Westerand

Uzman
Battlefield V, Cyberpunk 2077, Deadlock gibi oyunlarda işlemci sıcaklığım 90 derece üzerine fırlıyor ve 95 derece civarında kalıyor. Zaman zaman 97-100 derecele bile çıktığı ve bu derecelerde kaldığı oluyor. Termal macun yenilemesini daha geçen gün Zalman-STC9 termal macun ile yeniledim ve fan temizliklerini vs. yaptım fakat sıcaklık değerlerinde bir değişiklik olmadı.

Fan altında hava akışı için stant da var ancak o da işe yaramıyor. Ryzen Controller ve Uxtu gibi programları kullanmayı denedim ancak bu programlarda yaptığım sıcaklık limiti veya watt limiti ayarları bilgisayara işlenmiyor ve haliyle oyunlarda yine bahsettiğim derecelere çıkıyor. Programlarda yaptığım neden işlenmiyor anlam veremedim, bir çözümü de bulamadım.

İşlemcime Turbo Boost kapatmadan nasıl undervolt yapabilirim veya sıcaklık değerlerini düşürebilirim?

Baktım. AMD'de CPU undervolt yok. GPU için Afterburner içindeki Voltage Curve Editor kullanabilirsiniz.
GPU tarafında sıcaklık problemleri yaşamıyorum bu nedenden o kısma hiç ellemeyeceğim. Tek sıkıntım CPU tarafında. Dediğiniz gibi AMD için undervolt yok.

Ryzen Master zaten desteklemiyor mobil işlemci olduğu için. Ryzen controller ve Uxtu'nun da bende yaramama sebebi sanırım BIOS'umun son güncellemesinden kaynaklı kilitli olduğundan dolayı ki CPU üzerinde yapılan ayarları kabul etmiyor. Bu yüzden galiba ne kadar bu iki programda sıcaklık limiti, undervolt ya da işlemci watt limiti koysam da yaramıyor.

Ne kadar çözüm aradıysam bulamadım. Şu anlık tek yapabildiğim, lenovo vantage üzerinden oyuna girerken ısı kipi modunu dengeli veya performans moduna almıyorum. Bu iki moda çektiğim zaman işlemci watt değeri aniden 40'lara çıktığı için laptop sıcaklığı direk 90 ve üzerine atıyor ve kalıyor. Bu yüzden Isı kipini sessiz mod da kullanıyorum. Bu modda işlemci sıcaklığı maks 85'leri görüyor, işlemci frekansı 4100-4200MHz'lerde işlemci wattı ise 25-30'larda oluyor. Laptopu oyuna girerken sessiz mod da kullanmakta ne kadar yararlı bilemiyorum.