Yurtlar cidden çerez parası. 4 kişi kalınan odaları bile düşününce, özel yurda gidilse ya da gecekondudan bozma ev tutulsa bile daha pahalı tutar ki şanslıysanız zaten yeni yapılan yurtlarda daha iyi şartlarda okunuyor.
Burs da çerez parası, değerini bilelim. Sene başından sonuna kadar her şeye aşağı yukarı %500 zam gelirken öğrencilere senede bir kere "zamcık" yapıyorlar. Bir dönerin minimum 150 TL olduğu yerde 2.000 TL burs alıyoruz, şahane değil mi?
Burs konusunda tamamen haklısınız. Ben 2016 yılında üniversiteye başladığım zaman 400₺ ile başlamıştım ve 3 aylık bursum tek seferde yattığında guess marka bir mont ve Columbia bot almıştım üstüne de para kalmıştı. Görükle'de ise 400₺'lik bursum ile her gün dışarıdan yemek söylüyor, barlarda içiyordum. Duble Adana menü(içeceği, mezesi dahil) 15₺, 10 tane lahmacun ise 30₺'ye satılıyordu(alıp dolaba atıyordum). Barda ise bira 5₺ civarıydı yanlış hatırlamıyorsam, 3 shot ise kampanya ile 10₺'ye alınabiliyordu. Şimdi aynı burs ile 10 kere dışarıda makarna yesen bitiyor.
Tabii olayın bir de şu yüzü var bunların hepsinin sebebi tamamen hükümetin üniversite politikası. Kendi akademisyenleri yaratmak için, akademide kadrolanmak için ve Anadolu şehirlerine ekonomik katkı sağlamak adına her şehre üniversite açtılar ki bu üniversitelerin çoğu eğitim namına bir şey öğretmiyor, gerçekten eğitim veren bölümler ise talepten fazla eleman mezun edilmesine sebep oldukları için aslında işsizliği arttırıp, kalifiye eleman maaşlarını eritiriyor. Neyse konudan dağılmayayım, her ile üniversite açılması yetmiyormuş gibi orada her bölümü kazanan öğrencinin başvurup kalabileceği KYK yurtları yapılmaya başlandı dolayısıyla 2 milyon sıralamasıyla at eğitmenliği kazanmış öğrenci de, 10.000 sıralama yapmış bilgisayar mühendisliği öğrencisine de aynı imkanı sunmaya çalıştılar. Ülkenin ekonomisi ve kamunun çalışma verimliliği düşünülünce ise bunun sürdürülebilir olmadığı gayet açık. Evet hükümet gerekli paralı aktarsa her öğrenciye iyi imkanlarda yurt sağlanır ama bu devasa gideri neden erişkin her birey için vergilerimizden karşılansın? Nelere harcanıyor buna da harcansın derseniz haklısınız derdim ama ben zaten o masrafları da savunmuyorum.
Bence asıl yapılması gereken mevcut yurtların aynı sistemde devam edip her üniversite bölgesine, sıralamalar göz önüne alınarak belirli sayıda sadece yüksek sıralamalı öğrencilerin başvurabileceği kaliteli yurtlar açılmalı. 2 milyon sıralamalı öğrenci ise isterse eski yurtlar ömrünü tamamlayana kadar kalmalı eğer istemiyorsa kendi imkanlarıyla okumalı. Hatta sadece lisans değil, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine özel kalabilecekleri yurtlar, apartmanlar ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ve benzeri okullardan başlayarak oradaki öğrencilere sağlanmalı. Yapılır mı derseniz tabii ki yapılmaz.