Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Cokonatnat

Uzman
Yeni sistemimde League of Legends oynarken ciddi bir sorun yaşıyorum, oyun tam anlamıyla oynanamaz halde drop/stutter/freezing ne varsa yasiyorum
Donanım gayet güçlü olmasına rağmen sorun
devam ediyor ve çözüm bulamadım.

SORUNUN TANIMI:
  • Oyun içinde FPS kilidi 100'de ayarlı, normalde sabit 100 FPS'de çalışıyor
  • Sağ tıklayıp karakteri hareket ettirdiğimde FPS anında 25'e düşüyor,
  • Oyun donuyor, birkaç saniye sonra normale dönüyor
  • Ayarlar menüsüne girdiğimde mouse click hiçbir şekilde çalışmıyor, ayarları değiştirip kaydedemiyorum
MOUSE:
  • Mouse: Logitech G309, 1000Hz polling rate, 2200 DPI ayarinda kullaniyorum
  • Geçen hafta SteelSeries kablolu mouse ile de aynı sorun yaşandı, mouse kaynaklı değil.
  • Kısacası oyun oynanamaz halde.
SISTEM ÖZELLİKLERİ:
  • GPU: ASUS DUAL GeForce RTX 5060 Ti OC 16GB GDDR7 128 Bit DLSS 4 Ekran Kartı
  • GPU Driver: GeForce READY Game Ready ( 596.36 )
  • CPU: AMD Ryzen 5 9500F Tray 5GHz 6 Çekirdek 32MB Önbellek AM5 4nm İşlemci
  • ANAKART: ASUS Prime B650M-R 7200MHz (OC) DDR5 Soket AM5 M.2 HDMI mATX
  • RAM: GOODRAM IRDM 16GB (1x16GB) 5600MHz CL36 INTEL XMP 3.0 – AMD EXPO DDR5 Ram
  • SOGUTUCU: Thermalright Frozen Magic 240 ARGB 240mm Intel-AMD Uyumlu İşlemci Sıvı Soğutucu
DENENEN ÇÖZÜMLER (HİÇBİRİ İŞE YARAMADI):
  • MPO (Multi-Plane Overlay) kapatıldı
  • HPET (Yüksek Hassasiyetli Olay Zamanlayıcısı) devre dışı bırakıldı
  • NVIDIA overlay tamamen kapatıldı
  • game.cfg dosyasından VSync kapatıldı, FPS sınırı kaldırıldı
DENENMEYENLER:
  • DDU ile temiz sürücü kurulumu (henüz denemedim)
  • BIOS'ta C-States kapatma
Yardımcı olabilecek var mı?

Son düzenleme:
Çözüm
SORUN ÇÖZÜLDÜ
Sorun donanım kaynaklı değilmiş. Ne MPO, HPET, BIOS ayarları ne de driver/FPS limit denemeleri işe yaramadı. Asıl problem Vanguard sonrası oluşan Windows taraflı bir uyumsuzluk gibi duruyor.

Bu çözümü videodan izleyerek öğrendim ve anladığım kadarıyla yalnız da değilim; aynı sorunu yaşayan birçok kişi var.

Aşağıdaki adımlar uygulanınca sorun tamamen düzeldi:
  1. Windows’ta:
    • Exploit Protection ayarlarını aç
  2. “Program Settings” kısmına gir:
    • League of Legends.exe dosyasını ekle (oyunun kurulu olduğu path üzerinden)
  3. Ekledikten sonra şu ayarı değiştir:
    • Disable extension points
    • “Override system settings” seçili olacak
    • ON yap
  4. Uygula ve sistemi yeniden başlat
Bu işlemden sonra:
  • FPS drop tamamen düzeldi
  • Mouse input / click gecikmesi geri geldi
  • Sağ tık / UI takılmaları kayboldu
  • Oyun stabil ve akıcı hale geldi , tamamen normale döndü
Kısacası sorun donanım değil, Vanguard sonrası Windows exploit protection + LoL etkileşim bug’ı kaynaklıydı ve bu ayar ile çözülmüş oldu.

BIOS sürümü güncel mi? Anakart ve RAM modeli nedir? Özellikle RAM CL değerlerini belirtin. Soğutucu hangi modeli kullanıyrosunuz? Güç kaynağı da belirtilmemiş.

Son düzenleme:
BIOS sürümü güncel mi? Anakart ve RAM modeli nedir? Özellikle RAM CL değerlerini belirtin. Soğutucu hangi modeli kullanıyrosunuz?
Bios surumu guncel, hicbir oyunda sorun yasamadim her oyun gayet akici ve sorunsuz calisiyor, gpu dereceside stabil ve dusuk, sorun bence sistemle alakali degil baska garip bi sorun var

SISTEM ÖZELLİKLERİ:
  • GPU: ASUS DUAL GeForce RTX 5060 Ti OC 16GB GDDR7 128 Bit DLSS 4 Ekran Kartı |
  • RAM: GOODRAM IRDM 16GB (1x16GB) 5600MHz CL36 INTEL XMP 3.0 – AMD EXPO DDR5 Ram
  • SOGUTUCU: Thermalright Frozen Magic 240 ARGB 240mm Intel-AMD Uyumlu İşlemci Sıvı Soğutucu

Yeni sistemimde League of Legends oynarken ciddi bir sorun yaşıyorum, oyun tam anlamıyla oynanamaz halde drop/stutter/freezing ne varsa yasiyorum
Donanım gayet güçlü olmasına rağmen sorun
devam ediyor ve çözüm bulamadım.

SORUNUN TANIMI:
  • Oyun içinde FPS kilidi 100'de ayarlı, normalde sabit 100 FPS'de çalışıyor
  • Sağ tıklayıp karakteri hareket ettirdiğimde FPS anında 25'e düşüyor,
  • Oyun donuyor, birkaç saniye sonra normale dönüyor
  • Ayarlar menüsüne girdiğimde mouse click hiçbir şekilde çalışmıyor, ayarları değiştirip kaydedemiyorum
MOUSE:
  • Mouse: Logitech G309, 1000Hz polling rate, 2200 DPI ayarinda kullaniyorum
  • Geçen hafta SteelSeries kablolu mouse ile de aynı sorun yaşandı, mouse kaynaklı değil.
  • Kısacası oyun oynanamaz halde.
SISTEM ÖZELLİKLERİ:
  • GPU: ASUS DUAL GeForce RTX 5060 Ti OC 16GB GDDR7 128 Bit DLSS 4 Ekran Kartı
DENENEN ÇÖZÜMLER (HİÇBİRİ İŞE YARAMADI):
  • MPO (Multi-Plane Overlay) kapatıldı
  • HPET (Yüksek Hassasiyetli Olay Zamanlayıcısı) devre dışı bırakıldı
  • NVIDIA overlay tamamen kapatıldı
  • game.cfg dosyasından VSync kapatıldı, FPS sınırı kaldırıldı
DENENMEYENLER:
Yardımcı olabilecek var mı?

BIOS Update edildi mi? ZenTimings A1 iletin, inceleyelim.

Vanguard devre dışı bırakmanız gerekli:

Goodram necidir? Ne zaman kuruldu?

Hikvision diye de bir SSD markamsı bir şey var onun tayfadan mıdır?

GOODRAM Polonya kökenli bir marka ve onunla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Dediğim gibi, diğer hiçbir oyunda sorun yaşamadım. Her şey akıcı, sorunsuz; sadece League of Legends bazında bir problem yaşıyorum. O da oyunun eski bir motor kullanmasından kaynaklı sorun çıkıyor. Sebebini tam anlayamadım, mouse polling rate, DPI vs. olabilir. Deniyorum ama çözülmedi

GOODRAM Polonya kökenli bir marka ve onunla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Dediğim gibi, diğer hiçbir oyunda sorun yaşamadım. Her şey akıcı, sorunsuz; sadece League of Legends bazında bir problem yaşıyorum. O da oyunun eski bir motor kullanmasından kaynaklı sorun çıkıyor. Sebebini tam anlayamadım, mouse polling rate, DPI vs. olabilir. Deniyorum ama çözülmedi

Mouse, klavye kablolu ve 1 KHz iken sorun devam ediyor mu?

Clear CMOS deneyip kontrol edin. GPU ayarları stokta kalsın.

Sistem Boot etmezse kasa Power tuşu 5 saniye basılı tutup sistemi kapatın. Power Supply Switch 0 konuma alınız, sonrasında CLRTC pinlere, 2 pin arasına 10 saniye yıldız tornavida ucu dokundurunuz. Bu işlem bittikten sonra kasa Power tuşu 5 saniye basılı tutup statiği alınız. Sonrasında sistemi başlatın, CMOS sıfırlanmış olacak. İlgili CLRTC, Clear CMOS pinler:

1778597170717.webp

ZenTimings A1 iletirseniz anlayacağız. Programdan Tools kısmına geçiş sağlayın, oradan DIMM Telemetri'yi de iletmeniz gerekiyor.

DENENMEYENLER:
Bu ikisini bence deneyin. BIOS Default ayarlarda kalsın, Clear CMOS gerçekleştirin. DDU ile güvenli modda sürücü kaldırın, sonrasında tekrardan kurun. Global C-State kapatıp deneyin. @Cokonatnat