tumu 33

Üstün
Yer
Antalya
Takip ettiğim bir hoca yazın yaptığı programlarda öğrencilere günde 1,5 saat kadar TYT Tarih, Coğrafya ve Felsefe MEB kitaplarını okutmuş. Kendi de diyor ki, "Amacımız sosyali fullemek değil, okuduğunuzu anlamanızı geliştirmek." Ben yeni yeni hocanın programına dahil oldum, o yüzden yazın olan o çalışmaları kaçırdım. Ben de okuduğumu anlama yetimi geliştirmek istiyorum ve bunun için eve gelince 1 saat kadar kitap okumayı düşündüm; hem telefondan da uzak kalmış olurum. Sizce faydalı olur mu sınav özelinde konuşursak? Genel faydalarının elbette olacağını biliyorum ama merak ettiğim kısım sınav kısmı.

Teşekkürler.

Kitap okumak kesinlikle fayda sağlar, okuma ve anlama hızın artar ama kitap okuma ile YKS'nin istediği zihinsel beceri aynı mantıkta değil.

Açmam gerekirse; kitaplarda görünen hikaye yüzeysel veya basit olabilir ama metaforlarla doludur, alt metni çok derindir. Anlatılanı anlamaya çalışırken kendi yorumlarını katman gerekir ve bu da yorumlama becerini geliştirir. YKS ise tam aksine metne kendi yorumunu katmadan, sadece paragrafta verileni çözümlemeni ister.

Okuma ve anlama hızı sınavda en önemli şeylerden biri, bu yüzden kitap okumanın elbette faydası olur. Ancak buna ayıracağın süre ders çalışma zamanından çalmamalı. Dizi/film izliyorsan, sosyal medyada video kaydırıyorsan veya oyun oynuyorsan o sürelerden kısıp kitaba ayırmanı öneririm.

Kitap okumak kesinlikle fayda sağlar, okuma ve anlama hızın artar ama kitap okuma ile YKS'nin istediği zihinsel beceri aynı mantıkta değil.

Açmam gerekirse; kitaplarda görünen hikaye yüzeysel veya basit olabilir ama metaforlarla doludur, alt metni çok derindir. Anlatılanı anlamaya çalışırken kendi yorumlarını katman gerekir ve bu da yorumlama becerini geliştirir. YKS ise tam aksine metne kendi yorumunu katmadan, sadece paragrafta verileni çözümlemeni ister.

Okuma ve anlama hızı sınavda en önemli şeylerden biri, bu yüzden kitap okumanın elbette faydası olur. Ancak buna ayıracağın süre ders çalışma zamanından çalmamalı. Dizi/film izliyorsan, sosyal medyada video kaydırıyorsan veya oyun oynuyorsan o sürelerden kısıp kitaba ayırmanı öneririm.
Evet hocam, ders süreme ellemeden yapacağım okuma işini. Eve gelince mesela 2 saat boşluk oluyor orda telefona düşmemek için hem de faydası olur diye düşündüm bunu.

Evet hocam, ders süreme ellemeden yapacağım okuma işini. Eve gelince mesela 2 saat boşluk oluyor orda telefona düşmemek için hem de faydası olur diye düşündüm bunu.
Bu şekilde mantıklı bayağı. Olaya sadece YKS olarak da bakmamak lazım. Düzenli devam edersen sana sağlayacağı fayda direkt hayat kalitene etki eder. Mesela YKS'den sonra oturup bir film izlemek istediğinde cümleyi kaçırıp durduğun için geri sarmak zorunda kalmayacaksin -akıcı bir film deneyimi yaşayacaksın- filmdeki metaforları daha rahat görebileceksin. Genel bilgi birikimin artacak, daha farkındalığın yüksek bir biçimde düşünmeye başlayacaksın gibi gibi. Az az da olsa okumaya başla derim.

Ders sürenden bağımsız yapabileceksen olabilir, eğer ondan kıacaksan hiç o topa girme.