14383

Gelişen
Merhaba, eski laptopumdaki optik okuyucu çalışıyordu. CDBurnerXp ile bir DVD'ye dosya yazdıracaktım, olmadı. O günden sonra optik okuyucu doğru dürüst çalışmamaya başladı. Bazı CD'leri okuyor DVD'leri okumuyor. Bu sorunun çözümü nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, eski laptopumdaki optik okuyucu çalışıyordu. CDBurnerXp ile bir DVD'ye dosya yazdıracaktım, olmadı. O günden sonra optik okuyucu doğru dürüst çalışmamaya başladı. Bazı CD'leri okuyor DVD'leri okumuyor. Bu sorunun çözümü nedir?
CD ROM olabilir hocam. DVD RW lazım size.

Her CD-DVD okuyucu yazma yapamaz. Yıllar oldu kullanmayalı ama aklımda kalan bu şekilde. Bence arkadaşın dediği gibi CD okuyucudur.

hocam açıldığındaki üstte kalan bölümü pamuk ile temizledim ama işe yaramadı
Pamuğa saf alkol tükülerek silinebilir. Hiç bilmiyorum ama anakart bağlantı noktası oksitlendiği için belki de veri okuma,aktarma kapasitesi düşmüştür ve bu yüden DVD okuyamıyordur. CD-ROM üzerinde DVD mi yoksa CD okuyucu mu olduğu yazar. Bir oraya bakar mısını ?

Pamuğa saf alkol tükülerek silinebilir. Hiç bilmiyorum ama anakart bağlantı noktası oksitlendiği için belki de veri okuma, aktarma kapasitesi düşmüştür ve bu yüden DVD okuyamıyordur. CD-ROM üzerinde DVD mi yoksa CD okuyucu mu olduğu yazar. Bir oraya bakar mısını?

Hocam dün yine denedim DVD okumadı CD'yi okudu yazdırmaya gelince yazdırmaya çalıştım birkaç CD denedim bozulmadı fakat yazdırma işlemi bittiğinde CD'nin içinde dosya gözükmüyordu dediğiniz yöntemi de deneyeceğim.

Hocam üzerinde yazmıyor fakat aygıt yöneticisinde DVD-RW yazıyor.

Hocam modelini bırakıyorum: MATSHITA DVD-RAM UJ8B1AS

Son düzenleme:
Daha önce de dediğim gibi bu konu hakkında bilgim yok ama aklıma gelen:
  • Bağlantı noktasının oksitlenmesinden kaynaklı gerekli enerji veya veri aktarma hızına ulaşamıyor oluşu.
  • Sürücü sorunu olabilir. Eski Windows veya güncel Linux sistem test amaçlı denenebilir.
Chatgpt'ye sordum
  • Kirlenmiş olabilir
  • Sürücü Sorunu olabilir
  • CD - DVD farklı lazer boyları kullanırmış. DVD lazeri bozulmuş olabilir
dedi.

Biri şu basit yöntemi denemiş ve işe yaramış:
Sürücüyü kaldırıp yeniden yüklemenizi ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol etmenizi öneririm:

1. "Windows tuşu + X" tuşlarına basın ve "Aygıt Yöneticisi" seçeneğini tıklayın.
  2. Cihaz listesinde DVD sürücülerini bulun.
  3. Cihaza sağ tıklayın ve ardından "Kaldır" seçeneğini seçin.
  4. Kaldırma iletişim kutusunda, sürücü paketini sistemden silme seçeneğini işaretleyin. Bu, daha önce yüklenmiş sürücü paketinin silinmesine neden olur.
  5. Aygıt Yöneticisi'nin "Eylem" menüsünde "Donanım değişikliklerini tara" seçeneğini seçin. Bu, cihaz sürücüsünün yeniden yüklenmesine neden olacaktır. Sürücü yüklendikten sonra tüm pencereleri kapatın ve bilgisayarı yeniden başlatın.

Son düzenleme: