Detaylar
Kim cevapladı?- Katılım
- 20 Aralık 2023
- Makaleler
- 5
Evet, İslam'a göre günah. Kul hakkı olarak geçiyor. Kul hakkının ise ne kadar ciddi bir günah olduğunu anlatmama gerek yok herhalde.
Oyunu satın aldığımızda nasıl bizim olmuyorsa, korsan oynayınca da hırsızlık yapmıyoruz. Günah olduğunu düşünmüyorum, etiklik durumu da tartışılır ama bence etik olmayan bir durum da yok.
Şu Stardew Valley'den gına geldi forumda artık her yerde karşıma çıkıyor. 18 yıllık müslümanım, umurumda değil. Günah olduğunu düşünmüyorum. Öteki tarafa gidince haber ederim.
Son düzenleyen: Moderatör:
Ethem Efe
Üstün
Stardew Valley oyununu korsan olarak indirecektim. Ancak aklıma "oyun yapımcıları emek verip oyun yapıyor, biz bedavaya korsan oynuyoruz." diye bir düşünce geldi. Korsan oyun indirmek günah mıdır?
İndie oyunları oynamak vicdan azabı çektirir insana. Ama gidip Ubisoft gibi rezil şirketlerin, kitlesini önemseyen şirketlerin oyununu gönül rahatlığı ile crackleyebilirsiniz. Ha hiç paranız yoksa korsan oynayın. Mesela ultrakill yapımcısının çok meşhur bir sözü vardır.
'culture shouldn't exist only for those who can afford it'
KaderDiyelimGitsin
Çalışkan
Şahsi fikrim, işin dini boyutu farklı bir konu ama herhangi bir yaptırımla karşılaşmadığınız ve tek tıkla indirebildiğiniz için tercih edebiliyorsunuz. Normalde yasak olan bir şey. Fakat bir yaptırımı yok. Bu yüzden herhangi bir sorun hissetmiyor korsan indiren arkadaşlar. Bu parasıyla ulaşamadığınız herhangi bir şeyi çalmakla aynı şeye denk geliyor. Bir Ferrari'ye binemediğiniz için Ferrari çalamıyorsunuz çünkü ulaşılması zor ve yaptırımı var. Daha iyi bir bilgisayarı alamıyorsanız gidip daha iyi bir bilgisayarı çalamıyorsunuz fakat o da böyle ulaşılması kolay olsa onu da yapabileceksiniz. Yani paranız ile alamadığınız her şeyi illegal yolla edinmek bu kadar kolay olsaydı bunu da yaparımla aynı şeye geliyor bu. Sonuçta oyun oynamak lükse girer, yeme içme gibi bir ihtiyaç değil. Boşuna dememişler her insan eline fırsat geçmemiş kötülerdir diye. Maalesef durum bu.
Th3RealKayseriLee
Yetkin
Günahlık değil de etiklik durumunun göze almak gerek. Şimdi eski zamanlarda millet bilgisayarcıya gidip yüklettiriyordu ediyordu. Bizim akıl ermiyordu o zamanda günah diyebilirdik ama bence tam değil gibi. Ha yine de emek hırsızlığı oluyor bir nevi kimisine göre 5 dolar para kimisine göre değil. Onun için varsa arkadaşlarında falan aile paylaşımıyla açıp oynayın yoksa da videolarını izleyin böyle konular çok derin ve rahatsız ediyorsa oynamayın.
Play Store'da 46₺, Steam'de 15$. Telefonda satın alıp, bilgisayarda korsan oynayacağım.
Oyunu satın aldığımızda nasıl bizim olmuyorsa, korsan oynayınca da hırsızlık yapmıyoruz. Günah olduğunu düşünmüyorum, etiklik durumu da tartışılır ama bence etik olmayan bir durum da yok.
Dispatch'i korsan oynadığımda bir huzursuzluk oluştu da Spiderman 2'yi oynarken oluşmadı bence firmadan firmaya değişir.
Stardew Valley
Deneyimli
@Hermione Jean Granger,