Windows'atin altini ustune getirirseniz nispeten gereksiz arka plan islemlerini kapatabilirsiniz.
MSConfig var, gorev zamanlayicisi var, baslangic uygulamalari var.
Bunlari kurcalayin, ihtiyaciniz olmayanlari ve kapatmaya musait olan servis / hizmetleri direkt kapatin.
Windows guc planlayicisina girin, Advanced ayarlari acmaya calisin. Aptal saptal yerlerden aptal saptal degerleri degistirince aciliyordu, biraz interneti kurcalayin bulursunuz diye tahmin ediyorum.
Kendinize dusuk guc tuketimi icin bir plan olusturun.
Burada diskin ne zaman kapanacagi, maksimum islemci frekansi, Turbo Boost gibi abuk subuk bir suru ayari kurcalayin.
Olusturdugunuz guc profilini etkinlestiren bir .bat dosyasi olusturun, pil tasarrufu istediginiz zaman etkinlestirirsiniz bu profili.
Mumkunse sesi fullemeyin.
Bluetooth falan kapatin zaten herkesin bildigi seyler.
Panel LCD ise parlaklik %50'yi cok gecmesin.
Klavye isigi kapayin (hayvan gibi pil yiyordu Nitro 5'te).
Fanlari olabildigince az calistirmaya calisin.
Pil omru onemliyse AMD islemci tercih etseydiniz keske. TSMC uretimi olmayan Intel uretimi Intel islemciler traktor gibi. Hele H / HX ise okuz gibi watt cekiyor en ufak islemde.
Islemcinin watt tuketimini canli olarak torpuleyecekseniz de Quick CPU ile watt tketimini alt barda takip edebilirsiniz.
Birkac sene once 57WH / 12500H'li Nitro 5'te 4-5 saat ekran suresi aliyordum rahat gunluk kullanimda, Windows 11 Home ile.
Bu rehberden faydalanmistim ama ne yazik ki konu sahibi tarafindan silinmis. Bir sekilde erisebilirseniz Wayback Machine ile falan isime yaramisti:
Ayrica, POP_OS! Kurdugumda Nitro 5 ile ekran surem bayağı iyiydi, herhangi bir Linux dagitimini iki ekran kartiyla kullanmak igrenc bir deneyim olsa da, ozellikle de ayrik GPU NVIDIA ise, harbiden kaliteli pil kullanimi yapti ilginc sekilde bu distro. Linux kullanmayi da dusunuebilirsiniz keyfiniz bilir.