Planlanmıyor Korsan desteği artık getirilmeli

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan 1589
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 102
  • Görüntüleme Görüntüleme 6B
  • Etiketler Etiketler
    korsan
Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

1589

Üstün
Makaleler
2
Merhaba, biliyorsunuz ki bazı videolar patladı ve bu videolarda satın aldığımız ürünlerin aslında hiçbirine sahip olmadığımızı öğrendik. Keyifleri istediği gibi aldığımız oyunları geri çekip kaldırabiliyorlar, bu hırsızlık da biz korsan indirince hırsız falan mı oluyoruz?

Satın aldığım oyun benden geri alınıyorsa, benim korsan oyun oynamam da hırsızlık değil. Bir video izledim çoğunuz biliyordur abonelik hizmetleri (Netflix vb.) 4K çözünürlüğünde bile çözünürlüğü 720P'ye kadar kısabiliyormuş, tepkimizi koymalıyız.

Not: Bu konuyu korsan kullanmaktan nefret etmeme rağmen açtım. Korsan kullanıcısı değilim ama ben de başlayacağım sanırım. Oynadığım oyunların hepsini Steam'den aldım ve 170 civarı oyunum var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı 77 Eksi
Korsana teknik destek tarafında 30 dolar sınırı kaldırmak ve bağlantı paylaşılmasını yasaklamak en sağlıklı ve mantıklı çözüm olur bence. Başka şekilde bu tartışmayı bitiremezsiniz.

Bu konu hakkında halen nötrüm. Recep abi yazmasaydı konuya elimi sürmeyecek hatta göz ardı edecektim. Ama madem konuya açıklık getirildi, ben de düşüncelerimi yazayım.

Bu konuyu ilk gördüğümde katılmamamın sebebi, korsan oyun konusunda çok basit bir açıdan bakılıyor olduğuydu. Çünkü korsan kullanımı konusunda bazı durumlar var. Mesela kitlesel bir değişiklik olacaktır. Bunun yanı sıra korsana izin vermenin de "korsan oyunlara olan izni verdim, gitti" kadar basit bir şey olduğunu da düşünmüyorum. İşin güvenlik tarafı var en nihayetinde. Ayrıca konunun açılma sebebi Steam'in yaptığı güncelleme mi, onu anlamadım. Eğer öyleyse günaydın. Bilmem kaç senelik oyunda bile olan EULA'yı okumuyorsunuz demektir. Neyse, geçiyorum bu muhabbeti.

Korsan kullanımına büyük ihtimalle bir özendirilme başlayacak. Millet onun bunun oyununun korsan konusunu açacak. Eğer bu izin verilecekse de güvenlik açısından katı olunmalı. Sonuçta kimsenin bu korsan oyun konusunda bilinçli olduğunu düşünmüyorum. O korsancı kitle, oradan buradan gördüğü linkleri kopyalayıp Techolay'a atacaksa hiç olmasın, daha iyi. İşin hukuk taraflarında yokum ama ülkemizde bununla alakalı bir suç olmadığını da biliyorum, neyse. Yani riskli bir konu bu. Bunun denetlemesi de var bir de. Eğer link paylaşılacaksa ya güvenilir olmalı, ya da bunun bir anti-virüs sonucu falan olmalı. Ama böyle olduğunda da "Techolay korsan oyun kullanımına destek veriyor, emek hırsızlığına destek veriyor!" gibi söylemlere çanak tutuyor. Çok karışık konu. Hem de çok. Halen net bir düşüncem yok, çok ortadayım. İki ucu b**lu değnek derler ya, öyle bir durum var ortada.

Çok basit şartlar ile durum kontrol haline alınabilir. Yönetim kendi halinde bir karara başvurabilir.

Bunun denetlemesi de var bir de. Eğer link paylaşılacaksa ya güvenilir olmalı, ya da bunun bir anti-virüs sonucu falan olmalı.
Burası zaten aşırı basit. Forumda bazı upload siteleri yasaklı ve bu sitelerden birini mesaj olarak atmaya çalıştığımızda “Şu kelimeler yasaklı:” gibi bir ibare çıkıyor ve link göndermemize izin verilmiyor. Güvenli olduğu belli siteler var ama çoğu insan Google’a “Crack indir” yazdığı anda en üstte çıkan siteyi kullanıyorlar ve bunları bilinçsiz kullanıcı olarak adlandırıyoruz. Bilinçsiz kullanıcıların da virüs gibi şeylere uğramaması için forumda belli başlı kategorilerde belli çözüm sayısına veya mesaj sayısına uygun kişilerden yardım alabilirler. Hem forumun bir destek vermesi gerekmiyor bu konuya, sadece yardım isteyip vermek serbest olacak. @Şişman Adam ‘ın dediği gibi bir üye bir oyun hakkında yardım isterken “Oyununuz Crack mi yoksa orijinal mi?” Sorusuna “Crack” cevabı alındığı zaman “Crack’e destek olamıyoruz” tarzı gereksiz ve konu sahibinin boşuna yardım alamayacağı mesajlardan arınmamız gerekiyor. Bu forum yardım forumu değil mi? Aynı zamanda insanlar kendi fikirlerini açıkla belirtemez mi? Forumda zaten kullanıcıdan belirli sayıda bir çözüm beklentisi varsa ben hesabımı kapatacağım.

@Recep Baltaş, korsan oyun için özel bir kategori açılabilir. Bu kategori açıklamasına da gerekli açıklamalar yapılır. Ve konu sahibi konuyu yayınla butonuna bastığında karşısına bir onay butonu çıkar: "Kullanıcılardan gelecek yorumlardan Techolay Sosyal olarak biz sorumlu değiliz, her zaman virüs bulaşması gibi bir risk vardır" gibi bir uyarı metni çıkar. Kullanıcı bu uyarıyı "Onaylıyorum" derse konu yayınlanır. Ayrıca bu kategoride konu açabilmek ve diğer konulara mesaj yazabilmek için bir sınır eklenebilir. 200 mesaj ve 1 aylık Techolay Sosyal üyeliği gibi. Orijinal kullanıcılarına laf eden kitle konusu da zaten kurallarda bile yazıyor. "Orijinal kullananlara laf etmeyiniz" diye. Bu tarz kullanıcılara ağır bir yaptırım uygulanır. Ha bir de bu kategoride konu açmanın günlük ya da haftalık bir sınırı olabilir.

Herkes işin link paylaşımı noktasına yoğunlaşıp, haliyle virüs bulaşma ihtimalini dile getirip bu konuyu öyle tartışıyor. Aslında tartışmanın bu yöne çekilmesinin bilerek yapıldığını düşünüyorum. Böylece virüs bulaşma korkusu ve riski yüzünden öneri reddedilsin isteniyor.

Halbuki bu konuda ben de dahil olumlu düşünen kullanıcıların Techolay'da korsan içerik paylaşılsın gibi bir taleplerimiz yok. Techolay kullanıcıları korsan içeriklere yönlendirilsin, bir kullanıcı nasıl korsan içerik elde edebilir buna ilişkin rehberler yapılsın vs. gibi taleplerimiz zaten yok. Güvenilir korsan içeriklerin ne olduğuna dair bilgi paylaşımı olsun gibi de taleplerimiz yok.

Ne kadar basit anlatabilirim bilmiyorum. Ancak anlamayanlar için bir de şunu deneyeyim.

Önerinin kabul edilmesi durumunda sanıldığının aksine talep etmediğimiz şeyler:
  • Techolay'da korsan içerik paylaşılmasını istemiyoruz. (Herhangi bir link veya dosya paylaşımı istemiyoruz.)
  • Techolay'da korsan içeriklere nasıl erişileceğine dair bilgilerin paylaşılmasını istemiyoruz.
  • Techolay'ın herhangi bir korsan içeriğe veya korsan içerik paylaşan sitelere/platformlara kefil olmasını istemiyoruz.
  • Techolay'da korsan içeriklerle ilgili rehberlerin, makalelerin yapılmasını istemiyoruz.
Önerinin kabul edilmesi durumunda talep ettiğimiz şeyler:
  • Korsan oyun oynayan bir kullanıcı, oynadığı oyunda bir sorun yaşarsa, yaşadığı sorun ile ilgili Techolay'da konu açabilmesini ve bu sorun hakkında kullanıcıya yardım etmenin serbest olmasını istiyoruz.
  • Bu konuda bir ücret kriteri koyulmasın istiyoruz.
  • Korsan oyun kullanan kullanıcıya, dosya ve link paylaşımı gibi herhangi bir korsan içerik paylaşımı olmadan ve kullanıcıyı herhangi bir korsan içeriğe veya korsan içerik üreten/dağıtan platformlara yöneltmeden bu yardımın yapılmasını istiyoruz.
Daha basit nasıl anlatabilirim bilmiyorum.

Son düzenleme:
Gayet mantıklı.

Bu mesajdan sonra da asıl istediğimiz anlaşılmıyorsa bu öneriye karşı çıkanların zihinsel yönden problemi olduğunu düşünüyorum. Karşı çıkmakta serbestler ama asıl olayı anlamayanlar için söylüyorum.

Eğer hala konuyu korsan oyun linki paylaşmaya, korsan oyun paylaşmaya vs. çeken olursa sadece önerinin reddedilmesi için bilerek yapıyordur. Niyeti gerçekten tartışmak değildir. Çünkü kimse tartışırken somut bir öneride bulunmuyor. Ben iyi bir şekilde anlaşılsın diye basit örnekler veriyorum halbuki.

• BluTV bilmem kaç TL.
  • Game Pass - 300 TL.
  • Spotify - 50 TL.
  • YouTube Premium - 50 TL.
  • Adobe Creative Cloud - 350 TL.

Etti mi sana 1500? Abonelik sisteminin ardı arkası kesilmedi.

Ayrıca nerde 1 lahmacuna 165 TL verdin bilmiyorum ama tavsiyem bir daha oraya gitmemen olur

Çok değil, 1 - 2 yıl önce bana sorsanız farklı bir yanıt verirdim ancak artık gelmeli diye düşünüyorum. Artık lazım. Oyunlar / Programlar 1000 TL'ye yakın hatta çoğu aşıyor bile.

Son düzenleme:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…