kutay yılmaz

Çalışkan
Lenovo IdeaPad'in fan ve termal bakımını yapmak için içini açtım. Ancak bataryayı da sökmem gerekiyordu. Batarya her şarjda ısındığı için bir tane Flex kabloyu ısıtıp kendine yapıştırmış. Ben de sökerken Flex kablonun kopması bir oldu. Bu Flex, klavyenin 3.5V elektrik hattıydı. Şimdi bazı OEM özellikleri çalışmıyor. Servisi aradığımda, artık klavye parçası için tedarik sağlamadıklarını söylediler.

İnternette araştırdığım kadarıyla lehimle tamir ediliyormuş. İki yolu kablo, zaten çok zor değil gibi görünüyor. Ancak bu konuda bir bilgim yok. Daha önce hiç Flex kabloya lehim yapmadım. Bu konuda bir bilginiz var mı?

Dosya Ekleri

• 20241223_144007.webp
    20241223_144007.webp
    268,3 KB · Görüntüleme: 355
  • 20241223_144023.webp
    20241223_144023.webp
    128,7 KB · Görüntüleme: 164
Lenovo IdeaPad'in fan ve termal bakımını yapmak için içini açtım. Ancak bataryayı da sökmem gerekiyordu. Batarya her şarjda ısındığı için bir tane Flex kabloyu ısıtıp kendine yapıştırmış. Ben de sökerken Flex kablonun kopması bir oldu. Bu Flex, klavyenin 3.5V elektrik hattıydı. Şimdi bazı OEM özellikleri çalışmıyor. Servisi aradığımda, artık klavye parçası için tedarik sağlamadıklarını söylediler.

İnternette araştırdığım kadarıyla lehimle tamir ediliyormuş. İki yolu kablo, zaten çok zor değil gibi görünüyor. Ancak bu konuda bir bilgim yok. Daha önce hiç Flex kabloya lehim yapmadım. Bu konuda bir bilginiz var mı?
Bana kalırsa o tamir olmaz. Yenisini al mümkünse.

Bir daha sökülmemek üzere tamir edilirse iş görür, ama sürekli çıkartırsanız daha da kötü olur. Evet flex tamiri yapan yerler var ama ülkemizde neredeyse hiç tercih edilmiyor, daha çok düşük gelirli ülkelerde yapıyorlar bunu. Pakistan ve Hindistan'da özellikle. Flex repair yazarsan gelen telefon tamir videoları çoğunlukla onlara ait olur. İyi bir haber vereyim, görünen o ki 2 yollu gibi gözüküyor flex yani tamiri oldukça rahat olacaktır, sen yeter ki işini yapanı bul.

2 Flex'inde kopan uçlarındaki plastiği kazıyın metal görünsün, ardından tek tek diğer Flex'e bir tel ile bağlantı yapın fakat kısa devreye dikkat edin, ardından telleri tek tek lehimleyin.

Sağlıklı bir tamir değil fakat başka seçeneğiniz yoksa yapabilirsiniz.

Bir daha sökülmemek üzere tamir edilirse iş görür ama sürekli çıkartırsanız daha da kötü olur. Evet Flex tamiri yapan yerler var ama ülkemizde neredeyse hiç tercih edilmiyor, daha çok düşük gelirli ülkelerde yapıyorlar bunu. Pakistan ve Hindistan'da özellikle. Flex repair yazarsan gelen telefon tamir videoları çoğunlukla onlara ait olur. İyi bir haber vereyim, görünen o ki 2 yollu gibi gözüküyor Flex yani tamiri oldukça rahat olacaktır, sen yeter ki işini yapanı bul.

Atölye buldum orada şansımı deneyeceğim olmaza klavye altı aydınlatma ünitesini değiştireceğim.

Son düzenleyen: Moderatör:
2 Flex'inde kopan uçlarındaki plastiği kazıyın metal görünsün, ardından tek tek diğer Flex'e bir tel ile bağlantı yapın fakat kısa devreye dikkat edin, ardından telleri tek tek lehimleyin.

Sağlıklı bir tamir değil fakat başka seçeneğiniz yoksa yapabilirsiniz.

İşte bunu yaparken havya sağı solu eritebiliyor, çok dikkatli olmak lazım.