse iki aşamalı doğrulamayı aktif edin.

Chrome'daki yüklü uzantıları da kontrol edin, kullanmadığınız veya güvenmediğiniz bütün eklentileri kaldırın. Ayrıca kayıtlı şifreleri ve Google hesabındaki güvenlik kontrolünü inceleyin. Bitwarden kullanmak varken Google şifre yöneticisi kullanmayın.

Getir.One.link gibi yönlendirme linkleri tek başına kesin olarak virüs anlamına gelmez; bazen reklam, takip veya kampanya bağlantıları da bu şekilde çalışabiliyor. Ancak siz tıklamadığınızı söylüyorsanız tarayıcı geçmişi, uzantılar veya başka bir senkronizasyon durumu da araştırılmalı.

Size kendi isminizle WhatsApp üzerinden ulaşması da büyük ihtimalle bir veri sızıntısından veya ele geçirilmiş bir veri tabanından gelen bilgi olabilir. T.C. Kimlik bilgileri ve telefon numarası gibi bilgiler maalesef farklı sızıntılarda dolaşabiliyor. Telegram illegal gruplarla alakanız var mı? Sizi tam anlamıyla tanımıyoruz.

Şahıs gerçekten size ait hesap bilgilerine ulaştıysa veya tehdit/şantaj gibi bir durum varsa ekran görüntülerini alıp savcılığa suç duyurusunda bulunmak en doğru yol olur. Büyük ihtimalle bu tarz kişiler panel üzerinden veri sorgulayan veya sızmış verileri kullanan kişiler oluyor. Uğraşmak istemeyen çok kişi oluyor ama bu kişilerin rahat hareket etmesinin sebeplerinden biri de çoğu kişinin şikayetçi olmaması.

Öncelik olarak hesap güvenliğini sağlayın, sonrasında bu kişinin elindeki bilginin kaynağını araştırın.

Artık Windows kullanmayın bırakın.

Yanıtınız için teşekkür ederim dediklerinizi takip edeceğim telefon numarasına gelecek olursak şifrelerimde T.C. Numaram kayıtlıydı e-Devlet için T.C. Numaramı görünce panel üzeriniden numaramı bulmuş hiçbir hesabımada girmeye çalışmamış gene de şifreleri değiştirdim.

Google şifre yöneticisi bilgileriniz mi ele geçirilmiş hocam, onu bir kontrol etmek lazım. Virüsler artık eskisi gibi değil; klasik antivirüs taramaları her zararlı yazılımı veya bilgi hırsızını yakalayamayabiliyor. Özellikle tarayıcı üzerinden çalışan zararlı Chrome eklentileri, çerez hırsızları veya bilgi çalan yazılımlar parola ve oturum bilgilerini alabiliyor. Yani sorununun çözümü basit değil. Kaynağı bulmalısınız.

Öncelikle Google hesabınızda güvenlik > cihazlarınız ve son güvenlik etkinlikleri kısmını kontrol edin. Tanımadığınız cihaz veya giriş varsa tüm oturumları kapatın ve şifrenizi değiştirin. Mümkünse iki aşamalı doğrulamayı aktif edin.

Chrome'daki yüklü uzantıları da kontrol edin, kullanmadığınız veya güvenmediğiniz bütün eklentileri kaldırın. Ayrıca kayıtlı şifreleri ve Google hesabındaki güvenlik kontrolünü inceleyin. Bitwarden kullanmak varken Google şifre yöneticisi kullanmayın.

Getir.One.link gibi yönlendirme linkleri tek başına kesin olarak virüs anlamına gelmez; bazen reklam, takip veya kampanya bağlantıları da bu şekilde çalışabiliyor. Ancak siz tıklamadığınızı söylüyorsanız tarayıcı geçmişi, uzantılar veya başka bir senkronizasyon durumu da araştırılmalı.

Size kendi isminizle WhatsApp üzerinden ulaşması da büyük ihtimalle bir veri sızıntısından veya ele geçirilmiş bir veri tabanından gelen bilgi olabilir. T.C. Kimlik bilgileri ve telefon numarası gibi bilgiler maalesef farklı sızıntılarda dolaşabiliyor. Telegram illegal gruplarla alakanız var mı? Sizi tam anlamıyla tanımıyoruz.

Artık Windows kullanmayın bırakın.

ChatGPT kokuyor, ayrıca Windows ile alakası ne? Windows tamamen rezil bir işletim sistemi asla savunulacak bir yanı yok da güvelik kişinin kendisi ile alakalıdır. Arkadaşa denk gelmiştir görmemiştir, dalgınlığına denk gelmiştir basmıştır ya da random aşağılık kompleksli bir ergen panelden bulmuştur bilemeyiz. Linux kurduğu zaman evrenin en güvenlikli bilgisayarına sahip olmuyor, yine linke tıkladığında puf.

ChatGPT kokuyor, ayrıca Windows ile alakası ne? Windows tamamen rezil bir işletim sistemi asla savunulacak bir yanı yok da güvelik kişinin kendisi ile alakalıdır. Arkadaşa denk gelmiştir görmemiştir, dalgınlığına denk gelmiştir basmıştır ya da random aşağılık kompleksli bir ergen panelden bulmuştur bilemeyiz. Linux kurduğu zaman evrenin en güvenlikli bilgisayarına sahip olmuyor, yine linke tıkladığında puf.

Windows ile alakası şu: Güvenlik sadece kullanıcının dikkatinden ibaret değil, kullanılan sistemin yapısı, hedef alınma oranı ve saldırı yüzeyi de önemli. Elbette bir kullanıcı dikkatsiz davranırsa Linux'ta da Windows'ta da zararlı bir bağlantıya tıklayıp sorun yaşayabilir. Linux kurunca kimse otomatik olarak dünyanın en güvenli bilgisayarına sahip olmuyor, bu doğru.

Ama burada işletim sistemleri arasındaki farkları da yok saymamak gerekiyor. Windows, masaüstünde çok yaygın kullanıldığı için saldırganların en büyük hedeflerinden biri. Hazırlanan zararlı yazılımlar ve saldırı yöntemleri genellikle hedef alınan sisteme göre oluşturuluyor. Linux'a özel hazırlanan bir zararlı yazılım ile Windows'a özel hazırlanan bir zararlı yazılım aynı mantıkla çalışmaz.

Kendi kullanım alışkanlığım açısından da gizliliğe dikkat ediyorum. Örneğin Linux üzerinde yerel çalışan bir ses kayıt uygulaması kullanıyorum. Sesimi kaydediyorum, bu kaydı yine mümkün olduğunca cihaz üzerinde metne dönüştürüyorum. Daha sonra ortaya çıkan metni ChatGPT'ye veriyorum. Burada metni veya düşünceleri yapay zeka oluşturmuyor; bunlar benim kendi fikirlerim ve kendi anlatımım. Yapay zekayı sadece yazım hatalarını düzeltmek, anlatım bozukluklarını gidermek ve metni daha anlaşılır hale getirmek için bir düzenleme aracı olarak kullanıyorum.

Yani konu "Linux kullanan herkes güvende, Windows kullanan herkes güvensiz" değil. Güvenlik; kullanılan sistem, alınan önlemler ve kullanıcının bilinçli davranmasıyla birlikte değerlendirilir. Benim tercihim ise mümkün olduğunca verinin kontrolünü kendimde tutmak.

Yapay zeka harika bir araç kullanmayı bilene.