Iwlenglish

Başarılı
Laptop muhasebe işleri için kullanılmak üzere 2015 yılında alındı.
Teknik özellikleri:
  • İşlemci: i7 4700MQ
  • Ekran kartı: 2 GB R7 M.265
  • RAM: DDR3L 1600MHz 8x2
  • Ekran Boyutu: 15.6 inç
  • Çözünürlük: 1366 X 768
  • Depolama: Samsung 850 EVO 250GB SATA SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 versiyon: 22H2 19045.5737
Sistem 1 dakika 4 saniyede açılıyor. Bazen anlık takılmalarda olabiliyor. Yıllar önce format atıp sistemi temiz kurduğumda bu kadar geç açılmıyordu. Yaklaşık 15 saniye gibi bir sürede açılıyordu.

Laptop masaüstü fazlasıyla Word, PDF, Excel dosyalarıyla dolu.

Laptopun termal macununu fanını temizledim. Farklı RAM'ler takıp denedim. Sorun devam ediyor.

Samsung Magician, HD Tune, CrystalDiskMark ile SSD testi yaptım tamamen sorunsuz görünüyor. Total'de SSD 20TB Veri yazmış.

Google Drive uygulaması, eToken, e-İmza, yazıcı uygulaması, Java gibi uygulamaları başlangıç sekmesinden devre dışı yaptım sorun devam etti.

Olay görüntüleyici - Uygulama ve Hizmet Günlükleri - Microsoft - Windows - Diagnostics Performance - Çalışıyor içine girdiğimde 100, 101, 108, 200 kodlu çok fazla hata olduğunu gördüm ve bu hatalar çoğunlukla şunlar:
1-MsMpEng.exe (Windows Defender) 30 saniye sistemi yavaşlattığı yazıyor.
2-svchost.exe (Windows Servis Ana İşlemi) gecikme aynı şekilde 30 saniye
3-PreShellInit ise 22 saniye gecikmeye sebep olmuş.

Windows Defender'ı kapattım fakat gecikmede hiç azalma olmadı.

Windows'un ADK 10.1.26100.2454 yazılımını indirip PowerShell'i yönetici olarak açıp kod yazıp .ETL uzantılı dosya oluşturttum.
O dosyanın içinde de gecikmeye sebebiyet veren şeyler yukarıda yazdığım (MsMpEng.exe, svchost, PreShellInıt) şeylerdi.

Laptopun sürücü sitesi bu: https://pcsupport.lenovo.com/us/tr/...s/lenovo-g510-notebook/downloads/driver-list/

Laptop fabrika çıkışlı Windows 8.1 destekli çıkmış fakat sürücü sitesinde gördüğünüz gibi Windows 10 destekli sürücülerde var.

Fakat buna rağmen eski bir laptop olduğu için sürücü uyumsuzluğu mu yaşıyor? Neden olduğu üzerine 2 gündür araştırıyorum. ChatGPT dahil her yere başvurdum fakat nedenini çözemedim.

Format atacağım fakat neden Microsoft'un kendi servislerinin bu laptopun yavaş çalışmasına sebebiyet verdiğini anlamaya çalışıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Laptop muhasebe işleri için kullanılmak üzere 2015 yılında alındı.
Teknik özellikleri:
  • İşlemci: i7 4700MQ
  • Ekran kartı: 2 GB R7 M.265
  • RAM: DDR3L 1600MHz 8x2
  • Ekran Boyutu: 15.6 inç
  • Çözünürlük: 1366 X 768
  • Depolama: Samsung 850 EVO 250GB SATA SSD
  • İşletim Sistemi: Windows 10 versiyon: 22H2 19045.5737
Sistem 1 dakika 4 saniyede açılıyor. Bazen anlık takılmalarda olabiliyor. Yıllar önce format atıp sistemi temiz kurduğumda bu kadar geç açılmıyordu. Yaklaşık 15 saniye gibi bir sürede açılıyordu.

Laptop masaüstü fazlasıyla Word, PDF, Excel dosyalarıyla dolu.

Laptopun termal macununu fanını temizledim. Farklı RAM'ler takıp denedim. Sorun devam ediyor.

Samsung Magician, HD Tune, CrystalDiskMark ile SSD testi yaptım tamamen sorunsuz görünüyor. Total'de SSD 20TB Veri yazmış.

Google Drive uygulaması, eToken, e-İmza, yazıcı uygulaması, Java gibi uygulamaları başlangıç sekmesinden devre dışı yaptım sorun devam etti.

Olay görüntüleyici - Uygulama ve Hizmet Günlükleri - Microsoft - Windows - Diagnostics Performance - Çalışıyor içine girdiğimde 100, 101, 108, 200 kodlu çok fazla hata olduğunu gördüm ve bu hatalar çoğunlukla şunlar:
1-MsMpEng.exe (Windows Defender) 30 saniye sistemi yavaşlattığı yazıyor.
2-svchost.exe (Windows Servis Ana İşlemi) gecikme aynı şekilde 30 saniye
3-PreShellInit ise 22 saniye gecikmeye sebep olmuş.

Windows Defender'ı kapattım fakat gecikmede hiç azalma olmadı.

Windows'un ADK 10.1.26100.2454 yazılımını indirip PowerShell'i yönetici olarak açıp kod yazıp .ETL uzantılı dosya oluşturttum.
O dosyanın içinde de gecikmeye sebebiyet veren şeyler yukarıda yazdığım (MsMpEng.exe, svchost, PreShellInıt) şeylerdi.

Laptopun sürücü sitesi bu: https://pcsupport.lenovo.com/us/tr/...s/lenovo-g510-notebook/downloads/driver-list/

Laptop fabrika çıkışlı Windows 8.1 destekli çıkmış fakat sürücü sitesinde gördüğünüz gibi Windows 10 destekli sürücülerde var.

Fakat buna rağmen eski bir laptop olduğu için sürücü uyumsuzluğu mu yaşıyor? Neden olduğu üzerine 2 gündür araştırıyorum. ChatGPT dahil her yere başvurdum fakat nedenini çözemedim.

Format atacağım fakat neden Microsoft'un kendi servislerinin bu laptopun yavaş çalışmasına sebebiyet verdiğini anlamaya çalışıyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1. Sürücü Güncellemelerini Kontrol Et:
- Lenovo'nun resmi web sitesinden, cihazınıza uygun Windows 10 sürücülerinin en güncel versiyonlarını indirin ve yükleyin.
- Özellikle çipset ve grafik kartı sürücülerinin güncel olduğundan emin olun.

2. Başlangıç Uygulamalarını İnceleyin:
- Görev Yöneticisi > Başlangıç sekmesine gidin.
- Gerekli olmayan uygulamaları devre dışı bırakın. (Özellikle Java gibi uygulamalar bazen açılışı etkileyebilir).

3. Disk Temizleme ve Kötü Amaçlı Yazılım Kontrolü:
- Windows'un yerleşik Disk Temizleme aracını kullanarak gereksiz dosyaları silin.
- Kötü amaçlı yazılımları kontrol etmek için Malwarebytes gibi bir aracın taramasını yapın.

4. Windows Hızlandırma Ayarlarını Kontrol Edin:
- Başlat > Ayarlar > Sistem > Hakkında > Gelişmiş sistem ayarları > Performans > Ayarlar kısmında daha iyi performans için bazı ayarları değiştirebilirsiniz.
- “Görsellik” sekmesinden "En iyi performansı sağla" seçeneğini seçin.

5. Güç Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Denetim Masası > Donanım ve Ses > Güç Seçenekleri > Plan Ayarlarını Değiştir kısmına gidin.
- “Güç Planını Değiştir” kısmında “Yüksek Performans” planını seçin.

6. Güncellemeleri Kontrol Edin:
- Windows Ayarları > Güncelleme ve Güvenlik kısmında, en son güncellemeleri kontrol edin ve yükleyin.

7. Sistem Dosyalarını Onarın:
- Yönetici olarak PowerShell’i açın ve şu komutu çalıştırın:
Kod:
     sfc /scannow
- Bu, bozulmuş sistem dosyalarını tespit edip onaracaktır.

8. Disk Biçimlendirmesi ve Yeniden Kurulum:
- Eğer yukarıdaki adımlar sorunu çözmezse, önemli verilerinizi yedekleyin ve temiz bir kurulum gerçekleştirin.
- Windows'un en son versiyonunu kullanmak, yazılımsal uyumluluk sorunlarını çözebilir.

Eğer sorun hala devam ediyorsa, donanım değişimleri veya daha derin bir sorun olabilir; profesyonel bir teknik servisten destek almak faydalı olabilir.