ahlatgem

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar hepinize iyi günler ve iyi geceler dilerim.

Yaklaşık 5 gün önce MacBook mu oyuncu bilgisayarı mı almalıyım diye soru sormuştum, MacBook nasip olmadı gaming laptop aldım.

İkinci el aldım, pil devri daha 26'da, sıfır gibi bir şey.

Turbo Boost kapalı, 60 Hz ekran yenileme, pil tasarrufu ve iGPU (sadece Intel ekran kartı ayarı aktif) ayarı aktif, parlaklık Full ayarlarda, Gemini, GPT, YouTube ve çokça site açık bir şekilde (ortalama 15-16 site) kaç saat kadar gider diye test ettim %15'lere kadar tuttum, ortalama olarak 2 saat 40 dakika, 50 dakika kadar dayanıyor ama yoğun kullanıyorum ders çalışırken. 60WH bataryası var.

Benim laptopumun Type-C çıkışı PD 140W destekliyor, ben laptopu kullanırken powerbank taksam bu süreyi 7-8-9 saatlere çıkarabilir miyim?

60 WH 160 dakika gidiyormuş. 1 WH 8/3 dk diyerek powerbank için hesaplayın. Kayıp da olacaktır, 2,5 WH sayabilirsiniz.
Bağlantı bende açılmıyor.

Hocam link oldu mu?

60 WH 160 dakika gidiyormuş. 1 WH 8/3 dk diyerek powerbank için hesaplayın. Kayıp da olacaktır, 2,5 WH sayabilirsiniz.
Hocam 86,4 WH powerbank

Hocam millet 40-50 WH ı 4-5 saat kullanıyorlar ben %80 den itibaren kronometre tuttum %12 ye kadar 2 saat 40-50 dakika gitti az mı benim ki?

Arka planda ve gereksiz yazılımları Windows ile gelenleri kaldırıp işlemciyede undervolt artı watt limiti koyarsanız biraz daha uzar tahminimce YouTube'dan laptopa watt limiti koymayı bakarak deneyin ilk.

Windows'atin altini ustune getirirseniz nispeten gereksiz arkaplan islemlerini kapatabilirsiniz.

msconfig var, gorev zamanlayicisi var, baslangic uygulamalari var..
Bunlari kurcalayin, ihtiyaciniz olmayanlari ve kapatmaya musait olan servis / hizmetleri direkt kapatin.

Windows guc planlayicisina girin, advanced ayarlari acmaya calisin. Aptal saptal yerlerden aptal saptal degerleri degistirince aciliyordu, biraz interneti kurcalayin bulursunuz diye tahmin ediyorum.
Kendinize dusuk guc tuketimi icin bir plan olusturun.
Burada diskin ne zaman kapanacagi, maksimum islemci frekansi, turboboost gibi abuk subuk bir suru ayari kurcalayin.
Olusturdugunuz guc profilini etkinlestiren bir .bat dosyasi olusturun, pil tasarrufu istediginiz zaman etkinlestirirsiniz bu profili.

Mumkunse sesi fullemeyin.
Bluetooth falan kapatin zaten herkesin bildigi seyler.
Panel LCD ise parlaklik %50'yi cok gecmesin.
Klavye isigi kapayin (hayvan gibi pil yiyordu Nitro 5'te).
Fanlari olabildigince az calistirmaya calisin.

Pil omru onemliyse AMD islemci tercih etseydiniz keske. TSMC uretimi olmayan Intel uretimi Intel islemciler traktor gibi. Hele H / HX ise okuz gibi watt cekiyor en ufak islemde.

Islemcinin watt tuketimini canli olarak torpuleyecekseniz de QuickCpu ile watt tketimini alt barda takip edebilirsiniz.

Birkac sene once 57WH / 12500H'li Nitro 5'te 4-5 saat ekran suresi aliyordum rahat gunluk kullanimda, Windows 11 Home ile.
Bu rehberden faydalanmistim ama ne yazik ki konu sahibi tarafindan silinmis. Bir sekilde erisebilirseniz wayback machine ile falan isime yaramisti:

Ayrica, POP_OS! kurdugumda Nitro 5 ile ekran surem baya iyiydi, herhangi bir Linux dagitimini iki ekran kartiyla kullanmak igrenc bir deneyim olsa da, ozellikle de ayrik GPU Nvidia ise, harbiden kaliteli pil kullanimi yapti ilginc sekilde bu distro. Linux kullanmayi da dusunuebilirsiniz keyfiniz bilir.

Windows'atin altini ustune getirirseniz nispeten gereksiz arka plan islemlerini kapatabilirsiniz.

MSConfig var, gorev zamanlayicisi var, baslangic uygulamalari var.
Bunlari kurcalayin, ihtiyaciniz olmayanlari ve kapatmaya musait olan servis / hizmetleri direkt kapatin.

Windows guc planlayicisina girin, Advanced ayarlari acmaya calisin. Aptal saptal yerlerden aptal saptal degerleri degistirince aciliyordu, biraz interneti kurcalayin bulursunuz diye tahmin ediyorum.
Kendinize dusuk guc tuketimi icin bir plan olusturun.
Burada diskin ne zaman kapanacagi, maksimum islemci frekansi, Turbo Boost gibi abuk subuk bir suru ayari kurcalayin.
Olusturdugunuz guc profilini etkinlestiren bir .bat dosyasi olusturun, pil tasarrufu istediginiz zaman etkinlestirirsiniz bu profili.

Mumkunse sesi fullemeyin.
Bluetooth falan kapatin zaten herkesin bildigi seyler.
Panel LCD ise parlaklik %50'yi cok gecmesin.
Klavye isigi kapayin (hayvan gibi pil yiyordu Nitro 5'te).
Fanlari olabildigince az calistirmaya calisin.

Pil omru onemliyse AMD islemci tercih etseydiniz keske. TSMC uretimi olmayan Intel uretimi Intel islemciler traktor gibi. Hele H / HX ise okuz gibi watt cekiyor en ufak islemde.

Islemcinin watt tuketimini canli olarak torpuleyecekseniz de Quick CPU ile watt tketimini alt barda takip edebilirsiniz.

Birkac sene once 57WH / 12500H'li Nitro 5'te 4-5 saat ekran suresi aliyordum rahat gunluk kullanimda, Windows 11 Home ile.
Bu rehberden faydalanmistim ama ne yazik ki konu sahibi tarafindan silinmis. Bir sekilde erisebilirseniz Wayback Machine ile falan isime yaramisti:

Ayrica, POP_OS! Kurdugumda Nitro 5 ile ekran surem bayağı iyiydi, herhangi bir Linux dagitimini iki ekran kartiyla kullanmak igrenc bir deneyim olsa da, ozellikle de ayrik GPU NVIDIA ise, harbiden kaliteli pil kullanimi yapti ilginc sekilde bu distro. Linux kullanmayi da dusunuebilirsiniz keyfiniz bilir.

Hocam uzun yazınız için teşekkür ederim. temel şeylerin %99'unu biliyorum zaten eski laptop deneyimimden, Victus 16 kullanıyordum onda çok iyiydi pil durumu da LOQ'ta kötü ya.

Turbo Boost 2.0 GHz üstüne çıkmaması için olan ayarı aktifletşirdim maksimum 20W çekiyor artık.

AHCI falan filan lowest ayarı var onu düşürdüm.

Klavye ışığı kapattım.

144'ten 60 Hz'e çektim.

Sessiz moda aldım.

Windows güç tasarruf modunu açtım.

Beni tatmin etmedi şahsen. %80'den %12'ye kadar 2 saat 40 50 dakika gitti bir de %100'den itibaren deneyeceğim bakalım kaç saat gidecek.

Sevmessem powerbank şart gibi.

Undervolt muhabbetinde de ders çalışırken sekmeler arası şak şak geçemeyeceksem ne anlamı var düşürmemin.

Başka öneriniz varsa okuyabilirim hocam.

Hocam uzun yazınız için teşekkür ederim. temel şeylerin %99'unu biliyorum zaten eski laptop deneyimimden, Victus 16 kullanıyordum onda çok iyiydi pil durumu da LOQ'ta kötü ya.

Turbo Boost 2.0 GHz üstüne çıkmaması için olan ayarı aktifletşirdim maksimum 20W çekiyor artık.

AHCI falan filan lowest ayarı var onu düşürdüm.

Klavye ışığı kapattım.

144'ten 60 Hz'e çektim.

Sessiz moda aldım.

Windows güç tasarruf modunu açtım.

Beni tatmin etmedi şahsen. %80'den %12'ye kadar 2 saat 40 50 dakika gitti bir de %100'den itibaren deneyeceğim bakalım kaç saat gidecek.

Sevmessem powerbank şart gibi.

Undervolt muhabbetinde de ders çalışırken sekmeler arası şak şak geçemeyeceksem ne anlamı var düşürmemin.

Başka öneriniz varsa okuyabilirim hocam.
20W cok cok yuksek bir deger bence. Islemci ney ki? Mumkunse en yuksek islemci yuzdesini %30 falan yapin.

@ahlatgem, Powerbanktan ziyade kutuphanede falan calisiyorsaniz ve gulle gibi adaptor tasimaktan rahatsiz oluyorsaniz laptop'unuz type-c sarj destekliyorsa dusuk profilde onunla beraber kullanin bence. Ben 68W Lenovo Tpye-C adaptorle kullandim uzun sure baya baya ferahlatmisti.

20W cok cok yuksek bir deger bence. Islemci ney ki? Mumkunse en yuksek islemci yuzdesini %30 falan yapin.
Hocam işlemci 12450H. Hocam %30 yapınca da çekilmez oluyor. Ben şak şak geçmek istiyorum. 2.0 GHZ nin üstüne çıkmıyor çıkamıyor sınırladım. Genelde 0.9 1.5 arası çünkü çok yüklü işlem yapmıyorum arada promptla falan işim oluyor gpt gemini telegram falan onları kullanırken BELKİ yükseliyordur 2.0 a bakmadım.

@ahlatgem, Powerbanktan ziyade kutuphanede falan calisiyorsaniz ve gulle gibi adaptor tasimaktan rahatsiz oluyorsaniz laptop'unuz type-c sarj destekliyorsa dusuk profilde onunla beraber kullanin bence. Ben 68W Lenovo Tpye-C adaptorle kullandim uzun sure baya baya ferahlatmisti.
Hocam PD 140W destekliyor o yüzden powerbank alacağım güç adaptörü taşımayacağım işte onu anlatmaya çalıştım

Hocam adaptörden kasıt şarj aletini kast ediyorsanız benim bulunduğum bölgede priz sağlanmıyor kütuphane de ondan dolayı powerbank tercih edeceğim. Sağlansa 68 wattlık adaptörü alırım küçük çünkü.

Hocam işlemci 12450H. Hocam %30 yapınca da çekilmez oluyor. Ben şak şak geçmek istiyorum. 2.0 GHZ nin üstüne çıkmıyor çıkamıyor sınırladım. Genelde 0.9 1.5 arası çünkü çok yüklü işlem yapmıyorum arada promptla falan işim oluyor gpt gemini telegram falan onları kullanırken BELKİ yükseliyordur 2.0 a bakmadım.
12500H vardi bende de, malesef hiz istiyorsnaiz yapacak bir sey yok.
Hocam adaptörden kasıt şarj aletini kast ediyorsanız benim bulunduğum bölgede priz sağlanmıyor kütuphane de ondan dolayı powerbank tercih edeceğim. Sağlansa 68 wattlık adaptörü alırım küçük çünkü.
Cok sanssizlik olmus prizin olmamasi, saglik olsun. Powerbank hakkinda bilgim yok malesef.