KLEVV Crash V RGB 7200MHz CL34 RAM timing tavsiyesi

emreesj

Gelişen
Herkese merhaba.

Üst segment bileşenlere sahip sistemimde AIDA64 gecikme testinde 66 ns değerini görüyorum ve oyunlarda sürekli FPS düşmesi sorunu yaşıyorum. Özellikle 7200 MHz RAM frekansının Ryzen 7000 serisiyle olan uyumu ve gecikme değerlerini iyileştirmek için timing ayarları konusunda yardıma ihtiyacım var.

Sistem Özellikleri:
  • Anakart: MSI B850M Gaming Plus Wi-Fi 6E mATX
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 7800X3D
  • RAM: KLEVV Cras V RGB 32 GB (2x16) 7200 MHz CL34
  • Ekran Kartı: MSI RTX 4060 Ventus 2X OC

7200 MHz CL34 değerlerinde sistem stabil görünse de oyun içi droplar ve gecikme değerleri memnun edici değil. FCLK ve bellek zamanlamalarını optimize ederek bu dropları nasıl engelleyebilirim? Güvenli ve stabil bir timing tablosu için önerileriniz nelerdir?

@Ayhan Dönmez hocam, özellikle AMD platformundaki tecrübelerinize dayanarak bu sistem için en uygun konfigürasyon konusunda desteğinizi bekliyorum.

Modüller A-die mı? tRFC1 390 Boot ediyor mu? 6000 MT/s iken bu profilde deneyebilirsin.

Bank Refresh Mode bu karta henüz gelmemiş. @MSI Türkiye sonunda sesimizi duydu, kartlara az özenirlerse ASUS'a yaklaşabilirler belki. Kartların yarısında Beta BIOS, kalan yarısının yarısında Refresh Mode, diğer kalan yarısının yarısında bu ayar hiç aktif değil. Hiç yoktan iyidir. Normal Mode A-die için çok sorun değil, 7200 1:2 M-die verebiliyor. tRFC1 390 deneyip 6000'deyken ondan emin ol önce.

Diğer yöntem, 7600 MT/s 1:2 Boot ettirmeyi deneyebilirsin. EXPO 7200 aktifken frekansı 7600 olarak değiş sadece. H16M 7200 üzerini Boot etmez. Belki 7400 Boot edip mavi verir anında. Tolerasyonu yok IC'nin. 7200 ile limitli, H16A ve H24M 9000+ sorunsuz.

Son düzenleme:
Hocam 390'da açıldı, ekran geldi. TestMem5'te hata vermedi, 6000 MHz'de.
Şimdi ne yapayım?

Son düzenleyen: Moderatör:
H16M ya da H16A olmasına göre Manuel Tuning ayarları değişir. A-die, M-die ayarlarını açarken M-die ise A-die ayarlarını açamaz.

Şimdi ne yapayım?

A-die olduğu kesinleşti. Ona göre ayar gireceksin. Aktif soğutma aktif mi?

Aktif soğutmadan kastınız nedir?

Şimdi ne yapayım?

@ggbye @LH44 @michaelscofield @elninolaz ile aktif soğutma bu tarzda uygun. 20A ya da 21A Hynix A-die.

Aktif soğutmadan kastınız nedir?

Ayarları ileteceğim, aktif soğutma yoksa tRFC ve tREFI kısacaksın. Sıcaklık kaynaklı hata veren özellikle bu ikisi. Kasayı havalandırmak yetmez. Ama test anında fan devirleri fulleyip kasa yan kapak açık bırakın.

Aktif soğutma olarak fanları anladım, var aktif soğutma. İletin, deneyerek ilerleyeyim ben.

Aktif soğutma olarak fanları anladım, var aktif soğutma. İletin, deneyerek ilerleyeyim ben.

Görsel iletin, nasıl bir aktif soğutma? İlk etapta 6400 1:1 açılıp açılamadığı gevşek ayarlarda ve bir tık yüksek voltajda bakılacak. Sonrasında 6200 düşersin.

VDD-VDDQ-VDDIO 1.45V aktif olması için HVM mod açıp 1.45 gireceksin üçüne. EXPO üstüne bu ayarları yaparsın. UCLK DIV1 Mode UCLK=MCLK, FCLK 2133 olacak. DRAM frekansı 6400 1:1 mod ayarlı olsun. SOC/NB Voltage kısmından 1.3V Manuel girin, AMD ya da Override mod seçeneği çıkacak, AMD olanından verirsin. VDDP 1.15V ya da 1.1V bakarsın, VDDG Global 1000 ya da 1050 mV yeterlidir.

VSOC ve VCore LLC Level 7 kalsın, Spread Spectrum Disabled bırakın. SOC/Uncore OC Mode Enabled bırakın. Nitro kısmı 1-2-1 kalsın, açamazsa 1-3-1 bakın. 6400 başarısız olursa FCLK VDCI Mode ayarını Predictive deneyin.

Tüm bu işlemler esnasında Integrated Graphics, Memory Context ve Power Down kapalı kalacak. Bank Refresh Mode bu kartta olsaydı onu Normal bırakacaktın. Mixed şimdilik gerekli değil.

Yapıp geliyorum.

tRCDWR 16 girmek için Nitro ayarları kısmında Active Memory Timings-SPD Timings girin. tRCD CTRL ile tRCDWR Hex değer olarak 10, tRCDRD Hex değer olarak 26 girin. En son Save & Exit özet ekranını görsel iletin.

Fazlalık 12 CM 1500 RPM civarı fan varsa GPU üstüne dikin, RAM'lerin dibine yanaştırın. Direkt olarak üflemesi lazım. Aktif soğutmadan kasıt o. Öteki türlü aparat almanız lazım.

Fanın Blade yönüne dikkat edin, Reverse olmasın. Direkt olarak hava basması lazım.

Şu anki verdiğim ayarlarda aktif soğutma gerek yok. tREFI 50K ve tRFC 135 ns sıcaklık kaynaklı patlamaz. Test anında 55-65 derece arasında takıldığı müddetçe sorun olmaz. 80-85 derece ve üzeri kırmızı çizgi. Daha sıkı ayarlar istiyorsan aktif soğutma şart.

Test programı olarak TestMem5 kullanıyorsan Config olarak Ryzen3D seçin. RTP kullanabilirsin alternatif:

Test öncesi tercihen bellek temizliği yapın.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…