27294

Uzman
Selamlar. :)

Geçenlerde TLOU Part II'yi bitidim. Oyunun incelemesi zaten forumda bulunuyor, bu yüzden oturup uzun uzun inceleme yapmayacağım ama eleştirmek ve incelemesini yapmak istediğim kısımlar var.

Ellie_and_Abby_in_The_Last_of_Us_Part_II.webp

Bu iki karakterin de bölümlerini oynarken bir şey fark ettim; Bir kere oyunun ana karakteri net Abby olmuş benim gözümde. İlk oyunda Ellie ana odakken ikinci oyunda ana hikaye tamamen Abby'nin hayat hikayesinde geçiyor, babasının nasıl bir insan oluşu, babasının öldürülüşü, kurtların hiyerarşisi ve oluşturdukları düzen. Abby'nin karışık hisleri, duyguları ve geri kalan her şeye müthiş şekilde yoğunlaşılmışken Ellie için sadece sona bir duygu patlaması sekansı bırakılmış.

Aksiyon kısımlarına girmiyorum bile, gökdelenlerin tepesinden kapkaranlık ormanlara, hastanenin zemin katında enfektelerin Hulk'ıyla kapışmasından tut tamamı yanan bir adada savaşın ortasında kalmak, alevlerin arasından at sürmek falan. :LOL:

Oyunun en heyecanlı ve duygu dolu sekansları Abby'deydi. Joel'in ölümünü saymazsak tabii o direkt şok etkisi yarattı. Ama onda bile Abby'nin gözünden hikayeyi tamamladığınızda Abby için daha duygusal bir şok olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bazıları bu sekansın çok uzun sürdüğünden, Ellie ile oynamak istediklerini falan belirtmiş. Abi Part 2'de tüm aksiyon, hikaye bütünlüğü o kadar Abby'nin üstünde ki karakteri silsek oyundan hikaye falan kalmıyor resmen, ben beğendim.

Ayrıca çok açık söyleyeyim; Ellie'nin intikam yolculuğunun hiçbir motivasyonu yoktu, tamamen bomboş bir sebep. Joel kötü bir insan, hemde şeytani birisi. Milyarlarca insanın hayatını kurtarmak varken kızı alıp doktorları vuran bir adamdan bahsediyoruz. Abby sonuna kadar haklıydı.

Ama Ellie'nin hiçbir sebebi yoktu etik açıdan.

Yani kısacası oyun Abby'nin üstüne düşmüş, ama olası bir Part 3'te yüksek ihtimal Ellie'nin stoic yolculuğunu görürüz.

Siz ne düşünüyorsunuz?

Son düzenleme:
Ellie'nin de haklı olduğu kısımlar var ama Abby daha haklı. İlk başta Joel'u öldürdüğü için bayağı bir sövmüştüm de Seattle 1. Günde çokta haksız olmadığını anladım. Abby'nin ana karakter gibi olması bence daha iyi. Ellie'yi o kadar da sevmedim.

Yalnızca "Ellie'nin hiçbir intikam motivasyonu yoktu" kısmına katılmıyorum. Bence burada biraz yanlış düşünüyorsunuz. Joel, sonuçta yıllardır Ellie'yi kızı gibi gördü ve ona bir nevi babalık etti. Ellie ise buna rağmen ona çok kötü davrandı. Joel'u daha affetme şansı olmadan Abby onu öldürdü. Araları kötü bir şekilde gitti Joel. Yani intikam zincirinde "Ellie'nin hiçbir intikam motivasyonu yoktu" demek hatalı olacaktır. En az Abby kadar Ellie'nin de haklı bir intikam motivasyonu vardı.

Kızın baba figürünü gözü önünde canice katlettiler yahu. :D

Selamlar. :)

Geçenlerde TLOU Part II'yi bitidim. Oyunun incelemesi zaten forumda bulunuyor, bu yüzden oturup uzun uzun inceleme yapmayacağım ama eleştirmek ve incelemesini yapmak istediğim kısımlar var.

Eki Görüntüle 212671

Bu iki karakterin de bölümlerini oynarken bir şey fark ettim; Bir kere oyunun ana karakteri net Abby olmuş benim gözümde. İlk oyunda Ellie ana odakken ikinci oyunda ana hikaye tamamen Abby'nin hayat hikayesinde geçiyor, babasının nasıl bir insan oluşu, babasının öldürülüşü, kurtların hiyerarşisi ve oluşturdukları düzen. Abby'nin karışık hisleri, duyguları ve geri kalan her şeye müthiş şekilde yoğunlaşılmışken Ellie için sadece sona bir duygu patlaması sekansı bırakılmış.

Aksiyon kısımlarına girmiyorum bile, gökdelenlerin tepesinden kapkaranlık ormanlara, hastanenin zemin katında enfektelerin Hulk'ıyla kapışmasından tut tamamı yanan bir adada savaşın ortasında kalmak, alevlerin arasından at sürmek falan. :LOL:

Oyunun en heyecanlı ve duygu dolu sekansları Abby'deydi. Joel'in ölümünü saymazsak tabii o direkt şok etkisi yarattı. Ama onda bile Abby'nin gözünden hikayeyi tamamladığınızda Abby için daha duygusal bir şok olduğunu anlayabiliyorsunuz. Bazıları bu sekansın çok uzun sürdüğünden, Ellie ile oynamak istediklerini falan belirtmiş. Abi Part 2'de tüm aksiyon, hikaye bütünlüğü o kadar Abby'nin üstünde ki karakteri silsek oyundan hikaye falan kalmıyor resmen, ben beğendim.

Ayrıca çok açık söyleyeyim; Ellie'nin intikam yolculuğunun hiçbir motivasyonu yoktu, tamamen bomboş bir sebep. Joel kötü bir insan, hemde şeytani birisi. Milyarlarca insanın hayatını kurtarmak varken kızı alıp doktorları vuran bir adamdan bahsediyoruz. Abby sonuna kadar haklıydı.

Ama Ellie'nin hiçbir sebebi yoktu etik açıdan.

Yani kısacası oyun Abby'nin üstüne düşmüş, ama olası bir Part 3'te yüksek ihtimal Ellie'nin stoic yolculuğunu görürüz.

Siz ne düşünüyorsunuz?
Yıllardır anlatmaya çalıştığım şey şu: Hikâyede her iki karakterin de kendince haklı nedenleri var. Ancak bana göre ağır basan taraf Abby. Joel böyle ölmeyi hak etmiyordu diye zamanında herkes çok ağladı ve hikâyeye kötü dedi. Oysa bana kalırsa oyun, oyun tarihindeki en iyi hikâyelerden birini anlatıyor.
Ellie’nin sahip olduğu duygu tamamen nefret ve intikam üzerine kurulu. Oyunun sonunda ise bunun ne kadar bencilce ve anlamsız olduğunu fark edip vazgeçiyor. O sahnede yaklaşık yirmi dakika duraksadığımı hatırlıyorum; gerçekten inanılmaz duygular yaşatmıştı. O an, oyunun anlatmak istediği her şey tek bir sahnede toplanıyor.
Empati duygusu oyunun her anında çok güçlü şekilde veriliyor. Örneğin, insanlara sığınak ve güvenli bir yaşam hissi sunan WLF’ye Ellie’nin bu kadar büyük zararlar vermesinin sebebi neydi? Sadece intikam. Bu noktada yapılanların hiçbirinde gerçek bir adalet yok, sadece kör bir öfke var.
Joel meselesine gelince… Onlarca masum insanın ölümüne sebep olmuş bir karakterden bahsediyoruz. Abby’nin babasını etkisiz hâle getirme şansı varken onu öldürmesi ve Ellie’yi kaçırması, her şeyin kırılma noktasıydı. Evet, tedavi kesin değildi. Ancak dünyada milyarlarca insanın öldüğü bir senaryoda, tek bir kişinin daha feda edilmesi ne ifade ederdi? Bu soru, oyunun en rahatsız edici ama en güçlü ahlaki tartışmasını oluşturuyor.
Bence The Last of Us Part II’nin asıl başarısı burada yatıyor: Oyuncuya net cevaplar vermemesi. Kimi haklı, kimi haksız demek yerine, yapılan her seçimin bir bedeli olduğunu ve bu bedelin masumiyetle ödendiğini gösteriyor. Bu yüzden hikâye rahatsız edici ama aynı zamanda unutulmaz.

Yalnızca "Ellie'nin hiçbir intikam motivasyonu yoktu" kısmına katılmıyorum. Bence burada biraz yanlış düşünüyorsunuz. Joel, sonuçta yıllardır Ellie'yi kızı gibi gördü ve ona bir nevi babalık etti. Ellie ise buna rağmen ona çok kötü davrandı. Joel'u daha affetme şansı olmadan Abby onu öldürdü. Araları kötü bir şekilde gitti Joel. Yani intikam zincirinde "Ellie'nin hiçbir intikam motivasyonu yoktu" demek hatalı olacaktır. En az Abby kadar Ellie'nin de haklı bir intikam motivasyonu vardı.

Kesinlikle haksız sayılmazsın, "özür dilemek için şansı kalmaması" kısmı özellikle doğru. Fakat orada iki karakterin sebeplerini karşılaştırdığım için öyle bir şey söyledim, yoksa her iki karakterin intikam sebebi de vardı. Fakat Ellie'nin ki çok daha psikolojik bir çöküntü - saplantıya sürüklendiği (özellikle çiftlik sekanslarında gördük bunu.) için bir sebep göremedim karşılaştırırken. :)

Ellie'nin de haklı olduğu kısımlar var
Bana göre direkt yok ya, hani bir tek Joel'in infaz edilmesi etik açıdan öyle yorumlanabilir.

Ama onun dışında Joel konuda da bahsettiğim gibi kötü bir insandı. Ellie Joel'in kötü seçimlerinin kurbanı olan suçsuz bir kızdı.

Milyarlarca insanın acı çekmesini durdurabilecekken doktorları keklik gibi vurup, yine milyarlarca insanın hayatını etkileyecek bir seçimi bencilce alırsa başına böyle şeyler gelme olasılığı var maalesef... Kısasta kısas vardır, hani Joel'in yaptıklarını halk öğrense adamı çarmıha gererler her gün kürdanla öldürmeyi denerler o derece. :LOL:

Ama onun dışında Joel konuda da bahsettiğim gibi kötü bir insandı. Ellie Joel'in kötü seçimlerinin kurbanı olan suçsuz bir kızdı.
Tam kötü diyemeyiz. Ateş Böcekleri kesin olarak aşıyı bulamayabilirdi veya ücretsiz vermek yerine satabilirlerdi ki öyle olacaktı. Ateş Böcekleri iyi bir organizasyon değil.

Tam kötü diyemeyiz. Ateş Böcekleri kesin olarak aşıyı bulamayabilirdi veya ücretsiz vermek yerine satabilirlerdi ki öyle olacaktı. Ateş Böcekleri iyi bir organizasyon değil.
O kısmı ön görerek yorum yazamayız, hani yorum olarak kalır. Direkt canon olan şeyler üzerinden fikir ürettiğimiz için yanlış olur. Yoksa Abby'nin babası tedavinin ana merkezini dahi buldu, aşı bulunurdu bence.

O kısmı ön görerek yorum yazamayız, hani yorum olarak kalır. Direkt canon olan şeyler üzerinden fikir ürettiğimiz için yanlış olur. Yoksa Abby'nin babası tedavinin ana merkezini dahi buldu, aşı bulunurdu bence.
Jerry'nin ne kadar iyi olduğu tartışılır. Pek sevdiğim bir kişi değil.

Yani Joel'un öldürülmesi Ellie için acı verici bir olay ne olursa olsun
Tabii orasına kesinlikle katılıyorum, bir de intikam uğruna verilen canlar da var. Abby an itibariyle hikayenin ana karakteri olmasının yanı sıra bence kefaret aşamasını tamamlamış da bir karakter.

Ellie gibi (yanlışlıkla da olmuş olsa.) hamile bir kadını öldürmedi, istese Tommy'i de öldürebilirdi, Ellie'i de. Ama o intikamın yolu olmadığını, iyi birisi olması gerektiğini biraz geçte olsa anlamış bir karakter oldu. Ellie son bölümde intikamından vazgeçti, ama kefaretini ödemedi.

Umarım part 3 çıkar çünkü bu sefer Ellie'nin kefaretini işlerler.