Scania V8

Uzman
500 GB M.2 SSD'm artık bana yetmiyor ve depolama için A520M-K V2 anakartımın PCI-e X1 yuvasına dönüştürücü ile M.2 SSD alacağım. Bayağı detaylı bir araştırma yaptım ve en sonunda bu SSD'ye karar verdim. NAND yongasında 3D NAND ve TLC NAND yer alıyor. Önbellek tipi ise SLC yani DRAM'siz. Yazma ömrü de 600 TBW.

Ama aklımda şöyle bir soru daha var: 1.500 TL daha koyup geleceğe yönelik olarak ileride bilgisayar değiştirme ihtimalime karşılık bu SSD'yi de düşünüyorum.

Daha fazla yazma ömrü ve DRAM destekleyen önbellek. Ama bu SSD'yi alırsam bütçemi aşmak zorunda kalacağım. Ne yapmalıyım?

Corsair MP600 Pro çok daha üstün bir disk diğerine göre ancak MP600 Pro gibi diski PCIe x1'e takıp harcarsın.

Önbellek tipi ise SLC yani DRAM'siz.
Bu cümle doğru değil, SLC önbellek DRAM'siz demek değildir. SLC önbellek, NAND'ların belli bir kısmının SLC NAND gibi davranarak yüksek hızda veri yazılmasını sağlar. DRAM ile bağımsızdır.

Klevv C715 modelinde DRAM yok, orası ayrı.

Corsair MP600 Pro çok daha üstün bir disk diğerine göre ancak MP600 Pro gibi diski PCIe x1'e takıp harcarsın.

Bu cümle doğru değil, SLC önbellek DRAM'siz demek değildir. SLC önbellek, NAND'ların belli bir kısmının SLC NAND gibi davranarak yüksek hızda veri yazılmasını sağlar. DRAM ile bağımsızdır.

Klevv C715 modelinde DRAM yok, orası ayrı.
O kısmı biraz yanlış söyledim hocam kastım o değildi "yani" derken direkt DRAM desteklemiyor diyecektim kusura bakmayın.

Hangisini yapmam daha mantıklı?

@Scania V8, Eğer MP600 Pro alacaksan ana M.2 slotuna takmanı öneririm. İleriye dönük olması açısından mantıklı ancak mevcut kullanımda son derece gereksiz harcama. X1 slotu için Klevv uygundur.

Elindeki SSD de son derece iyi, Klevv ucuzsa al geç.

@Scania V8, eğer MP600 Pro alacaksan ana M.2 slotuna takmanı öneririm. İleriye dönük olması açısından mantıklı ancak mevcut kullanımda son derece gereksiz harcama. X1 slotu için KLEVV uygundur.

Anakartım zaten Gigabyte A520M K V2. Gen 3 portu destekliyor, M.2 slotunda halihazırda maksimum 3500 MB/sn okuma ve yazma hızlarına ulaşabiliyorum. İleride anakart veyahut bilgisayar değiştirme ihtimalim söz konusu; en kötü elimdeki Crucial P5 Plus M.2 SSD'yi dönüştürücü ile x1 slotuna takarım, eğer MP600 Pro alırsam. Ben bu SSD'yi, yani P5 Plus'ı Eylül 2022'de almıştım. Şu anda sağlığı %89 ve 36,5 TB veri yazdım.

Fakat anakartı PCI-e 4 slotunu desteklemiyor sanırım.
Zaten desteklemiyor hocam ama ileriye dönük olarak alsam mı diye düşünüyordum; ama Caner hocamın dediği mantıklı geldi. Yani şu anda DRAM'e sahip olmayan, 6K gibi bir fiyata F/P olarak en iyi SSD gibi duruyor. En kötü, ileride sistem alırsam MP600 Pro alırım veya anakartımı değiştirirsem. PCIe x1 slotuna dönüştürücü ile takacağım SSD'yi.