mon70

Çalışkan
Sanırım laptopun BIOS pili bitmiş. Fişten her çektiğimde tarih ve saat, fişi çektiğim zamanda kalıyor. Ve hata veriyor açılması çok uzun sürüyor. BIOS pilini değiştirmeden bu sorunu nasıl çözebilirim? (Şu anda kendi bataryası da yok bozulduğu için çıkardım.)

Bios pili sıradan cr2032 pil işte. Laptoplarda genelde puntalı kablolu şekilde oluyor ama ben o haliyle almıyorum kabloyu eski pilden ayırıp yeni pil lehimliyorum. Zaten bir pil 7-8 yıl gidiyor normal şartlarda.

Bu abimiz aynı model olduğunu söylüyor. Video kötü ama yeterince görünüyor gibi. Ortalıkta BIOS pili yok.
Bu abimizin ürünü yeterince aynı anakarta sahip gibi. Video daha güzel ama yine ortalıkta pil yok.
HP sanırım kullanma kılavuzu göstermek için seri numarası isteyen o akıllı firmalardandı. Güzel bir akıllılık yapıp devlet sırrı gibi saklamışlar. İlk videonun açıklamasında kullanma kılavuzu ve servis kılavuzu sanılan İngilizce kullanma kılavuzu var. İkisinde de BIOS piline (CMOS battery şeklinde dahi) dair bir ibare göremedim. Kendi laptopumun kullanma kılavuzunda da bahsedilmiyor ama içini açtığınızda kabak gibi ortada. Chipseti ortalığa koymak yerine arkaya koyup ön tarafa BIOS pili koymuşlar.

Ya da ben körüm.

Son bir akıllılık ile ikinci videonun açıklamasına bakayım dedim. Chrome ve YouTube'un gereksiz yorum yüklemesi sağ olsun şöyle bir yorumla karşılaştım.
Selman Taşkın gibi görünen bir arkadaşımız sizin gibi HP mağduru olmuş ve BIOS pilini sormuş. Videoyu çeken abi de laptopun bataryası dururken başka bataryaya ne hacet demiş.

1736025291121.webp

HP yine aklını konuşturmuş. Sizi (laptopun en az 5 yaşında olduğunu varsayıyorum) kendi artık üretmediği, etraftan alsanız inanılmaz derece kalitesiz olan ve yangın riski taşıyan bataryalara mahkum etmiş.
İnsanlara HP'den uzak dur demek için bir sebep daha. Cihazın ömrü lityum polimer (kullanma kılavuzunda sadece polymer demiş, herhalde öyledir) bataryanın ömrü kadar. Üstüne kullanma kılavuzunun Türkçe çevirisi berbat. Tonla eksik kısım var.

Son olarak bir sorunumuz olduğunda cihazdan bahsetmenin önemini bir kez daha görmüş olduk. Diğer türlü hala konuya yazıldığı gibi CR2032 pil alıp anakart ile bakışacaktınız.
Teknik olarak hala cihazınızda BIOS pili olabilir. Siz yine de açıp kontrol edin ama umutlanmayın.

@bug desteği çoktan bitmiş bu laptop için çok önemli olan videoların linkleri yarın bir gün kırılır diye konuya uygun açıklama yazarsan sevinirim. Video ismi çok önemli çünkü. Sonuçta bir laptop 357 yıla kadar kullanılabiliyor.