cagata

Uzman
Laptop dahili ekran kartında mesela başlat menüsüne basınca aniden açılmıyor ya da Görev Yöneticisi kaç saniyeler sonra açılıyor ama ekran kartı NVIDIA üzerinden seçtiğimde bu sorunlar çözülüyor yoksa AMD bu konuda kötü mü?

Diğer laptoplarımda böyle bir sorun yok ama.

Diğer laptoplarında bu sorunu yaşamamanın sebebi muhtemelen o cihazların donanım bileşenleri arasındaki iletişim hızı veya Windows'un o cihazlara özel yaptığı ince ayarlardır. Her laptopun anakart mimarisi ve AMD işlemcisinin içindeki o grafik biriminin sistem belleğine erişim hızı bir olmaz. Eğer bu cihazda tek kanal RAM varsa ya da RAM frekansları düşükse, dahili ekran kartı arayüzü ekrana basarken diğer bilgisayarlarına göre daha çok zorlanır.

Ayrıca bazı laptop üreticileri, pil ömrünü zorla uzatmak için dahili ekran kartının tepki sürelerini yazılımsal olarak çok daha fazla kısıtlıyor. Yani senin bu laptopun, tasarruf modunda çalışıyor olabilir. NVIDIA'yı seçtiğinde bu kısıtlamaların tamamı devre dışı kaldığı için aradaki fark sana bu kadar keskin ve AMD kötüymüş gibi geliyor. Aslında mesele AMD'nin kendisi değil, bu bilgisayardaki yazılımın AMD'yi çok fazla dizginlemesi veya donanım parçalarının birbiriyle olan o anlık veri trafiğinin diğer bilgisayarların kadar akıcı olmamasıdır.

Aynı durumu ben de eski laptopumda yaşadım, hatta servise bile götürmeyi düşünmüştüm sonra olayı çözdüm meğer mesele ekran kartının markası değil, laptopun içindeki anakartın çalışma mantığıymış.

Benim o laptoptaki RAM'ler tek kanal çalışıyordu ve işlemci, görüntü verisini RAM'den çekip ekrana verene kadar canı çıkıyordu. Başlat menüsüne basınca o saniyelik takılma tamamen bu veri yolunun kalabalık olmasından kaynaklanıyordu. Seninkinde de muhtemelen donanım bileşenleri arasındaki o anlık veri akışı, NVIDIA'nın kendi bağımsız gücüyle yarışamıyor. Yani kartın kötü değil, laptopun içindeki veri trafiği dahili kartı yavaşlatıyor.