Emin Cebe

Uzman
HP Z230 bilgisayar için kule tipi hava soğutma bakıyorum. Piyasadaki 12cm fan çapına sahip soğutmalar 15, 4cm yüksekliklerinden dolayı sığmıyor. Bazı Thermalright gibi markaların mini soğutmaları var fakat çokça pahalılar. Bütçem bin TL civarı. 9cm fan çaplı, yüksekliği 12-13cm civarı öneriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu 148mm, dediğiniz ölçüye uyması gerek.

Bütçenin üstüne hiç çıkamazsanız tavsiye etmesem de bunu alabilirsiniz.

Bu 148mm, dediğiniz ölçüye uyması gerek.

Bütçenin üstüne hiç çıkamazsanız tavsiye etmesem de bunu alabilirsiniz.

Teşekkür ederim önerileriniz için. Ama 120mm düşünmüyorum çünkü 148mm çok sınır kapağın kapanmama ihtimali hayli yüksek 90mm fana sahip bir öneriniz var mı?

Acikcasi marka bir workstation icine boyle ''custom'' sogutucular takmakla ugrasmayin derim. HP Z230 galiba LGA 1155 anakartli bir modeldi, E3 12xx serisinden islemcileri kabul ediyor olsa gerek. Onlar cok da guc cekmiyorlar aslinda, HP'nin BIOS'u ile de pek overclock yapabileceginizi de sanmam. Bu tip sogutuculari takabilmek icin genelde backplate takmaniz gerek ve boyle bir makinede bu sizi oldukca ugrastirabilir.

Stok sogutucunun macununu guzel bir macunla yenilerseniz iyi degerler elde edeceginizi dusunuyorum. Yine de urun onerisi istiyorsaniz, ID-Cooling'in SE-903-R V2'si ve Zalman'in CNPS4X RGB'si var. SE-903-R V2, 123mm yukseklige sahip. CNPS4X RGB de 132mm. Sigmasi lazim kagit ustunde. Her ne kadar normalde pek onerecegim sogutucular olmasalar da sizin durumunuz ozel ve butceniz dar.

Açıkçası marka bir workstation icine boyle "Custom" sogutucular takmakla ugrasmayin derim. HP Z230 galiba LGA 1155 anakartli bir modeldi, E3 12xx serisinden islemcileri kabul ediyor olsa gerek. Onlar cok da guc cekmiyorlar aslinda, HP'nin BIOS'u ile de pek overclock yapabileceginizi de sanmam. Bu tip sogutuculari takabilmek icin genelde backplate takmaniz gerek ve boyle bir makinede bu sizi oldukca ugrastirabilir.

Stok sogutucunun macununu guzel bir macunla yenilerseniz iyi degerler elde edeceginizi dusunuyorum. Yine de ürün onerisi istiyorsaniz, ID-Cooling'in SE-903-R v2'si ve Zalman'in cnps4X RGB'si var. SE-903-R v2, 123mm yukseklige sahip. Cnps4X RGB de 132mm. Sığması lazim kagit ustunde. Her ne kadar normalde pek onerecegim sogutucular olmasalar da sizin durumunuz ozel ve butceniz dar.

Teşekkür ederim, tekrar bir macun değişimi yapmayı deneyeceğim. Aslında 1 ay olmadı değişeli hem GPU hem CPU fakat GPU bazında iyiye gitse de dereceler CPU da değişme olmadı çok hızlı bir şekilde 85'lere geliyor. Tabii maksimum dereceyi 100 olarak kabul edersek kötü değil 85 derece fakat Intel'in bu işlemciye verdiği maksimum sıcaklık değeri sitesinde 74 derece o açıkçası beni korkutuyor.

fakat Intel'in bu işlemciye verdiği maksimum sıcaklık değeri sitesinde 74 derece o açıkçası beni korkutuyor.
Intel'in oraya yazdigi deger, TJunction degeri degil. TCase degeri. Yani islemcinin IHS'i icinde tutabilecegi maksimum sicaklik. Bunun TJunction degerine kiyasla cok daha dusuk olmasi normal. Yuksek ihtimal 100 dereceye falan gelmeden frekans kismiyordur sizin islemciniz, her ne kadar modelini bilmesek de.

1722984016583.webp

''Cok hizli'' sekilde 85 derecelere geldigini belirtmissiniz. Bu tip workstation'larda genelde fan hizi biraz daha rahat ayarlanmis oluyor, bu yuzden derecelerin hizla artmasi normal. Yuksek ihtimal dereceler daha da artmadan fan hizlanacaktir, sorun yok.

Intel'in oraya yazdigi deger, tjunction degeri degil. Tcase degeri. Yani islemcinin ıhs'i icinde tutabilecegi maksimum sicaklik. Bunun tjunction degerine kiyasla cok daha dusuk olmasi normal. Yuksek ihtimal 100 dereceye falan gelmeden frekans kismiyordur sizin islemciniz, her ne kadar modelini bilmesek de.

Eki Görüntüle 72215

"Cok hizli" sekilde 85 derecelere geldigini belirtmissiniz. Bu tip workstation'larda genelde fan hizi biraz daha rahat ayarlanmis oluyor, bu yuzden derecelerin hizla artmasi normal. Yuksek ihtimal dereceler daha da artmadan fan hizlanacaktir, sorun yok.

Teşekkür ederim hocam mesajınızdan sonra stres testi çalıştırdım haklısınız fan işlemciyi o derecelerde tutmaya yönelik çalışıyor ve başarılı da oluyor. Konuyu çözüldü olarak nasıl işaretliyoruz?