MeReKGs67

Uzman
Normalde konsollarla gram alakası olmayan biriyim, anlamıyorum da. GTA 6 fragmanı dolayısıyla biraz bir şeyler duydum aklıma takıldı. GTA 6 için PS5 30 FPS çalıştıracak deniyor. Çok trajikomik değil mi bir oyunu 2026'ta yılında 30 FPS oynamak? Yani ekran kartları bu kadar gelişirken konsollar neden bu kadar kötü kalıyor? RTX 4060'tan bile kötüymüş PS5.

Şimdi öğrendim PS 5 2020'de çıkmış PRO 2024'te çıkmış 4 senelik uzun bir zaman da var aralarında. Ekran kartları 2 senede bir değişiyor.

Uygun fiyata bilgisayara göre ufak bir kasanın içine 7-8 sene kadar yeterli gelecek donanım sığdırmaya çalıştıkları için.

Bizim ülkeyi boş ver, dünyanın geri kalanında konsollar güçlü bilgisayarlara kıyasla daha uygun fiyatlı cihazlar.

Çok çok iyi (güçlü) bir ürün satarsan gelecek sene satacağın ürünün esprisi kalmaz. PS5 oyunlarına oyun çıkıyor diye PS4'e çıkmıyor diye bir kaide yok. Aynı şey PS5 Pro ve PS6 içinde geçerli olurdu. Yani PS5 Pro'daki donanım şaha çıkarılsa bu sefer PS6 satamayacaklar. NVIDIA ve diğer ekran kartı üreticileri, işlemci üreticileride bunu yapıyor. Bu adamlar enayi mi en güçlü modeli bir anda çıkartıp piyasayı savursun daha sonrasında hemen hemen eş değer çıkardıkları ürün artık talep görmez çünkü geliştirmenin bir anlamı kalmaz. Her şey satış stratejisinden ibaret, ne karlıysa şirketler ona yönelir.

Konsolların nesilleri genelde 5-10 yıl arası sürüyor. Ekran kartları ise her yıl veya iki yılda bir yenileniyor. Yani arada fark olması normal. Aşağıda PS5 ve 4060 çıkış tarihleri duruyor. PS5 yeni konsol çıkana kadar gelen tüm oyunları çalıştırabiliyor. Bilgisayar tarafında bu tamamen mümkün olmuyor. Bazı yükseltmeler yapman gerekiyor.

Bizim ülkedeki gereksiz vergiler, ekonomi sorunları vb. saymazsan aslında konsol bayağı en fakir insanın alabileceği uygun fiyatlı bir cihaz. Atıyorum yabancılar 300 dolara konsol alıyorsa, benzer bir bilgisayara en kötü 1300 dolar civarı vermesi gerekiyor.

2025-05-12_21-09.webp

2025-05-12_21-10.webp

Atıyorum yabancı bir insan oyun için PS5 ve Xbox ikisini de rahatlıkla alabiliyor. İş için de atıyorum bir Macbook alıyor veya ABD'de çoğu iş ile ilgili uygulamayı Iphone üzerinden kullanan çok fazla insan var. Biz konsol vergisi, bilgisayarın ekstra avantajları, Apple ürünlerine göre uygun fiyatlı olması, korsan oyun vb. bir sürü sebepten bilgisayar daha iyi alternatif oluyor. Hatta bizim ülkede en çok oyun oynanan cihaz telefonlar. Herkesin elinde uygun fiyatlı bir Android cihaz var.

Ayrıca diyebileceğim konsoldaki oyun bilgisayara göre çok daha optimize olduğu için 30 FPS gözü bilgisayardaki kadar yormuyor.
Hmm bak bu iyiymiş. Bilgisayarda 30 FPS kötü duruyor çünkü bayağı. Bir de benim anlamadığım bu son fragmanı PS5'ten almışlar ama fragman gayet akıcı 30 FPS falan değil. PS5 30 FPS açar diyenler nasıl diyor bunu peki?

Konsolları satın alan kesimin %75'i düşük bütçeli. Böyle bir topluluğa döneminin en iyi özelliklerini masaüstü bilgisayar ile aynı fiyattan sunarsan satmaz.
PlayStation'un olayı donanım değil fiyattır. PlayStation ve Xbox en ucuz oyun oynama yöntemidir?
Sana donanım lazım değil, sana lazım olan satın aldıktan 6 yıl sonra o GPU+CPU ile GTA 6'yı based RT ile 30FPS'de olsa oynatması.
PlayStation gibi indirimde 250-350 dolar arasında bulunan, 2.elde daha da ucuza bulunan bir cihazın PC ile kıyaslanması çok saçma.

Daha geçen 350 Kanada doları (10k TL) civarına bir tandığım albertada pazarlık yaparak PS5 Slim aldı.
350 Kanada dolarına alacağın sistemde ne parçalar olacak ki GTA 6'yı kaldıracak?
o yüzden konsollar PC'ye göre zayıf kalmıyor, PC'den neredeyse 2. kat ucuz fiyata harikalar başarıyor.

Konsolları satın alan kesimin %75'i düşük bütçeli. Böyle bir topluluğa döneminin en iyi özelliklerini masaüstü bilgisayar ile aynı fiyattan sunarsan satmaz.
PlayStation'un olayı donanım değil fiyattır. PlayStation ve Xbox en ucuz oyun oynama yöntemidir?
Sana donanım lazım değil, sana lazım olan satın aldıktan 6 yıl sonra o GPU+CPU ile GTA 6'yı based RT ile 30FPS'de olsa oynatması.
PlayStation gibi indirimde 250-350 dolar arasında bulunan, 2.elde daha da ucuza bulunan bir cihazın PC ile kıyaslanması çok saçma.

Daha geçen 350 Kanada doları (10k TL) civarına bir tandığım albertada pazarlık yaparak PS5 Slim aldı.
350 Kanada dolarına alacağın sistemde ne parçalar olacak ki GTA 6'yı kaldıracak?
o yüzden konsollar PC'ye göre zayıf kalmıyor, PC'den neredeyse 2. kat ucuz fiyata harikalar başarıyor.

Kısacası yurtdışında konsolun fiyat ucuzluğu işi bitiriyor anladım. Bizde alakası yok o fiyatlarla çünkü PC daha avantajlı geliyor. Bu PS3'ten beri böyle herhalde?

Kısacası yurt dışında konsolun fiyat ucuzluğu işi bitiriyor anladım. Bizde alakası yok o fiyatlarla çünkü PC daha avantajlı geliyor. Bu PS3'ten beri böyle herhalde?

PS3 PS4 dönemine tam hakim değilim, o zamanlar bu kadar teknik düşünüp bütçe ayarlamıyor, aileme aldırıyordum.

Türkiye'de her şey ters, 300lt bagajlı sedan arabaları yıllarca aile aracı diye sattılar. Asıl aile aracı stationwagon mesela.

@MeReKGs67 PS'in vergiler çok yokken büyümeme nedeni de tamamen reklam. Steam da aslında ülkede 2014 sonrası yerel fiyatlandırma ve YT reklamları ile büyüdü. Normalde 2014 kadar korsan oyunlar(GTA, CoD, Mafia artık CD'ci ne satıyorsa) ve 2007-2015 arası MMOFPS, MMORPG diye tabir edilen ücretsiz Alman, Koreli firmaların getirdiği ve uzun vadede pay to win olan oyunlar vardı.

PS4 dönemi reklam ile iyi bir kitle edindi aslında, ama vergiler o kitlenin çok büyümesini engelledi. Tabii sadece vergi değil, ekonominin rezaleti halen çok fazla bütçesini sadece hayatta kalmak için harcayan insanla kısıtlı bıraktı.

Bu insanlara da bir konsola 5-50 bin(PS4 ve PS5 vergi zamları ile kabaca örnek aldım fiyat net olmayabilir), sonra Aral veya PS TR kapanınca bir oyuna 180 ₺(hatırlıyorum Far Cry Primal bu fiyattan almıştım. O dönem TT faturasına yansıtmıştım.) vermesini beklemen çok zor. Bir yandan da o dönem en üst seviye galiba 980 bir sisteme 1.5-2K arası bir fiyat veriyordun. Yine fakir için pahalıydı. Ama tabii internet kafelerde veya eve gelen akraba eskisi ile oynayabiliyordu. O yüzden bilgisayar hep gelişti.

Ama yukarıda ucundan değindiğim mobil oyunculuk, artık yeni neslin tek gerçeği. Roblox, Minecraft, telefondaki ücretsiz oyunların versiyonlarının popüler olması falan hep bu yüzden. Yani bu ekonomik sorunun siyasi ayağı çözülse, halktaki ayağını da çözmen çok zor. Çünkü gerçekten iyi dönem dedikleri dönemde bile orta halliler özellikle halkın ne kadar fakir olduğunu kendi fanuslarında anlayamıyordu. Hükümet kim olursa olsun gazeteler her zaman çoğu şey iyiymiş gibi gösteriyordu. Sosyal medya aslında bunu öğrenmelerine ön ayak oldu.