EsraBehzatHikayesi

Becerikli
The Last of Us Part II, teknik açıdan olağanüstü bir oyun olmasına rağmen, hikaye ve karakter gelişimi konusunda ciddi sorunlar barındırıyor. Özellikle, oyunda LGBT temasının gereksiz bir şekilde vurgulanması, hem hikayenin doğasına zarar veriyor hem de karakterlerle büyük bir uyumsuzluk oluşturuyor. Bu tema, sanki zorla eklenmiş gibi hissediyor ve hiçbir şekilde oyunun genel atmosferine veya karakterlerin içsel yolculuklarına katkı sağlamıyor.

LGBT teması ve karakterlere uygunsuzluğu

The Last of Us Part II, başta Ellie'nin cinsel kimliği olmak üzere LGBT temasını ön plana çıkarıyor. Ancak bu tema, karakterlerin gerçekçi gelişiminden ve hikayenin genel akışından tamamen kopmuş durumda. Özellikle Ellie'nin cinsel yönelimi, karakterin derinliğini ve hikayesinin doğallığını zedeler şekilde öne çıkarılmış. Bu, Ellie'nin kişiliği ve duygusal yolculuğuyla hiçbir şekilde uyumsuz bir yaklaşım. Ellie'nin yaşadığı duygusal çatışmalar ve içsel dünyası, bu tema tarafından boğulmuş, sanki bunun üzerinden hikaye ilerliyor gibi bir izlenim veriyor.

Hikaye, temaların doğal bir şekilde gelişmesini ve karakterlerin yaşadığı travmaları, öfkeyi, kaybı işlemek yerine, sanki LGBT teması bir zorunluluk gibi sürekli öne çıkartılmış. Ellie'nin cinsel kimliği, sanki oyunun en önemli yönüymüş gibi vurgulanıyor ama bu, aslında oyunun asıl odaklandığı travma, kayıp ve intikam temalarıyla birleştirilememiş. Bunun sonucunda, Ellie'nin karakterinin gelişimi ciddi şekilde zayıflıyor ve oyuncu olarak onunla duygusal bir bağ kurmak zorlaşıyor.

Oyun, bu temayı işlemek yerine, daha fazla karakter derinliği ve hikaye ile ilişkilendirilebilecek insani yönler sunabilirdi. Bu temanın, doğal bir akışla işlenmesi gerekirdi; ancak burada, sadece bir kutu tiklemek amacıyla eklenmiş gibi görünüyor.

karakterlerin derinliği eksik

LGBT teması, karakterlerin insanî yönlerinden daha baskın bir hale geldiğinde, oyun dünyasında ciddi bir bağlam kaybı yaşanıyor. Karakterlerin psikolojilerine dair içsel derinlikler ve çatışmalar, sürekli olarak yüzeysel kalıyor çünkü her şey bir şekilde bu temaya odaklanıyor. Bu durum, oyuncunun karakterlerle bağlantı kurmasını engelliyor. Karakterler, sanki daha önce tanımadığımız birer figür gibi hissettiriyorlar, çünkü onlar hakkında öğrendiğimiz her şey, doğrudan ve dolaysız bir şekilde bu cinsel yönelim etrafında şekilleniyor. Bu, bir karakterin sadece cinsel kimliğini ele almanın, o karakteri anlamanın çok ötesine gitmek gerektiğini unutan bir yaklaşım.

Ellie'nin hikayesindeki duygusal derinlik, cinsel kimliğine odaklanmak yerine, ona daha çok içsel çatışmalar ve kişisel gelişim açısından yaklaşılabilirdi. Ancak, bu öğeler fazlasıyla göz ardı edilmiş ve temalar, hikayeyi asıl yönlendiren unsurlardan çok, sadece eklenmiş bir "özellik" gibi hissettiriyor. Bunun sonucunda, Ellie'yi anlamak ve ona bağlanmak zorlaşıyor. Diğer karakterler de benzer şekilde, derinlikten yoksun bir şekilde sunulmuş. Bu da, oyun deneyiminin duygusal anlamda sekteye uğramasına yol açıyor.

sonuç: Zorla eklenmiş bir tema ve karakterlerden yoksun bir hikaye

Sonuç olarak, The Last of Us Part II'nin LGBT teması, hiçbir şekilde oyunun doğasına veya karakterlerinin içsel yolculuklarına hizmet etmiyor. Bu tema, oyuncuyu karakterlerin duygusal dünyasından uzaklaştıran, sanki oyun yapımcıları tarafından "zorla" eklenmiş bir unsur gibi duruyor. Oyunun asıl temaları – travma, kayıp ve intikam – daha derinlemesine işlenebilirdi, ancak bunun yerine LGBT kimliği, sanki her şeyin önüne geçirilmiş ve hikayenin doğal akışını bozmuş. Bu, karakterlerin derinliğini ve gelişimini sekteye uğratıyor, oyuncuyu duygusal olarak uzaklaştırıyor ve genel olarak daha yüzeysel bir deneyim sunuyor. Bu kadar güçlü bir yapımda, temaların doğru ve doğal bir şekilde işlenmesi gerekirdi; ancak burada, oyunun potansiyelini aşırı derecede daraltan bir hata yapılmış.

Ellie'nin psikolojik çözümlemesine yeterince önem verilmediği kısmına katılmakla beraber LGBT unsurunun buna dolaylı ya da doğrudan bir etki ettiğini düşünmüyorum. Siz fazla takılmışsınız gibi geliyor. Ben oynarken bu duruma pek takılmadım doğrusu.

Ellie'nin cinsel yönelimini belki ilk oyundaki David karakteriyle yaşadığı travmatik olaylara bağlasalardı iyi olabilirdi fakat yaptıkları haliyle hikayeye pek katkısı yok ve eğriti duruyor. İyi yedirilen her şey hikayeye katkı sağlayabilecekken çok hata yapılmış bence de. Abby karakterinin kaslı olmasına takılan biri değilim mesela çünkü iyi şekilde açıklandığını düşünüyorum. Keşke aynı şeyi Ellie, Dina ve Jesse için de yapsalardı, çok sığ karakterler.

Ellie'nin cinsel yönelimini belki ilk oyundaki david karakteriyle yaşadığı travmatik olaylara bağlasalardı iyi olabilirdi fakat yaptıkları haliyle hikayeye pek katkısı yok ve eğriti duruyor. İyi yedirilen her şey hikayeye katkı sağlayabilecekken çok hata yapılmış bence de. Abby karakterinin kaslı olmasına takılan biri değilim mesela çünkü iyi şekilde açıklandığını düşünüyorum. Keşke aynı şeyi ellie, dina ve jesse için de yapsalardı, çok sığ karakterler.

Cidden öyle size katılıyorum.

Ellie'nin psikolojik çözümlemesine yeterince önem verilmediği kısmına katılmakla beraber LGBT unsurunun buna dolaylı ya da doğrudan bir etki ettiğini düşünmüyorum. Siz fazla takılmışsınız gibi geliyor. Ben oynarken bu duruma pek takılmadım doğrusu.

Hocam iyi hoş da şöyle bir şey var artık rahatsız edici bir hal aldı. Bir tane takırdayanda LGBT kolyesi vardı yani ne alaka onu ben hala anlamadım sadece cilalı oyunu satmak için 40 takla attı adamlar.

Tek tesellim en azından Joel'u gay yapmadan öldürdü neil druckmann.

:D Bu oyun firması bir garip onu da yaparlardı herhalde. utandılar herhalde.

Ama ben nedense abby karakterini oynarken daha fazla keyif aldım hikayesi daha dokunaklı ve oturaklı geldi. 3.partta umarım sadece saf öykü ve bol bol aksiyona dalarız. lgbt teması olmadan.

Son düzenleme:
Ama ben nedense Abby karakterini oynarken daha fazla keyif aldım hikayesi daha dokunaklı ve oturaklı geldi.

Part 1'den iyi şekilde elimize gelmiş Ellie'yi böyle sığ bıraktıkları için olsa gerek. Ayrıca Abby'le oynadığımız bölümlerin tasarımları çok daha iyiydi.

Sonraki oyunda da Ellie ve Abby başka bir kötüye karşı birlikte çalışır, Lev ölür. Hikayenin iyice içine ederler. Hani gri hikaye anlatacaklar ya, tam olarak böyle bir senaryo bekliyorum.

Oyunu uzatmak için gereksiz ancak sağda solda tartışma yaratabilecek ne kadar konu varsa eklemeye çalışmışlar işte. Abby'nin geçmişi bu oyunda neden anlatılıyor hiçbir fikrim yok, adını unuttum sevdiği erkek ile arasında yaşanmış geçmiş olaylar neden tekrar anlatılıyor hiçbir fikrim yok. Filler hepsi, hikayenin ana odağıyla hiçbir alakası yok, bağlamdan kopuk, ama fark etmiyor çünkü sunuma çok para harcadığın için insanlar "dünyanın en iyi hikayesi" deyip geçiyorlar. Ne gerek var ki iyi, ayakları yere basan bir senaryo yazmaya, anlatı film gibi olsun yeter 10 puanı basıyorlar zaten.

Sonucunda "intikam kötüdür yeğenim" klişesine bağlanan bu hikayede sona varana kadar Ellie de Abby de binlerce insan öldürüyor bu hikayeyi çok da ciddiye almamak lazım. Yazarı hayatında ilk defa hikaye yazmış olmasına rağmen Clair Obscur: Expedition 33'ün hikayesi şu hikayeden fersah fersah üstündür.

Oyunu uzatmak için gereksiz ancak sağda solda tartışma yaratabilecek ne kadar konu varsa eklemeye çalışmışlar işte. Abby'nin geçmişi bu oyunda neden anlatılıyor hiçbir fikrim yok, adını unuttum sevdiği erkek ile arasında yaşanmış geçmiş olaylar neden tekrar anlatılıyor hiçbir fikrim yok. Filler hepsi, hikayenin ana odağıyla hiçbir alakası yok, bağlamdan kopuk, ama fark etmiyor çünkü sunuma çok para harcadığın için insanlar "dünyanın en iyi hikayesi" deyip geçiyorlar. Ne gerek var ki iyi, ayakları yere basan bir senaryo yazmaya, anlatı film gibi olsun yeter 10 puanı basıyorlar zaten.

Sonucunda "intikam kötüdür yeğenim" klişesine bağlanan bu hikayede sona varana kadar Ellie de Abby de binlerce insan öldürüyor bu hikayeyi çok da ciddiye almamak lazım. Yazarı hayatında ilk defa hikaye yazmış olmasına rağmen Clair Obscur: Expedition 33'ün hikayesi şu hikayeden fersah fersah üstündür.
Aslında Abby'nin geçmişinin ve Joel'ı öldürdükten sonra yaptıklarının gösterilmesinin şöyle bir sebebi var: Ellie ile aslında çok benzer iki kişi olduklarını göstermek. Abby de Joel gibi gördüğü babasını kaybediyor. Abby'nin de arkadaşları, değer verdiği insanlar var. Oyun bize önce intikam hırsıyla yanıp tutuşan birinin gözünden, sonra da intikam almış birinin gözünden hikayeyi sunuyor. Aslında ikisinin de baba figürlerini kaybettiklerini, bu intikam hırsıyla yaptıkları yüzünden yakın arkadaşlarını kaybettiklerini ve intikamın sadece kötü olduğunu değil, senden kaybettiğinden daha fazlasını çalan bir döngüden ibaret olduğunu gösteriyor. En iyi hikaye değil kesinlikle, ama yine de taş gibi. Sadece sunum konusunda biraz yamulmuşlar. Daha iyi anlatılabilirdi kesinlikle.

Hocam iyi hoş da şöyle bir şey var artık rahatsız edici bir hal aldı. Bir tane takırdayanda LGBT kolyesi vardı yani ne alaka onu ben hala anlamadım sadece cilalı oyunu satmak için 40 takla attı adamlar.
Satış politikalarındaki yüzsüzlüğü biliyorum. Ama bunun oyunla bir ilgisi yok. Oyunu kendi içinde değerlendirmek lazım. Bir tane takırdayanda LGBT kolyesi olmasında nasıl bir beis var anlamadım. Dünyadaki takırdayanlar gökten zembille fırlatılmıyorlar. Hepsi geçmişte birer normal insanlardı. O yüzden bazı takırdayanlarda aksesuarların izleri görülebilir, bunda bir yanlış yok.