Merhaba hocalarım, arkadaşımın ASUS ROG STRIX G513IE laptopu var ve sıcaklık değerleri aşırı yüksek. Yaklaşık 1–2 yıl önce bir bilgisayarcıya götürdüğünü söyledi. Tahminimce bilgisayarcı termal macun sürdü (cihaz fabrikasyon olarak sıvı metal ile geliyor). Bu yüzden ben de arkadaşıma TG Conductonaut sıvı metal aldırdım. Sürerken dikkat etmemiz gereken bir şey var mı, ya da ekran kartına da sürmeli miyiz? Ayrıca sıvı metalin artanını ekran kartıma sürmemde bir sakınca var mıdır?
Yanıtlarınızı bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Evet, fabrikasyon sıvı metal CPU kısmında kullanılıyor. Yüksek ihtimalle bilgisayarcı ikisine birden normal termal macun sürmüştür. Laptopun sıvı metal taşmasını engelleyici bir yapısı var. Sıvı metal için ekstra bir prosedüre ihtiyacınız yok.
1767023574497.webp

1767023612648.webp

Sıvı metalin viskozitesi çok düşük olduğu için macun gibi bir damla koyup bastıramazsınız. İnce bir tabaka olarak yaymanız gerek. Ekstra önlem olarak da kenarlarına şu sarımsı bantlardan çekin işlemci ve GPU'nun. İkisinde de kullanabilirsiniz diye biliyorum.

@NightWist hocam GPU'da kullanılırsa ne olur?

Sıvı metalin viskozitesi çok düşük olduğu için macun gibi bir damla koyup bastıramazsınız. İnce bir tabaka olarak yaymanız gerek. Ekstra önlem olarak da kenarlarına şu sarımsı bantlardan çekin işlemci ve GPU'nun. İkisinde de kullanabilirsiniz diye biliyorum.

Diğer kısımda kullanılmasını önermem. Süre içinde nikel kaplama olmadığı için oksitlenme yapıyor.

Elindeki malzeme elektriği cayır cayır iletir, yani şakası yok. İşlemci bloğunun etrafındaki o minik parçalara toplu iğne başı kadar bile sıçratırsan anakartı kısa devre yaptırıp eline alırsın. ASUS fabrikada oraya özel bir sünger bariyer koyuyordur. Eğer önceki servis o bariyeri yırttıysa veya söktüyse mutlaka şeffaf oje veya özel yalıtkan verniklerle o devreleri kapatman lazım. Temizliği de izopropil alkolle jilet gibi yapacaksın, toz zerresi bile kalmayacak. Uygularken de sakın normal macun gibi ortasına sıkıp kapatma. Kutudan çıkan o siyah uçlu çubukla hem işlemcinin aynasına hem de soğutucunun bakır yüzeyine boya yapar gibi, sabırla yedireceksin. İncecik ve pürüzsüz bir tabaka olacak, eğer bol sürersen blok baskı yapınca kenarlardan taşar ve cihazı yakarsın.

Sıvı metali ekran kartına kesinlikle sürme. Bunun iki sebebi var. Birincisi laptopların o kısmındaki soğutucu blok bazen saf bakır değil alüminyum oluyor ve sıvı metal alüminyumu kimyasal reaksiyonla yer bitirir, soğutucuyu çürütür atar. İkincisi ekran kartı çekirdeğinin etrafını yalıtmak işlemciye göre çok daha zor ve riskli. Zaten ASUS bile kendi fabrikasında oraya sıvı metal sürmüyor, normal macun kullanıyor. Ekran kartı için elindeki malzemeyi değil, git Honeywell PTM7950 gibi pedleri ya da Kryonaut gibi sağlam yalıtkan macunları kullan, maceraya gerek yok.

Bakır sıvı metale uygun diye biliyorum ama?

Tam uygun denemez. Nikel kaplama var ise uygun. Saf bakırda tercih edilmiyor.

Elindeki malzeme elektriği cayır cayır iletir, yani şakası yok. İşlemci bloğunun etrafındaki o minik parçalara toplu iğne başı kadar bile sıçratırsan anakartı kısa devre yaptırıp eline alırsın. ASUS fabrikada oraya özel bir sünger bariyer koyuyordur. Eğer önceki servis o bariyeri yırttıysa veya söktüyse mutlaka şeffaf oje veya özel yalıtkan verniklerle o devreleri kapatman lazım. Temizliği de izopropil alkolle jilet gibi yapacaksın, toz zerresi bile kalmayacak. Uygularken de sakın normal macun gibi ortasına sıkıp kapatma. Kutudan çıkan o siyah uçlu çubukla hem işlemcinin aynasına hem de soğutucunun bakır yüzeyine boya yapar gibi, sabırla yedireceksin. İncecik ve pürüzsüz bir tabaka olacak, eğer bol sürersen blok baskı yapınca kenarlardan taşar ve cihazı yakarsın.

Sıvı metali ekran kartına kesinlikle sürme. Bunun iki sebebi var. Birincisi laptopların o kısmındaki soğutucu blok bazen saf bakır değil alüminyum oluyor ve sıvı metal alüminyumu kimyasal reaksiyonla yer bitirir, soğutucuyu çürütür atar. İkincisi ekran kartı çekirdeğinin etrafını yalıtmak işlemciye göre çok daha zor ve riskli. Zaten ASUS bile kendi fabrikasında oraya sıvı metal sürmüyor, normal macun kullanıyor. Ekran kartı için elindeki malzemeyi değil, git Honeywell PTM7950 gibi pedleri ya da Kryonaut gibi sağlam yalıtkan macunları kullan, maceraya gerek yok.
Asus zaten önlemini almış taşmaması için. Ayrıca sıçratmanız çok zor. Eğer parkinson değilseniz sıkıntı yaşamazsınız. Ekran kartı için ise Kyrosheet kullanılabilir. PTM7950’i Türkiye’de uygun fiyata bulmanız zor.

Bakır sıvı metale uygun diye biliyorum ama?
Bakır uygun ama uzun vadede değişiyor olay kanka. Saf bakır galyumla temas ettiğinde alüminyum gibi eriyip yok olmaz, o konuda haklısın yani bloğu delmezsin. Ancak bakırın şöyle bir huyu var, sıvı metali zamanla sünger gibi içine çeker. Sen o macunu sürersin, Fakat 6 ay, bilemedin 1 sene sonra bir bakarsın sıcaklıklar tavan yapmış. Cihazı açtığında göreceğin şey kurumuş, taşlaşmış bakırla alaşım oluşturup yüzeye yapışmış gri bir leke olur.