• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Kullanıcılar gaming laptop alıp neden ekstra monitör alıyor, laptop ekranı yetmiyor mu?

Can Yılmaz 20

Çalışkan
Yer
Hamburg, Germany
Aklıma takıldı sorayım dedim, laptop ekranı yeterli olmuyor mu? Monitörü neden ek olarak alıyorlar? Aynı zamanda herhangi bir performans kaybı oluyor mu? Modelden modele göre değişir ama 144hz ekran tazeleme hızına sahip laptop ekranı yeterli olmuyor mu başka sebepten mi ek monitör alıyorlar?

Bazıları daha büyük ekranda kullanmak istiyor. Bazıları ise oyun oynarken yan ekranda farklı uygulamaya hızlıca geçiş yapabilmek, Discord sohbetlerini okumak istiyor. Kısacası daha büyük ekran veya çoklu işlem.

24 veya 27 inç rahatlığı farklı. Ben ufak ve kompakt bir ekranda daha rahat çalıştığım için monitör kullanmıyorum ama hem iş yerimde hem evinde monitörü olup dizüstünü sadece "kasa" niyetine kullanan iş arkadaşlarım var.

Bazıları daha büyük ekranda kullanmak istiyor. Bazıları ise oyun oynarken yan ekranda farklı uygulamaya hızlıca geçiş yapabilmek, Discord sohbetlerini okumak istiyor.
Ek monitör performans kaybına yol açar mı? Elbette şu an 144hz panele sahip laptopum 16 inç iyi, 27 inç çok güzel monitörler de var, performans kaybı olmuyorsa birincil olarak mı tercih ediliyor?

Aslında laptop gücünü doğrudan 27 inç güzel bir gaming monitöre aktarmak daha güzel olur, ikincil olarak kullananlar performans kaybı yaşamaz mı?

Ek monitör performans kaybına yol açar mı? Elbette şu an 144hz panele sahip laptopum 16 inç iyi, 27 inç çok güzel monitörler de var, performans kaybı olmuyorsa birincil olarak mı tercih ediliyor?
Çift ekran modunda gözle görünür performans kaybına yol açacağını hiç sanmam. Tek ekran modunda da performans kaybı yaşamaz. (Çözünürlük ve yenileme hızının aynı olduğu bir senaryoya göre cevap veriyorum.)

Laptop ekranını devre dışı bırakıp görüntüyü sadece monitöre verebiliyor muyuz? Daha önce laptop yanında ekstra monitör kullanmadığım için soruyorum.

Büyük monitör iyidir. Ayrıca tek monitör fiyatına çift monitörün oluyor öyle düşün.
Elbette öyle, 1-2 gün önce 27 inç MSI monitörlere baktım efsane, 16.1 inç ekran da iyi benim için, sadece herhangi bir performans kaybı var mı diye sormuştum. O da yoksa 27 inç monitörde oyun oynamak efsane olurdu. Ben laptop ekranı kullanmaya devam edeceğim.

Teşekkürler hasanmerkit bey, SSD alacağım için ekstra monitöre de para vermem 16.1 inç yetiyor ama büyük ekranları çok severim, bu laptopun 18 inçlik versiyonu olsaydı onu alırdım. Yine de laptopu kasa yerine kullanmak yerine sistem dizmek daha mantıklı. Elbette kullanım amaçları farklı, laptopu istediğin yere taşıyorsun ben de onun için laptop aldım. Yine de 5060 laptop alıp monitöre ekstra para vermek yerine, biraz fazla para koyup ekstra özellikli kasa dizerim. Kullanıcı tercihlerine saygım var.

Son düzenleme:
Çözünürlük artmadığı sürece bir performans kaybı olmaz, bunlar zaten çok optimize şeyler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…