Sigma

Çalışkan
Makaleler
1
Yer
İstanbul
Selamlar sevgili dostlar,

Öncelikle size bankalarla olan geçmişimden bahsetmek istiyorum ki bilirkişi olan arkadaşların potansiyel olarak sorabileceği sorulara cevap vererek zaman kazanabilelim. İlk olarak, bankalarla çok bir geçmişim olmadığını belirtmek isterim. 22 yaşındayım ve ilk kredi kartımı 18 yaşında, Ziraat Bankası'nın vermiş olduğu 1500 TL limitli kredi kartıyla aldım. Bu kart, benim finansal dünyada bıraktığım ilk iz oldu. Ödemelerimi her zaman tam ve eksiksiz bir şekilde, kesilen hesap özeti kadar gerçekleştirdim. Yani her ay hesap özetimin tamamını ödedim.

Yaklaşık iki sene sonra İş Bankası ile tanıştım ve Ziraat Bankası'ndaki kredi kartımı iptal ettirerek İş Bankası'nın Maximum Genç Mobil kartını kullanmaya başladım. Aynı şekilde, iki sene boyunca tüm hesap özetini eksiksiz bir şekilde ödedim. Zamanla yapılan limit artışları ile bugün 80.000 TL'ye kadar bir kredi kartı limitine ulaştım. Ancak, bundan sonra bir ek gelir beyanı yapmadıkça kredi kartı limitimin artırılamayacağı söylendi.

Bu durumu göz önünde bulundurarak, kredi skorumu yükseltmek ve bankalara daha pozitif bir izlenim bırakmak amacıyla cüzi miktarlarda kredi çekmek istedim. Örneğin, 15.000 TL veya 25.000 TL gibi miktarlar için başvuru yaptığımda, hep red cevabı aldım. Aylık ortalama harcamam 20.000 TL'nin üzerinde olmasına rağmen bu konuda maalesef bir başarı sağlayamadım.

Görselde de ortalama harcamalarımın görünmekte olduğunu belirtmek isterim:

WhatsApp Image 2024-11-21 at 01.44.33_95e5e668.webp

Kredi başvurularımı genellikle En Uygun Kredi Başvurusu | En Uygun Kredi Faizleri gibi sitelerden, 0 faizli olan seçeneklere yönelerek yapmaya çalıştım.

Teşekkür ederim!

TCBBRM raporumdaki limitim ve borç miktarım.

Screenshot 2024-11-21 015916.webp

Mevcut kredi puanım ve konumum.

WhatsApp Image 2024-11-21 at 02. (1).webp

Son düzenleme:
bunun bir çok sebebi olabilir aktif bir işte çalışıp hesabınıza düzenli para girişi çıkışı yapıyor musunuz? (maaş ödemesi gibi) aracı sitelerin sunduğu paketler her müşteriye uygun olmayabiliyor, bu konuyla alakalı bankanızın temsilcisi ile detaylı görüşme yaparsanız daha sağlıklı çözüm yolları sunacaklardır. İyi akşamlar.

bunun bir çok sebebi olabilir aktif bir işte çalışıp hesabınıza düzenli para girişi çıkışı yapıyor musunuz? (maaş ödemesi gibi) aracı sitelerin sunduğu paketler her müşteriye uygun olmayabiliyor, bu konuyla alakalı bankanızın temsilcisi ile detaylı görüşme yaparsanız daha sağlıklı çözüm yolları sunacaklardır. İyi akşamlar.
Hesabıma düzenli olarak para girişi ve çıkışı olmakta. Aslında, saçma bulduğum sistem tam da burada devreye giriyor. 80.000 TL'lik kredi kartının %41,25’ini aylık harcama olarak zaten kullanıyorum. Yani, takdir edersiniz ki bu durum, yaklaşık 35.000 TL ile 40.000 TL arasında bir gelirim olduğunu gösteriyor.

Ancak bu gelir bankaların istediği şekilde beyan edilemediği için kredi başvurularımda sorun yaşıyorum. Bu da bankalar açısından değerlendirme yaparken yalnızca belgelenebilir gelir odaklı olmalarının sistemin garip bir yönü olduğunu düşündürüyor.

Hesabıma düzenli olarak para girişi ve çıkışı olmakta. Aslında, saçma bulduğum sistem tam da burada devreye giriyor. 80.000 TL'lik kredi kartının %41,25’ini aylık harcama olarak zaten kullanıyorum. Yani, takdir edersiniz ki bu durum, yaklaşık 35.000 TL ile 40.000 TL arasında bir gelirim olduğunu gösteriyor.

Ancak bu gelir bankaların istediği şekilde beyan edilemediği için kredi başvurularımda sorun yaşıyorum. Bu da bankalar açısından değerlendirme yaparken yalnızca belgelenebilir gelir odaklı olmalarının sistemin garip bir yönü olduğunu düşündürüyor.
Çok haklısınız hocam, kendilerini teminat altına almak için her faktörü göz önünde bulunduruyorlar. Mesela bir işte çalışan ama çalışma süresi az olan bir insanda sizinle aynı durumu yaşayabilir, birkaç ay hesabına düzenli para girişi yaparken bir başka iban üzerinden işlemi kira geliri veya ek gelire girebilecek şeyleri işaretlersen daha sonraki başvurularda bunları göz önünde bulundurabilirler belki hocam.

Çok haklısınız hocam, kendilerini teminat altına almak için her faktörü göz önünde bulunduruyorlar. Mesela bir işte çalışan ama çalışma süresi az olan bir insanda sizinle aynı durumu yaşayabilir, birkaç ay hesabına düzenli para girişi yaparken bir başka iban üzerinden işlemi kira geliri veya ek gelire girebilecek şeyleri işaretlersen daha sonraki başvurularda bunları göz önünde bulundurabilirler belki hocam.
IBAN işlemlerini hiçbir şekilde göz önünde bulundurmuyorlar. Bunu söylemeyen bankacı duymadım. Zira 10 senedir hesabıma giren çıkan miktarın haddi hesabı belli değil, 16 yaşımda ilk kez İş Bankası'yla başladım IBAN hesabı açtırarak. Hala İş Bankası'ndan kredi ürünü kullanamıyorum. İş Bankası'nın reddettiğini Garanti, Denizbank, QNB, Halkbank, Akbank fazlasıyla verdi sağolsunlar. Hepsinde de kredili ürünüm var.

Her şey KKB'ye, KKB ile ilgili olan her türlü ödeneklere ve bankaya beyan ettiğin gelire bakıyor.

Yaklaşık iki sene sonra İş Bankası ile tanıştım ve Ziraat Bankası'ndaki kredi kartımı iptal ettirerek İş Bankası'nın Maximum Genç Mobil kartını kullanmaya başladım. Aynı şekilde, iki sene boyunca tüm hesap özetini eksiksiz bir şekilde ödedim. Zamanla yapılan limit artışları ile bugün 80.000 TL'ye kadar bir kredi kartı limitine ulaştım. Ancak, bundan sonra bir ek gelir beyanı yapmadıkça kredi kartı limitimin artırılamayacağı söylendi.
Limitin dolmuş, naçizane tavsiyem, mümkün mertebe daha çok gelir beyan etmek ve Garanti, Denizbank, QNB, Akbank gibi kolay bankalarla çalışmayı tercih etmek. Kamu bankalarından ve YapıKredi'den uzak dur. Süründürürler.

Ya da 80K maximum olmasın atıyorum, 20 maximum, 20 axess, 20 bonus vs... Öyle düşünebilirsin. Çalıştığın banka sayısı çok olunca rekabet giriyor işin içine. Her banka duruma göre ayrıcalık sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca krediden ziyade mümkünse esnek hesap kovala derim. Kredi faizleri çok yüksek malum. 0 faizli krediler için de dediğim gibi yüksek gelir beyan etmek lazım. Bir de krediden ziyade kart almak çok daha kolay.

Ayrıca asgari ödeme yapma. Borç ne geldiyse hepsini kapatmaya devam et.

Son düzenleme:
IBAN işlemlerini hiçbir şekilde göz önünde bulundurmuyorlar. Bunu söylemeyen bankacı duymadım. Zira 10 senedir hesabıma giren çıkan miktarın haddi hesabı belli değil, 16 yaşımda ilk kez İş Bankası'yla başladım IBAN hesabı açtırarak. Hala İş Bankası'ndan kredi ürünü kullanamıyorum. İş Bankası'nın reddettiğini Garanti, DenizBank, QNB, Halkbank, Akbank fazlasıyla verdi sağ olsunlar. Hepsinde de kredili ürünüm var.

Her şey KKB'ye, KKB ile ilgili olan her türlü ödeneklere ve bankaya beyan ettiğin gelire bakıyor.

Limitin dolmuş, naçizane tavsiyem, mümkün mertebe daha çok gelir beyan etmek ve Garanti, DenizBank, QNB, Akbank gibi kolay bankalarla çalışmayı tercih etmek. Kamu bankalarından ve Yapı Kredi'den uzak dur. Süründürürler.

Ya da 80K maximum olmasın atıyorum, 20 maximum, 20 Axess, 20 bonus vs... Öyle düşünebilirsin. Çalıştığın banka sayısı çok olunca rekabet giriyor işin içine. Her banka duruma göre ayrıcalık sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca krediden ziyade mümkünse esnek hesap kovala derim. Kredi faizleri çok yüksek malum. 0 faizli krediler için de dediğim gibi yüksek gelir beyan etmek lazım. Bir de krediden ziyade kart almak çok daha kolay.

Bilgiler için teşekkür ederim, bankalar arasındaki rekabet konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum.

IBAN işlemlerini hiçbir şekilde göz önünde bulundurmuyorlar. Bunu söylemeyen bankacı duymadım. Zira 10 senedir hesabıma giren çıkan miktarın haddi hesabı belli değil, 16 yaşımda ilk kez İş Bankası'yla başladım IBAN hesabı açtırarak. Hala İş Bankası'ndan kredi ürünü kullanamıyorum. İş Bankası'nın reddettiğini Garanti, Denizbank, QNB, Halkbank, Akbank fazlasıyla verdi sağolsunlar. Hepsinde de kredili ürünüm var.

Limitin dolmuş, naçizane tavsiyem, mümkün mertebe daha çok gelir beyan etmek ve Garanti, Denizbank, QNB, Akbank gibi kolay bankalarla çalışmayı tercih etmek. Kamu bankalarından ve YapıKredi'den uzak dur. Süründürürler.

Ya da 80K maximum olmasın atıyorum, 20 maximum, 20 axess, 20 bonus vs... Öyle düşünebilirsin. Çalıştığın banka sayısı çok olunca rekabet giriyor işin içine. Her banka duruma göre ayrıcalık sağlamaya çalışıyorlar. Ayrıca krediden ziyade mümkünse esnek hesap kovala derim. Kredi faizleri çok yüksek malum. 0 faizli krediler için de dediğim gibi yüksek gelir beyan etmek lazım. Bir de krediden ziyade kart almak çok daha kolay.

Teşekkürler hocam yanlışımı düzelttiğiniz için, İyi günler.

Kredi kartı puan oluşturmada önemli bi' etken, ama kredi işi kredi kartından farklıdır.

4/A veya 4/B şeklinde mevcut bir işte çalışıyor ve/veya (bağkur) ile kendi işinizin sahibi olmanız (serbest meslek) gibi gerek. Sigorta olmadan olmaz.

Ayrıca bankalar neredeyse her türlü geliri beyan etmen için seçenek koyuyor. Kira gelirin, mevduat gelirin temettü gelirin vesaire. O
noktada çok kolaylık sağlıyorlar.

Kısacası puan her şey değil, sigorta yoksa kredi de yok.