NothingnessN

Çalışkan
Cihaz
Lenovo Loq 15IRH8
Dün bilgisayarımı kullanırken Windows 10'un RTX 4060'ı görmediğini fark ettim. NVIDIA ayarları çalışmıyordu (sürücüler kuruluydu ama ekran kartını okumuyordu).

Birkaç ayar denesem de başarılı olamadım sonrasında ise BIOS'taki grafik seçeneklerinden Discrete Graphics yani sadece NVIDIA'yı kullan seçeneğini seçtim sonrasında ise bilgisayarı yeniden başlattığımda hiçbir şekilde ekrana görüntü gelmiyordu.

Tuşa bastığımda yani bilgisayarı açtığımda klavye ışıkları yanıyor fan çalışıyor fakat ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. BIOS'a giriyor mu emin değilim ama giriyorsa bile ekranı görüntü gelmediği için ayarları nasıl değiştireceğimi bilmediğimden bilgisayarı düzeltemiyorum.

Başka bir bilgisayarın monitörünü HDMI kablosu ile benim bilgisayarıma bağladım fakat monitör "kablo takılı değil"uyarısı verdi. Yani takılı olduğu halde bilgisayarı okumuyordu.

Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Screenshot_20250502-205329_Gallery.webp

Hayır hiç açmadım
Bir kere açmak istemiştim fakat sonradan vazgeçtim yani hiçbir şekilde kapağı açmadım.
BİOS'u sıfırlamak gerçekten iyi fikir ancak siz bu işlerde daha ilk deneyenlerdenseniz açmanızı tavsiye etmem. BİOS'u sıfırladığında işlemci çalışıyorsa iyi haber bence çünkü i5 12450H sanırım sizin model ve ben o işlemcininde fazla wat tükettiğini düşünüyorum HX gibi. Zaten 12.nesil işlemcilere bende bulaştığımdan beri üzgünüm, bir ara intel işlemciler önerilmedi 12.nesilden sonra masaüstünde de bize de sıçrıyor gibi. AMD alacaksın rahat kafa.

Hayir.

BIOS'u sıfırlamak gerçekten iyi fikir ancak siz bu işlerde daha ilk deneyenlerdenseniz açmanızı tavsiye etmem. BIOS'u sıfırladığında işlemci çalışıyorsa iyi haber bence çünkü i5 12450H sanırım sizin model ve ben o işlemcinin de faza wat tükettiğini düşünüyorum.

Hayır hocam
Benim işlemcim Intel Core i7-13620H
Daha önceden bilgisayarın/ laptopun kapağını açıp incelemişliğim var
Ama hiçbir zaman anakart kurcalamadım veya BIOS pili çıkartıp sökmedim.

Hayir.

Hayır hocam
Benim işlemcim Intel Core i7-13620H
Daha önceden bilgisayarın/ laptopun kapağını açıp incelemişliğim var
Ama hiçbir zaman anakart kurcalamadım veya BIOS pili çıkartıp sökmedim.
İ7 13650H hakkında bilgim yok benim bilgim buraya kadardı. Güçlü bir işlemciniz var mış o yönden iyi. Servise vs. gönderdiğinizde sonucu bu konuya da yazar mısınız ? Dediğim gibi tahminim benim ekran kartı ile alakalı bir sorun var zira sizin yaptığınız biosla olsa sadece sorun önceden de intel ile oyun oynamazdınız diye düşünüyorum istemsizce laptop dahili gpuya yönelmiş bu da donanımsal bir soruna işaret edebiliyor. Özellikle Windows'un ekran kartını algılamaması gibi sorunla konu açan kullanıcıların çoğunda sorunun yazılımsal olduğunu görmedim. Umarım sorun sadece orada kalır büyümez de sorunsuzca geçirirsiniz süreci. :temenni:

i7 13650h hakkında bilgim yok benim bilgim buraya kadardı. Güçlü bir işlemciniz var mış o yönden iyi. Servise vs. gönderdiğinizde sonucu bu konuya da yazar mısınız? Dediğim gibi tahminim benim ekran kartı ile alakalı bir sorun var zira sizin yaptığınız BIOS'la olsa sadece sorun önceden de Intel ile oyun oynamazdınız diye düşünüyorum istemsizce laptop dahili GPU'ya yönelmiş bu da donanımsal bir soruna işaret edebiliyor. Özellikle Windows'un ekran kartını algılamaması gibi sorunla konu açan kullanıcıların çoğunda sorunun yazılımsal olduğunu görmedim. Umarım sorun sadece orada kalır büyümez de sorunsuzca geçirirsiniz süreci. :temenni:

Daha öncesinden BIOS üzerinde discrete Graphics ayarını seçip yeniden başladığında böyle bir sorun yaşamamıştım yani ekran kartını sorumsuzca okuyordu zaten istediğim gibi oyunları oynayabiliyordum.
Ama dediğim gibi dün bu seçeneği seçtikten sonra ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmemeye başladı.
Tamire de yaklaşık bir iki ay sonra anca vereceğim.
Eğer ki tamire vermeden önce BIOS pilini çıkartıp BIOS'u resetlemeye çalışırsam ya da tamire verdikten sonra sonucunun ne olduğunu burada bildiririm size.
Yardımlarınız için sağ olun.

Daha öncesinden BIOS üzerinde discrete Graphics ayarını seçip yeniden başladığında böyle bir sorun yaşamamıştım yani ekran kartını sorumsuzca okuyordu zaten istediğim gibi oyunları oynayabiliyordum.
Ama dediğim gibi dün bu seçeneği seçtikten sonra ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmemeye başladı.
Tamire de yaklaşık bir iki ay sonra anca vereceğim.
Eğer ki tamire vermeden önce BIOS pilini çıkartıp BIOS'u resetlemeye çalışırsam ya da tamire verdikten sonra sonucunun ne olduğunu burada bildiririm size.
Yardımlarınız için sağ olun.
Tüm bu dedikleriniz, laptopun bir şeyler hakkında uyarmış gibi bir izlenim verdi bana. BİOS'u resetlerseniz sorun çözülürse ne mutlu, son zamanlarda Nvidia driverlerinden de çok şikayet var ama sizin sorununuz driverler gibi değil.

Tüm bu dedikleriniz, laptopun bir şeyler hakkında uyarmış gibi bir izlenim verdi bana. BIOS'u resetlerseniz sorun çözülürse ne mutlu, son zamanlarda NVIDIA driverlerinden de çok şikayet var ama sizin sorununuz sürücüler gibi değil.

Evet driver bazında hiçbir sıkıntı yaşamadım zaten.
Ama GTA'nın Intel'i kullandığını fark ettikten sonra NVIDIA Denetim Masası'na basmaya çalıştığımda ekran kartını okuyamadığını fark ettim çünkü ekran kartını göremediği ile alakalı bir uyarı veriyordu.
Bir de şunu söylemeyi unuttum.
Bilgisayarı salladığım zaman içerisinden bir ses geliyor.
Hani böyle kumandanın içerisindeki küçük bir parça kırılmıştır da salladığınızda o kırılan parça içeride sallandığında ses yapar ya aynı onun gibi bir şey kırılmış galiba ve sallayınca ses yapıyor.
Hiç bilmiyorum ama ekran kartı ile ilgili bir parça kırıldığı için bu sorunlar oluşmuş olabilir mi?

Evet driver bazında hiçbir sıkıntı yaşamadım zaten.
Ama GTA'nın Intel'i kullandığını fark ettikten sonra NVIDIA Denetim Masası'na basmaya çalıştığımda ekran kartını okuyamadığını fark ettim çünkü ekran kartını göremediği ile alakalı bir uyarı veriyordu.

Ekran kartını okumayan cihazlarla ilgili şöyle Google'da diğer forumlarda açılmış konuları göz gezdirmenizde fayda var.

Bir de şunu söylemeyi unuttum.
Bilgisayarı salladığım zaman içerisinden bir ses geliyor.
Hani böyle kumandanın içerisindeki küçük bir parça kırılmıştır da salladığınızda o kırılan parça içeride sallandığında ses yapar ya aynı onun gibi bir şey kırılmış galiba ve sallayınca ses yapıyor.
Hiç bilmiyorum ama ekran kartı ile ilgili bir parça kırıldığı için bu sorunlar oluşmuş olabilir mi?

15 yaşında laptopumda da böyle sesler çıkıyordu içinde bir deforme yoktu, laptopun kasa ve malzeme kalitesine bağlı olarak içerisindeki parçayı kırmak için kasayı da kırmanız gerekiyor diyebilirim. Aksi halde kırık varsa zaten fabrika çıkışlı o sağlam yapılmamıştır diye düşünüyorum öyle çok ciddi bir vurmadıysanız cihazı ufak bir sarsıntıda kırıldıysa bir şeyler, içini açtığınızda görürsünüz zaten, o cihazı yapan firmadan ürün almamak lazım.

Bu bahsettiğiniz içeriden çıkan sesler toz için termal temizlik için temizliğini yaptığınızda geçmesi lazım geçmiyorsa o zaman ciddi bir şeyden şüphelenebilirsiniz zira laptopun çalışması normal olsa bile vida falan olur anakarta teması tehlikelidir. Genelde yiyeceklerden gelen kırıklar vs. bu sesleri yapabiliyor. Hiç temizlik vs. yapmadığını düşünerek böyle söylüyorum bu arada. İçini açmışsınız ama yeni alınan bir cihaz olduğundan zaten temizdir şimdi laptop bakım ihtiyacı duyuyor olabilir.

Son düzenleme: