Bu korsan desteği açıkçası epey tartışmalı bir konu. Benim gözlemlediğim bir olay var: Genelde korsan tercih eden arkadaşlar en leş siteleri tercih ediyorlar. Bu yüzden de indirdikleri oyundan bilgisayarına virüs yiyorlar. Şimdi ben korsan desteğini açabilirim. Burada herhangi bir sıkıntı çok görmüyorum açıkçası. Asıl sıkıntı bence sizin açınızdan olacak diye düşünüyorum.
Burada Full indir, cart indir, curt indir gibi sitelerin linklerini paylaşacaksınız. Sonra kullanıcı buradan dosyayı veya oyunu indirecek ve bilgisayarına virüs bulaşacak. Hatta virüs bulaşmasa bile başka bir zaman virüs bulaştığı zaman senin verdiğin korsan linkini suçlayacak. Sen burada suçlamaları ister kabul et, ister kabul etme fakat kullanıcı "Bana Techolay'dan virüs bulaştı" derse, ben seni bir ay banlayabilirim. Çünkü gerçekten Techolay'ın zan altında bırakılması beni sinir eder.
Bir başka konu da şu, şimdi korsana desteği açalım, korsana destek verelim diyorsunuz. İyi de siz daha açılan orijinal oyun konularına destek vermiyorsunuz ki. Mesela senin hesabını örnek alalım. 5.000 mesajda 14 tane çözümün var. Kaç tane soruna destek oldun? Process Monitor raporu inceledin mi? Minidump dosyası analiz ettin mi? Hiç açılmayan oyunun sorunu çözdün mü? Yani buradaki tek sorun korsan kullanılmaması mı? Orijinal alınan oyunların sorununu çözüyorsunuz ki korsan alınanların sorununu çözeceksiniz.
Orijinal oyun yüklemeyi bilmeyen adam korsan oyunu nasıl yüklesin? Yok oyunu yüklerken hata aldım, yok bu Crack'i nereden bulacağım, yok bunu nereden indireceğim. Normale destek oldunuz da korsana destek olacaksınız. Ben açarım, benim için sorun yok. Hatta bugünden itibaren açıyorum ama Full program indir, çöp indir, cart indir, curt indir gibi sitelerin linkini burada istemiyorum. Bu linkler eğer verilecekse eğer içinde verilmeli ancak bu şekilde olabilir. Mesela benim anlayışıma göre repackler de çöp. Sadece Scene Release'lere destek verilmeli ama orada bile ayrışacağız.
Korsana destek vermenin bir başka kötü yanı da sadece korsan oynayacak kitleyi foruma çekmek. Ben kesinlikle bu kitleyi foruma çekmek istemiyorum. Steam hesabı olmayan, Origin hesabı olmayan, Rockstar Games hesabı olmayan, Ubisoft hesabı olmayan, Battle.net hesabı olmayan, Epic Games hesabı olmayan, GOG hesabı olmayan birisinin ve hatta ve hatta orijinal oyun kullananlara geri zekalı diyen insanların bu foruma gelmesini istemiyorum. Bu forum kitlesinin kalitesi kesinlikle ve kesinlikle orijinal oyun sahipliği ile eş zamanlı gidiyor. Bunu ben yıllarca edindiğim tecrübelerle gördüm. O yüzden korsanı açtığımız zaman aslında bir nevi cehennemin kapılarını aralamış oluyoruz.
Ne yapacağız? Korsan isteyen adamdan orijinal oyun sahipliğine dair bir kanıt mı isteyeceğiz? Ne yapacak? Adam internetten bir tane başkasının Steam hesabının linkini atacak. Bize işte benim orijinal oyunum var işte şu oyun pahalı olduğu için korsan alıyorum diyecek. Hani ne yapabiliriz? 1000 mesaj üstüne ancak destek verebiliriz. Burada bir kriter getirerek bunu açabiliriz. Burada hep beraber konuşup karar vermemiz gerekiyor.
Forumu çöplüğe çevirmeyecek krtiterleri belirleyip açabiliriz ki mevcuttaki zaten 30~35 USD bence gayet iyi bir kriter.