Bu öneri uygulamaya geçirilmeyecektir.
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

1589

Üstün
Makaleler
2
Merhaba, biliyorsunuz ki bazı videolar patladı ve bu videolarda satın aldığımız ürünlerin aslında hiçbirine sahip olmadığımızı öğrendik. Keyifleri istediği gibi aldığımız oyunları geri çekip kaldırabiliyorlar, bu hırsızlık da biz korsan indirince hırsız falan mı oluyoruz?

Satın aldığım oyun benden geri alınıyorsa, benim korsan oyun oynamam da hırsızlık değil. Bir video izledim çoğunuz biliyordur abonelik hizmetleri (Netflix vb.) 4K çözünürlüğünde bile çözünürlüğü 720P'ye kadar kısabiliyormuş, tepkimizi koymalıyız.

Not: Bu konuyu korsan kullanmaktan nefret etmeme rağmen açtım. Korsan kullanıcısı değilim ama ben de başlayacağım sanırım. Oynadığım oyunların hepsini Steam'den aldım ve 170 civarı oyunum var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Artı 77 Eksi
Korsanın "emek hırsızlığı" olduğunu savunanlar hâlâ var mıymış? Ne komedi şovu. Her neyse, konuyla alakalı görüşlerim pozitif. Korsan kullanımı, şirketlerin aç gözlülüğü nedeniyle artık desteklediğim bir şey. Konu Steam'den bağımsız, önceden yazılımını para ödeyip aldığımız şeyler artık abonelik ücretine geçti. Korsan denilen şey emek hırsızlığı değildir, ve şirkete bir zararı olmaz. Siz şirketin sunucularına girip oyunu oradan yok etmiyorsunuz, var olanı kopyalıyorsunuz. Ki satın alacak adam her türlü alacak, korsan kullanan ekonomik durumu fark etmeksizin yine kullanacak.

Korsan kullananlara istediğinizi söyleyin, söylediklerinizin pek önemi yok. Bir oyun 4000TL'yken, para verip aldığım oyunlar üstüne salak saçma sistemleri zorunlu hâle getirip saf FPS'in içinden geçerken bir önemi yok ama artık mükemmele yakın kusursuzlukla çıkan korsanların mı önemi var? Yemeyin bizi Allah için.

Şirketler içinse "biz bundan parayı kırdık, artık tek seferlik lisans yerine gelin kiracımız olun" diyerekten tüm sistemleri abonelik hizmetine çevirmeye başladılar ve ben bundan nefret eder hâle geldim. Yahu parasını verip aldığınız klimalı araçta bile abonelik satmaya çalışanlar var. Ne lan bu? Ciddi soruyorum? Steam'e dönecek olursam, bunun ben de farkındaydım zaten. Oyunun dijital olarak bir versiyonunun sahibi olduğumuzu vs. bunlar daha önce de olan şeyler ama artık Steam bunu açıkça belirtmiş.

Normalde sanal ortamda hukuki danışmanlık yapmıyorum, yapılmamalı da zaten. Yine de yukarıda birtakım yorumlar gördükten sonra meslek gereği birkaç kelam etmek istedim.

Korsan oyun oynamak düşündüğünüzün aksine aslında suç değil. Türk Ceza Kanunun'da (TCK) bu konuya uygun bir suç tanımı yok. Bilişim suçları ile ilgili maddeler TCK m.243 - m.246 arası olup, bu maddelerde tanımlanan suçlar korsan oyun oynamakla ilgili suçlar değil.

Gelelim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na (FSEK). Kanun yapma tekniğinde önce o kanundaki kavramlar "Tanımlar" başlığı altında tanımlanır. Bir uyuşmazlık veya uyuşmazlığın konusu veya uyuşmazlığın tarafları bir kanunda tanımlanmıyorsa, o uyuşmazlığın çözümü için o kanuna dayanılmaz. FSEK'in "Tanımlar" başlıklı 1/B Maddesinde "Bilgisayar Oyunları" tanımı bulunmuyor. Sadece "Bilgisayar Programı" tanımı bulunuyor. Uygulamada, yani mevcut yargılamalarda, "Bilgisayar Oyunu" kavramı FSEK kapsamında olup olmaması biraz tartışmalı. Kimi mahkeme "Bilgisayar Programı" olarak düşünüyor ve ona göre karar veriyor, kimisi ise bu şekilde düşünmüyor.

Kaldı ki, bilgisayar oyunları "Bilgisayar Programı" olarak düşülse bile FSEK madde 71'de "...kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan..." ifadesi var. Yani salt korsan program veya oyun kullanmak suç değil. Bu kanun maddesini okursanız, korsan program veya oyunları gerek ticari gerekse de ticari olmayan amaçlarla dağıtmanın/yaymanın suç olduğunu veya direkt o eseri izinsiz bir şekilde kopyalamanın suç olduğunu anlayacaksınız. Örnek vermek gerekirse, siz korsan oyun oynayarak suç işlemiyorsunuz ama Fitgirl korsan oyun dağıtmaktan dolayı suç işliyor.

İşin emek hırsızlığı meselesine gelirsek. Katılırsınız veya katılmazsınız, siz bilirsiniz ama ben kendi fikrimi belirteyim.

Örneğin GTA 5'i korsan oynadığınızda Rockstar Games'in emeğini çalmıyorsunuz arkadaşlar. Bu oyunun yapımında rol oynayan bütün kişiler, oyun geliştirilirken ücretlerini aldılar, maaşları hesaplarına yattı. Hatta Rockstar Games'in patronları aslında oyunun yapımında rol oynayan kişilerin emeklerini çaldılar. Çünkü örneğin bu oyunun yapımında rol oynayan bir mühendis, bu süreçte toplamda 100.000 dolar maaş almış olsun mesela, ancak bu oyun patronlara milyon dolarlar kazandırmış oldu. Haliyle gerçek emek hırsızı, böyle bir ekonomik düzende yaşamaya çalışırken kafa dağıtmak isteyip de oyunlara binlerce lira vermek isteyemeyen sizler değilsiniz. Gerçek emek hırsızı, böyle bir ekonomik düzende zor şartlarda okumaya çalışırken kafa dağıtmak için oyunlara binlerce lira vermek istemeyen öğrenciler değil. Merak etmeyin.

Muhtemelen okurken sıkılmışsınızdır veya okumamışsınızdır bile. Ben de fikirlerimi belirtmek istemiştim.

Öneriye gelirsek, artıladım tabii ki de. Bu konudaki her öneriyi hep destekleyeceğim.

Normalde sanal ortamda hukuki danışmanlık yapmıyorum, yapılmamalı da zaten. Yine de yukarıda birtakım yorumlar gördükten sonra meslek gereği birkaç kelam etmek istedim.

Korsan oyun oynamak düşündüğünüzün aksine aslında suç değil. Türk ceza Kanunun'da (tck) bu konuya uygun bir suç tanımı yok. Bilişim suçları ile ilgili maddeler tck M.243 - M.246 arası olup, bu maddelerde tanımlanan suçlar korsan oyun oynamakla ilgili suçlar değil.

Gelelim fikir ve sanat eserleri Kanunu'na (fsek). Kanun yapma tekniğinde önce o kanundaki kavramlar "tanımlar" başlığı altında tanımlanır. Bir uyuşmazlık veya uyuşmazlığın konusu veya uyuşmazlığın tarafları bir kanunda tanımlanmıyorsa, o uyuşmazlığın çözümü için o kanuna dayanılmaz. Fsek'in "tanımlar" başlıklı 1/b maddesinde "bilgisayar oyunları" tanımı bulunmuyor. Sadece "bilgisayar programı" tanımı bulunuyor. Uygulamada, yani mevcut yargılamalarda, "bilgisayar oyunu" kavramı fsek kapsamında olup olmaması biraz tartışmalı. Kimi mahkeme "bilgisayar programı" olarak düşünüyor ve ona göre karar veriyor, kimisi ise bu şekilde düşünmüyor.

Kaldı ki, bilgisayar oyunları "bilgisayar programı" olarak düşülse bile fsek madde 71'de "...kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan..." ifadesi var. Yani salt korsan program veya oyun kullanmak suç değil. Bu kanun maddesini okursanız, korsan program veya oyunları gerek ticari gerekse de ticari olmayan amaçlarla dağıtmanın/yaymanın suç olduğunu veya direkt o eseri izinsiz bir şekilde kopyalamanın suç olduğunu anlayacaksınız. Örnek vermek gerekirse, siz korsan oyun oynayarak suç işlemiyorsunuz ama FitGirl korsan oyun dağıtmaktan dolayı suç işliyor.

İşin emek hırsızlığı meselesine gelirsek. Katılırsınız veya katılmazsınız, siz bilirsiniz ama ben kendi fikrimi belirteyim.

Örneğin GTA 5'i korsan oynadığınızda Rockstar Games'in emeğini çalmıyorsunuz arkadaşlar. Bu oyunun yapımında rol oynayan bütün kişiler, oyun geliştirilirken ücretlerini aldılar, maaşları hesaplarına yattı. Hatta Rockstar Games'in patronları aslında oyunun yapımında rol oynayan kişilerin emeklerini çaldılar. Çünkü örneğin bu oyunun yapımında rol oynayan bir mühendis, bu süreçte toplamda 100.000 dolar maaş almış olsun mesela, ancak bu oyun patronlara milyon dolarlar kazandırmış oldu. Haliyle gerçek emek hırsızı, böyle bir ekonomik düzende yaşamaya çalışırken kafa dağıtmak isteyip de oyunlara binlerce lira vermek isteyemeyen sizler değilsiniz. Gerçek emek hırsızı, böyle bir ekonomik düzende zor şartlarda okumaya çalışırken kafa dağıtmak için oyunlara binlerce lira vermek istemeyen öğrenciler değil. Merak etmeyin.

Muhtemelen okurken sıkılmışsınızdır veya okumamışsınızdır bile. Ben de fikirlerimi belirtmek istemiştim.

Öneriye gelirsek, artıladım tabii ki de. Bu konudaki her öneriyi hep destekleyeceğim.

Ben hepsini okudum, zaten dijital bir şeyi satın aldığınızda bile kesin olarak sizin olmuyor 2 saat oynayacağınız oyun için 2.000-3.000 lira vermek çok saçma.

Güvenli repack sayfaları var orada virüs çıkmıyor.

Korsan desteği nasıl oluyor? İndirmek istiyorsanız torrentten indirebilirsiniz, kim tutuyor sizi? 🥸

Korsan desteği nasıl oluyor? İndirmek istiyorsanız torrentten indirebilirsiniz, kim tutuyor sizi? 🥸
Konu başlığındaki yanlış anlaşılma için kusura bakmayın. Korsana destek versin tüm forum elbette ki demiyorum, sadece forumda korsan oyun hakkında yardım isteyip yardım vermek serbest olmalı. Belirli bir limit saçmalığını kim getirdi? Limit koyunca insanları korsan almaktan uzaklaştırıyorlar mı sanki? Hiç olmasa çok daha iyi. Yasal konuda sıkıntı olsaydı zaten belirli bir fiyat limiti de olmazdı. Örneğin ben Torrent indirirken bir sorun yaşıyorum ve forumdan bunun hakkında yardım isteyebilmeliyim.

Korsan oyun oynamak düşündüğünüzün aksine aslında suç değil. Türk Ceza Kanunun'da (TCK) bu konuya uygun bir suç tanımı yok. Bilişim suçları ile ilgili maddeler TCK m.243 - m.246 arası olup, bu maddelerde tanımlanan suçlar korsan oyun oynamakla ilgili suçlar değil.

Gelelim Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na (FSEK). Kanun yapma tekniğinde önce o kanundaki kavramlar "Tanımlar" başlığı altında tanımlanır. Bir uyuşmazlık veya uyuşmazlığın konusu veya uyuşmazlığın tarafları bir kanunda tanımlanmıyorsa, o uyuşmazlığın çözümü için o kanuna dayanılmaz. FSEK'in "Tanımlar" başlıklı 1/B Maddesinde "Bilgisayar Oyunları" tanımı bulunmuyor. Sadece "Bilgisayar Programı" tanımı bulunuyor. Uygulamada, yani mevcut yargılamalarda, "Bilgisayar Oyunu" kavramı FSEK kapsamında olup olmaması biraz tartışmalı. Kimi mahkeme "Bilgisayar Programı" olarak düşünüyor ve ona göre karar veriyor, kimisi ise bu şekilde düşünmüyor.

Kaldı ki, bilgisayar oyunları "Bilgisayar Programı" olarak düşülse bile FSEK madde 71'de "...kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan..." ifadesi var. Yani salt korsan program veya oyun kullanmak suç değil. Bu kanun maddesini okursanız, korsan program veya oyunları gerek ticari gerekse de ticari olmayan amaçlarla dağıtmanın/yaymanın suç olduğunu veya direkt o eseri izinsiz bir şekilde kopyalamanın suç olduğunu anlayacaksınız. Örnek vermek gerekirse, siz korsan oyun oynayarak suç işlemiyorsunuz ama Fitgirl korsan oyun dağıtmaktan dolayı suç işliyor.

Uzun yazı için teşekkürler çok haklı konuşmuşsunuz. Tamamını okudum, zaman kaybı veya boşuna okuduğumu düşünmüyorum. Elinize sağlık.

Konu başlığındaki yanlış anlaşılma için kusura bakmayın. Korsana destek versin tüm forum elbette ki demiyorum, sadece forumda korsan oyun hakkında yardım isteyip yardım vermek serbest olmalı. Belirli bir limit saçmalığını kim getirdi? Limit koyunca insanları korsan almaktan uzaklaştırıyorlar mı sanki? Hiç olmasa çok daha iyi. Yasal konuda sıkıntı olsaydı zaten belirli bir fiyat limiti de olmazdı. Örneğin ben Torrent indirirken bir sorun yaşıyorum ve forumdan bunun hakkında yardım isteyebilmeliyim.

Uzun yazı için teşekkürler çok haklı konuşmuşsunuz. Tamamını okudum, zaman kaybı veya boşuna okuduğumu düşünmüyorum. Elinize sağlık.

Mesela şu an God of War: Ragnarok 2.000 liraya yakın fiyatı, ben bu oyun için korsan destek isteyebilir miyim forumda şu an?

Sen de avukatsan veya avukat olacaksın vay bu ülkedeki hukukun haline. Müvekkillerine de Allah yardım etsin çünkü çok ihtiyaçları olacak.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.