• Apple WWDC 2026 etkinliğini Techolay canlı yayınında takip ediyoruz.
    iOS 27, macOS 27, iPadOS 27 ve diğer Apple duyurularını yayın boyunca birlikte değerlendiriyoruz.

Kurulu gelen Windows yerine Tiny 11 kurmak mantıklı mı?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan lexerotk
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 9
  • Görüntüleme Görüntüleme 357

lexerotk

Başarılı
Cihaz
HP Victus BK5R7EA
Selam. Sonunda bir laptop satın aldım ve içinde Windows kurulu geldi; ancak bundan memnun değilim çünkü içi bloat dolu. Bu yüzden Tiny11 kurmak istiyorum, fakat üretici yazılımları konusunda endişeliyim. Tiny11 kurulumundan sonra bunları kendim mi kurmam gerekecek, yoksa bir süre sonra kendileri mi yüklenecek? Ya da yüklemek mümkün mü bile?

Kullanabilirsin. Tiny11 sadece içindeki gereksiz servisleri ve uygulamaları siliyor. Tiny11 kullanan arkadaşlarım var yıllardır bir sorun yok kullanıyorlar. Ya da güvenlik ve mahremiyet sorularınız olursa Windows 11 LTSC kurabilirsiniz. Tiny11'in resmi sürümü diyebiliriz.

Faremi bağlayınca ya da kulaklığımı bağlayınca Armoury Crate'ya da Razer Synapse gibi yazılımlarının kurulum ekranları çıkıyor karşıma. Ben ondaki gibi bir durum laptopun kendi yazılımları içinde geçerli olur diye düşünmüştüm.

Tiny11'i zaten ana bilgisayarımda kullanıyorum ve memnunum o yüzden laptopada kurmak istedim. Çünkü boşta RAM kullanımı 4 GB falan, çok saçma...

Tiny11 veya herhangi Windows tabanlı bir OS kurarsanız zaten OMEN gaming gibi Üreticinin kendi programları hariç diğer sürücüler otomatik bulunur ve kurulur. Belki Wi-Fi kurulum aşamasında sıkıntı çıkarabilir o da sorun oluşturmaz.

Bahsettiğiniz sürücüler yonga seti, ses, grafik kartı ise kurulumdan sonra Windows kurulumu yaptıktan sonra donanımları ve uygun sürücüleri tespit edip kendi sunucularından stabil çalışan kendi versiyonlarını yüklüyor, ardından eğer isterseniz üreticinin kendi sitesinden cihaz için uyumlu olan OEM sürücüleri yükleyip kullanabilirsiniz. Eğer bulamadığı sürücü olursa da web sitesinden indirebilirsiniz ya da donanım kimliğininden aratıp indirebilirsiniz.

Debloat ise yaramadi mi? Winutil.ps1 gibi.

Son düzenleyen: Moderatör:
NTLite ile modlayabilir veya AtlasOS kurabilirsin.
Bunlarla uğraşmak istemiyorsan Windows 10 LTSC kur.

Windows fazla kurcalamaya gelmez. O sebeple normal şekilde Windows 11 kur, sürücüleri vesaire yükle. Bir tane de HaGeZi DNS filtresini kullan; telemetrileri DNS bazında engeller ama bazı yaygın siteleri de engelliyor. Bu sebeple whitelist kullanmanız gerekecek.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…