miraçov

Üstün
Yer
somewhere in the middle of nowhere
Lenovo IdeaPad gaming 3 laptopum var daha önce konu açmıştım ama cihaz kendiliğinden düzelmişti. Bugün tekrar kullanayım dedim cihaz açılıyor fan dönüyor klavye ışıkları geliyor görüntü yok. HDMI ile TV'ye bağlayıp tekrar açtım görüntü yok, RAM'leri kontrol ettim arızalı değil bataryayı söktüm adaptörden çalıştırdım yine bir şey olmadı Nova tuşuna basıp açtım yine ekran yok aylar öncesinde cihazın sesi de gitmişti zaten sanırım anakart hepten bozuldu ne kadar tutar sizce?

Screenshot_20250523_225127_ChatGPT.webp

Laptopta i510300H işlemci ve GTX 1650 Ti ekran kartı var

Onun anakarti icin laptop fiyati kadar bir şey cikarirlar. Bence bir elektronikci bulmani tavsiye ederim. O anakartin sifiri yoktur ve buyuk ihtimal servisi degistirmeyecektir.

Onun anakarti icin laptop fiyati kadar bir şey cikarirlar. Bence bir elektronikci bulmani tavsiye ederim. O anakartin sifiri yoktur ve buyuk ihtimal servisi degistirmeyecektir.

Garantisi bitti zaten 3-3.5 yıllık cihaz 2.el anakartta pahalı olur diye düşünüyorum satsam satamam nasıl olacak şimdi?

Hocam şimdi ben olacağı üç aşağı beş yukarı söyleyeyim bu konularla ilgili çok araştırmam oldu daha önce.
Eğer olay anakarttaki basit bir devre hatasıysa veya sadece ufak bir kondansatör patladıysa yani anakartta büyük çaplı tamir gerektirecek bir durum yoksa dedikleri gibi elektronikçi veyahut bu işlerle gerçekten sıkça uğraşan bir bilgisayar servisi halledebilir çok fazla masraf ta çıkmaz. 1000 TL belki? Ama anakartta büyük çaplı bir arıza meydana geldiyse muhtemelen anakart değiştirmeniz gerekecek, bir sürü farklı servisi var Lenovo'nun. Ankara İstanbul gibi büyük şehirlerdeki servislerinden birine yollarsanız çok büyük ihtimalle anakartı değiştirirler ama en iyi ihtimalle laptopun yarısı kadar fiyat çıkar. En iyi ihtimal bu dediğim. O yüzden bence öncelikle kaliteli bir servise baktırın derim. Anakarat gitmiş derlerse ona göre Lenovo'ya yollayıp fiyat isteyebilirsiniz. Ama niye böyle bir durum yaşadınız anlamış değilim? Bu bilgisayar öncesinde yere mi düştü su mu döküldü?

Hocam şimdi ben olacağı üç aşağı beş yukarı söyleyeyim bu konularla ilgili çok araştırmam oldu daha önce.
Eğer olay anakarttaki basit bir devre hatasıysa veya sadece ufak bir kondansatör patladıysa yani anakartta büyük çaplı tamir gerektirecek bir durum yoksa dedikleri gibi elektronikçi veyahut bu işlerle gerçekten sıkça uğraşan bir bilgisayar servisi halledebilir çok fazla masraf ta çıkmaz. 1000 TL belki? Ama anakartta büyük çaplı bir arıza meydana geldiyse muhtemelen anakart değiştirmeniz gerekecek, bir sürü farklı servisi var Lenovo'nun. Ankara İstanbul gibi büyük şehirlerdeki servislerinden birine yollarsanız çok büyük ihtimalle anakartı değiştirirler ama en iyi ihtimalle laptopun yarısı kadar fiyat çıkar. En iyi ihtimal bu dediğim. O yüzden bence öncelikle kaliteli bir servise baktırın derim. Anakarat gitmiş derlerse ona göre Lenovo'ya yollayıp fiyat isteyebilirsiniz. Ama niye böyle bir durum yaşadınız anlamış değilim? Bu bilgisayar öncesinde yere mi düştü su mu döküldü?

Hocam macun değişimi için bilgisayarcıya vermiştim servise sordum garanti dışı kalmaz verebilirsiniz demişlerdi. Bu olayın üzerinden 1 sene geçtikten sonra böyle oldu cihaz ben dikkatli kullanırım bilgisayarın yanında su, kola vs içmem yani. Belki o bilgisayarcıda bir şey olmuştur ama olsaydı 1 sene sonra ortaya mi çıkardı bilmem hemen olurdu bir şey olsa.

Hocam macun değişimi için bilgisayarcıya vermiştim servise sordum garanti dışı kalmaz verebilirsiniz demişlerdi. Bu olayın üzerinden 1 sene geçtikten sonra böyle oldu cihaz ben dikkatli kullanırım bilgisayarın yanında su, kola vs içmem yani. Belki o bilgisayarcıda bir şey olmuştur ama olsaydı 1 sene sonra ortaya mi çıkardı bilmem hemen olurdu bir şey olsa.

Yani bence de hemen ortaya çıkardı. Muhtemelen bir şey bulamayacaksınız ama bir gözle kontrol eder misiniz herhangi oksit yapan bir yer var mı bilgisayar üzerinde? Ve de SSDlerin vs veya direkt gözle görebileceğiniz bir bağlantının bir kablonun girişi gevşek mi yoksa her şey yerli yerinde mi duruyor? Bir de sizin bilgisayarınızda sorunun bu olacağını aşırı düşünmüyorum zira yeni bilgisayarlar daha toleranslı ama çok eski bilgisayarlarda mesela termal macun çok kötü durumdaysa bilgisayar açılmazdı işlemci çok çabık ısınıp kendini korumaya aldığı için, çok kötü bir termal macun sürdülerse belki bu da ufak bir ihtimal olabilir. Ama işin sonunda anakart tamirine gidecek gibi duruyor görünüm. Zira bu dediklerimden birisinin olma ihitmaline %20 olarak bakıyorum.

Ha olabilecek bir senaryo hem bilgisayarcı hem sizin yapma ihtimaliniz olan. Laptopun içine ufak bir vida düşürdüyseniz siz veya bilgisayarcı, kısa devreye sebep olmuş olabilir, çok bilgisayar yandı bu şekilde, laptopu sertçe sallayıp içinde hareket eden bir şey bir ses var mı diye de bir bakın yine.

Icind.

Yani bence de hemen ortaya çıkardı. Muhtemelen bir şey bulamayacaksınız ama bir gözle kontrol eder misiniz herhangi oksit yapan bir yer var mı bilgisayar üzerinde? Ve de ssdlerin vs veya direkt gözle görebileceğiniz bir bağlantının bir kablonun girişi gevşek mi yoksa her şey yerli yerinde mi duruyor? Bir de sizin bilgisayarınızda sorunun bu olacağını aşırı düşünmüyorum zira yeni bilgisayarlar daha toleranslı ama çok eski bilgisayarlarda mesela termal macun çok kötü durumdaysa bilgisayar açılmazdı işlemci çok çabık ısınıp kendini korumaya aldığı için, çok kötü bir termal macun sürdülerse belki bu da ufak bir ihtimal olabilir. Ama işin sonunda anakart tamirine gidecek gibi duruyor görünüm. Zira bu dediklerimden birisinin olma ihitmaline %20 olarak bakıyorum.

Ha olabilecek bir senaryo hem bilgisayarcı hem sizin yapma ihtimaliniz olan. Laptopun içine ufak bir vida düşürdüyseniz siz veya bilgisayarcı, kısa devreye sebep olmuş olabilir, çok bilgisayar yandı bu şekilde, laptopu sertçe sallayıp içinde hareket eden bir şey bir ses var mı diye de bir bakın yine.

İçinden menteşe kısmında birkaç küçük kırık menteşe parçası gibi bir şey çıktı bende çıkarttım attım. Yuvarlak bir parçaydi içi boştu kırılmış içerde.

Verdigin bilgisayarci yanlis macun kullanmistir veya toplarken bir hata yapip pedleri yerinden oynatmistir, sende oyle bilgisayar alev ata ata 1 yil kullanmissindir. Genelde boyle oluyor. Bozulmasi normal bence. cunku laptoplara hangi macunun kullanilmasi gerektigini bilen bir bilgisayarciya denk gelmedim Turkiye'de. Trajikomik bir durum ama Turkiye burasi napican?