Marksman

Uzman
Selam dostlar,

Bu konuda çok fazla konu gördüm, ama gerçek bir çözüm bulamadım. Üst seviye bileşenlerde sistem topladığıma inanıyorum, ama yine de geç açılıyor.
BIOS'ta birçok ayar değiştirdim, Sayın @Recep Baltaş'ın da videolarında bahsettiği AMD BIOS ayarları videosunu ve birçok videoyu harmanlayıp, kesişen birçok ayarı uyguladım.

Ama yine de geç açılma sorununu çözemedim. Arkadaşımın eski sayılabilecek, yaklaşık 7-8 yıllık bilgisayarı şakasız 6-7 saniyede açılıyor, lafın gelişi değil. Benim bilgisayarımda düşük gecikmeli RAM'ler, yüksek hızlı SSD vs. olmasına rağmen neredeyse 1 dakika sürüyor. Sistem imzamda da mevcut aynı zamanda.

Bu konuda hem bir serzenişte hem de yardım çağrısında bulunmak istedim. Yorumlarınız için teşekkürler şimdiden. Eğer siz de AM5'lere ufak bir söz söylemek isterseniz, çekinmeden yazın; içim ferahlar en azından. 😄

@Recep Baltaş Abi, sen de ufak bir göz atma şansı bulabilirsen, çok sevindirirsin beni. 😅

Bu bilinen bir durum, sorun değil; sistem açılışta RAM training yaptığı için geç açılıyor.

"dostum, hiç endişelenme; bilgisayarın bozuk değil, aksine çok akıllı ve gelişmiş olduğu için böyle davranıyor.

Yeni nesil üst düzey işlemciler ve RAM'ler (özellikle AMD AM5 platformu), güç düğmesine bastığın anda arka planda devasa bir 'güvenlik ve performans kontrolü' (Memory training / bellek eğitimi) yapar. Bilgisayar açılmadan önce yüksek hızlı parçalarının birbiriyle pürüzsüz ve kararlı çalışacağından emin olur, adeta motoru ısıtır.

Eski bilgisayarların kontrol edecek çok az parçası ve teknolojisi olduğu için pat diye açılır. Senin sistemin ise açılırken adeta bir jet uçağının uçuş öncesi tüm sistemlerini test etmesi gibi kapsamlı bir kontrol yaptığı için 30-40 saniye fazla sürer.

Yani o 1 dakikalık bekleme bir arıza değil, sisteminin sana sunduğu yüksek gücün ve kararlılığın küçük bir bedeli. İçin tamamen rahat olsun!"

(istersen ona BIOS üzerinden "Memory context restore" veya "EXPO / Power down" gibi ayarları açarak bu kontrol süresini kısaltabileceğini de belirtebilirsin ama donanımsal bir sorun olmadığını bilmesi yeterli!)

6-7 saniyede açılan sistem uyku modundan açılıyor olabilir. Sende uyku moduna alsan seninkide hızlı açılabilir ama önerilen senaryo değil o da maalesef AM5 için.

Bu bilinen bir durum, sorun değil; sistem açılışta RAM training yaptığı için geç açılıyor.

"Dostum, hiç endişelenme; bilgisayarın bozuk değil, aksine çok akıllı ve gelişmiş olduğu için böyle davranıyor.

Yeni nesil üst düzey işlemciler ve RAM’ler (özellikle AMD AM5 platformu), güç düğmesine bastığın anda arka planda devasa bir 'güvenlik ve performans kontrolü' (Memory Training / Bellek Eğitimi) yapar. Bilgisayar açılmadan önce yüksek hızlı parçalarının birbiriyle pürüzsüz ve kararlı çalışacağından emin olur, adeta motoru ısıtır.

Eski bilgisayarların kontrol edecek çok az parçası ve teknolojisi olduğu için pat diye açılır. Senin sistemin ise açılırken adeta bir jet uçağının uçuş öncesi tüm sistemlerini test etmesi gibi kapsamlı bir kontrol yaptığı için 30-40 saniye fazla sürer.

Yani o 1 dakikalık bekleme bir arıza değil, sisteminin sana sunduğu yüksek gücün ve kararlılığın küçük bir bedeli. İçin tamamen rahat olsun!"

(İstersen ona BIOS üzerinden "Memory Context Restore" veya "EXPO / Power Down" gibi ayarları açarak bu kontrol süresini kısaltabileceğini de belirtebilirsin, ama donanımsal bir sorun olmadığını bilmesi yeterli!)
Aslında RAM training ayarını kapattım ve yine denemeler yaptım. Fakat sonuç aynı, 1-2 saniye belki fark ediyor ama 1 dakikaya yakın süreleri kısaltmak için çok büyük, major değişiklikler lazım.

kral, bu video yu izle, biosta memory context restore ayarını değiştirmen gerekiyor. am5 bende de var, bunu yapınca düzeliyor. her bios güncelleme sonrası baştan yapmalısın aklında bulunsun.

"dostum, hiç endişelenme; bilgisayarın bozuk değil, aksine çok akıllı ve gelişmiş olduğu için böyle davranıyor.

Yeni nesil üst düzey işlemciler ve RAM'ler (özellikle AMD AM5 platformu), güç düğmesine bastığın anda arka planda devasa bir 'güvenlik ve performans kontrolü' (Memory training / bellek eğitimi) yapar. Bilgisayar açılmadan önce yüksek hızlı parçalarının birbiriyle pürüzsüz ve kararlı çalışacağından emin olur, adeta motoru ısıtır.

(istersen ona BIOS üzerinden "Memory context restore" veya "EXPO / Power down" gibi ayarları açarak bu kontrol süresini kısaltabileceğini de belirtebilirsin ama donanımsal bir sorun olmadığını bilmesi yeterli!)

6-7 saniyede açılan sistem uyku modundan açılıyor olabilir. Sende uyku moduna alsan seninkide hızlı açılabilir ama önerilen senaryo değil o da maalesef AM5 için.
memorry context ayarını değiştince düzeliyor.

Aslında RAM training ayarını kapattım ve yine denemeler yaptım. Fakat sonuç aynı, 1-2 saniye belki fark ediyor ama 1 dakikaya yakın süreleri kısaltmak için çok büyük, major değişiklikler lazım.

@Marksman Birtakım ayarlar vereceğim. Onları harfiyen uygulayıp sonuç bildirin lütfen.

• Memory Context Restore: Disabled
  • Power Down: Disabled
  • Integrated Graphics: Disabled
  • Fast Boot: Enabled
  • Post Delay Time: 1 saniye
  • ASUS Tools: Disabled
  • Bank Refresh Mode: Enabled
  • DDR Runtime Training Reduction: Enabled
  • Nitro Burst Length: RX 1X, TX 1X.
@Marksman Normalde MCR açmak sendeki sıkıntıyı tekte çözmesi lazımdı, 1 dakika vs. sürmemeli. Memory training harici başka sıkıntı olabilir sende, haberin olsun. Süreci video kaydına alman en iyisi bu dediğim kombinasyon işe yaramazsa. Her seferinde sıfırdan train edecek ama süre çok kısaltır.

Nitro:

1777430110864.webp

1777430136495.webp

@Marksman Anakartında Debug 1 dakika boyunca sarı mı yanıyor? Belki OS kaynaklı sıkıntı var.

@Ayhan Dönmez gerekli bilgilendirmeyi yapar diye düşünüyorum AM5 en hızlı açma ama önerilen senaryo mu bilmiyorum.

Memory training ile alakalı olsaydı MCR açmak tekte çözmesi lazımdı da dediğim kombinasyonu bir denesin totalini. Düzelmezse işletim sistemi kaynaklı sıkıntı var, Boot süresi 1 dakika sürmez bellek eğitmiyorken.

@stormhawks47 1 dakika boyunca bekliyorum dediği sürede anakart sarı yakıp yakmadığı önemli, onu takip edecek.

Windows ve chipset sürücü kaynaklı olabilir, sistem açılıyorken veriler önce, ışıklandırma ve arayüz programlarına da gidiyor olabilir. Windows'u temizledikten sonra, BIOS ayarları ile takip etmek gerekli.