rhungon501

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Yeni bir gaming laptop satın aldım ve cihazı ağırlıklı olarak ev ortamında ve oyun amaçlı kullanıyorum. Pil ve batarya ömrü benim için çok mühim olmasa da ileride olur da bilgisayar ile dışarıda işim olursa diye pil sağlığını en sağlıklı şekilde koruyabilmek adına doğru şarj kullanımı konusunda sizden bilgi almak istiyorum.

Mevcut kullanım şeklim şu şekildedir:
Bilgisayarı evde kullanırken sürekli prize bağlı olarak kullanıyorum. Şarj seviyesi %100’e ulaşsa dahi prizden çekmiyorum. Bilgisayarda işim bittiğinde ise bilgisayarı kapatıyor ve ancak o zaman prizden çıkarıyorum. Tekrar kullanacağım zaman yeniden prize takıyor ve bilgisayarı açıyorum. (Bu arada bazı laptop modellerinde %80 civarında şarj sabitleme özelliği var mış ancak benim sahip olduğum laptop modelinde böyle bir özellik yok maalesef.)

Merak ettiğim konu şudur:
Batarya sağlığı açısından en doğru kullanım şekli nedir?

• Şarj %100’e ulaştığında bilgisayarı fişten çekip, pil seviyesi %20 civarına düştüğünde tekrar şarja takarak doldur/boşalt şeklinde mi kullanmalıyım?

• Yoksa benim şu anda yaptığım gibi, cihazı masaüstü bilgisayar gibi sürekli fişe takılı şekilde kullanmak mı daha sağlıklıdır? (Ayrıca bazı forumlarda bazı kullanıcılar tarafından bu kullanıma ek olarak 2-3 haftada bir sirkülasyon amacıyla şarj seviyesini %20 seviyelerine düşürüp tekrar doldurma yapılması öneriliyor, bu konuyu da netleştirirseniz çok mutlu olurum.)

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler.

Bilgisayar fişe takılı kullanılır ki döngüden yemesin, adaptörle haberleşip Laptop ihtiyacı olan gücü direkt prizden alırsa batarya devreden çıkar. Zaten bir bilgisayar Macbook Apple Silicon değilse bataryaya geçtiği an performansı bariz düşer. Sürekli fişe takılı kullanmak daha mantıklı, Mac olsa da Windows olsa da.

Ben 2 yıl boyunca fişe takılı kullandım çoğunlukla ve 2 yılın ardından bataryam ölmüştü. Şu anda yalnız oyun oynamak dışında pilde kullanmaya özen gösteriyorum.

Bilgisayar fişe takılı kullanılır ki döngüden yemesin, adaptörle haberleşip Laptop ihtiyacı olan gücü direkt prizden alırsa batarya devreden çıkar. Zaten bir bilgisayar Macbook Apple Silicon değilse bataryaya geçtiği an performansı bariz düşer. Sürekli fişe takılı kullanmak daha mantıklı, Mac olsa da Windows olsa da.
Pil konusunda Mac ve Linux daha verimli, en azından benim laptopum için, o yüzden Windows için sürekli fiş daha mantıklı gibi.

Pil konusunda Mac ve Linux daha verimli, en azından benim laptopum için, o yüzden Windows için sürekli fiş daha mantıklı gibi.
Hepsi için daha mantıklı, Macbook'lar Linux'dan daha da verimli çünkü içeride bu işleri kontrol eden işlemci ile sürekli haberleşen T çipi var. Zaten bu yüzde 80'e sabitleme işinin bile Macbook çıkarttı MacOS Catalina ile. Yani Apple bu işe kafa yordu geçmişte.

Benim 3 senelik M2 Pro Macbook 16 sürekli şarjda geçen senelerin ardından sadece 80 döngüde ve sağlık 90 üzerinde, bu bilgisayar hiç kullanılmasa da rafta bekleseydi pil sağlığı banko 95-96 zaten olacaktı çünkü pil rafta olsa da eskiden bir şey.

1768388209376.webp

Ben 2 yıl boyunca fişe takılı kullandım çoğunlukla ve 2 yılın ardından bataryam ölmüştü. Şu anda yalnız oyun oynamak dışında pilde kullanmaya özen gösteriyorum.
Muhtemelen bilgisayarının kullandığı batarya üzerine marka basılmış dandik bir şeydi. Prize takmak ile alakası yok bu durumun. Oyuncu bilgisayarları öyle olur, 2. seneden sonra adam gibi şarj tutabilen bir elin sayısını geçmez.

Anladım. Peki belirli aralıklarla (2-3 haftada bir) sirkülasyon amacıyla şarj seviyesini %20 seviyelerine düşürüp tekrar doldurma yapılmasını öneriyor musunuz?