NothingnessN

Çalışkan
Cihaz
Lenovo Loq 15IRH8
Dün bilgisayarımı kullanırken Windows 10'un RTX 4060'ı görmediğini fark ettim. NVIDIA ayarları çalışmıyordu (sürücüler kuruluydu ama ekran kartını okumuyordu).

Birkaç ayar denesem de başarılı olamadım sonrasında ise BIOS'taki grafik seçeneklerinden Discrete Graphics yani sadece NVIDIA'yı kullan seçeneğini seçtim sonrasında ise bilgisayarı yeniden başlattığımda hiçbir şekilde ekrana görüntü gelmiyordu.

Tuşa bastığımda yani bilgisayarı açtığımda klavye ışıkları yanıyor fan çalışıyor fakat ekrana hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. BIOS'a giriyor mu emin değilim ama giriyorsa bile ekranı görüntü gelmediği için ayarları nasıl değiştireceğimi bilmediğimden bilgisayarı düzeltemiyorum.

Başka bir bilgisayarın monitörünü HDMI kablosu ile benim bilgisayarıma bağladım fakat monitör "kablo takılı değil"uyarısı verdi. Yani takılı olduğu halde bilgisayarı okumuyordu.

Bu sorunu nasıl çözebilirim?

Screenshot_20250502-205329_Gallery.webp

Ekran kartında bir sorun var mışta bu zamana kadar dahili gpu ile kullanmışsınız gibi bir durum mu ? Oldu ama böyle bir şey olsa oyun oynayamazdınız. Lenovo LOQ serisi anakart sorunlu bir seri olarak anılıyor umarım başınıza gelmez bu sorunu da forumdan çözebilirler mi bilmem ama ben olsam servisle veya bir esnafla iletişime geçerdim bile.

Sorunun anakart veya ekran kartı olma ihtimali yüksek. İkisi de büyük sorunlar, yani siz yanlış bir şey yapmışsınız gibi gelmedi bana o yüzden belki garanti karşılar yani umarım karşılar...

Ekran kartında bir sorun var mışta bu zamana kadar dahili GPU ile kullanmışsınız gibi bir durum mu? Oldu ama böyle bir şey olsa oyun oynayamazdınız. Lenovo LOQ serisi anakart sorunlu bir seri olarak anılıyor umarım başınıza gelmez bu sorunu da forumdan çözebilirler mi bilmem ama ben olsam servisle veya bir esnafla iletişime geçerdim bile.

Hocam önceden ekran kartını bir sorun yoktu, çok güzel çalışıyordu.
(Intel üzerinden oyunları zaten oynayabiliyorum çok bir kasma sorunu yaşamıyorum sadece yüksek FPS alamıyorum o kadar)
Dün bu sorunu keşfetmeden önce arkadaşımla GTA online oynamak istemiştim sonrasında ise grafik ayarları kısmına baktığımda Intel'i kullandığını gördüm.
Ben de birazcık araştırdım sürücüler hala kuruluydu ama ekran kartına Windows okumuyordu sonrasında ise biosta bahsettiğim ayarı yaptığımda ekranı hiçbir şekilde görüntü gelmemeye başladı.
Sorun ne zamandır var bilmiyorum ama en azından şunu söyleyebilirim ki yaklaşık bir iki ay önce böyle bir sorun yaşamamıştım.
Bugün servise götürecektim fakat başka bir konuda sıkıntı çıktığı için maalesef bir ay boyunca servise veremeyeceğim
Mayıs-Haziran 2024 tarihlerinde almıştım yani garantisi hala devam ediyor.

Hocam önceden ekran kartını bir sorun yoktu, çok güzel çalışıyordu.
(Intel üzerinden oyunları zaten oynayabiliyorum çok bir kasma sorunu yaşamıyorum sadece yüksek FPS alamıyorum o kadar)
Dün bu sorunu keşfetmeden önce arkadaşımla GTA online oynamak istemiştim sonrasında ise grafik ayarları kısmına baktığımda Intel'i kullandığını gördüm.
Ben de birazcık araştırdım sürücüler hala kuruluydu ama ekran kartına Windows okumuyordu sonrasında neyse banyodan bahsettiğim ayarı yaptığımda ekranı hiçbir şekilde görüntü gelmemeye başladı.
Sorun ne zamandır var bilmiyorum ama en azından şunu söyleyebilirim ki yaklaşık bir iki ay önce böyle bir sorun yaşamamıştım.
Bugün servise götürecektim fakat başka bir konuda sıkıntı çıktığı için maalesef bir ay boyunca servise veremeyeceğim
Mayıs-Haziran 2024 tarihlerinde almıştım yani garantisi hala devam ediyor.
İlk aldığında sorun yoksa ekran kartı da sorunsuzdu yani. Benim anlamaya çalıştığım şey sıfır aldığında hep intel ile mi oynadın ? Yoksa ekran kartınla oynuyorken bir anda İntel ile oynadığını sonra mı ? Fark ettin. Ya da bilinçli bir şekilde İntel ile mi ? Oynuyorsun. Ekran kartı birden çalışırken kendini bıraktıysa sorun kronik olabilir. Eğer anakart ile ilgiliyse Lenovo'larda olan bir şeymiş diye biliyorum ama senin sorunun ekran kartında. Anakart olsa işlemci de çalışmaz.

Tabii benim tahminim bu, anakartsa problem büyük geçmiş olsun adam olmaz o cihaz zaten Lenovo ile ilgili çeşitli sorun konuları fazlaca açılmaya başladı senin gibi ve asıl korkutucu olan forumda arasında anakart sorunu yaşayanda var. Anakartı yaptıranlarda eskisi gibi performans alamıyoruz diyor öyle olunca doğrudan çöpe...

Lenovo öneren biri vardı @Leon Scott Kennedy belki anlar sorunu. Lenovo kullanıcısı sanırım.

Son düzenleme:
İlk aldığında sorun yoksa ekran kartı da sorunsuzdu yani. Benim anlamaya çalıştığım şey sıfır aldığında hep Intel ile mi oynadın? Yoksa ekran kartınla oynuyorken bir anda Intel ile oynadığını sonra mı? Fark ettin. Ya da bilinçli bir şekilde Intel ile mi? Oynuyorsun. Ekran kartı birden çalışırken kendini bıraktıysa sorun kronik olabilir. Eğer anakart ile ilgiliyse Lenovo'larda olan bir şeymiş diye biliyorum ama senin sorunun ekran kartında. Anakart olsa işlemci de çalışmaz.

Tabii benim tahminim bu, anakartsa problem geçmiş olsun adam olmaz o cihaz zaten. Doğrudan çöpe...

Lenovo öneren biri vardı @Leon Scott Kennedy belki anlar sorunu. Lenovo kullanıcısı sanırım.

Aldığım zamandan beri ekran kartı ile oyunlar oynayabiliyordum.
Yani normalde NVIDIA ile oynuyorfum ama dün Intel'i kullandığını NVIDIA'yi görmediğini fark ettim.
Bu sorun yakında başladı ama tam ne zaman başladı bilmiyorum.
Yani önceden NVIDIA'yı kullanabiliyordum ayarlarda bir sıkıntı çıkmıyordu.
İnternet ve yapay zeka araştırmalarıma göre sadece ekran kartında sorun olduğunu zannediyorum.
Çünkü sizin de dediğiniz gibi anakartta bir sorun olsaydı Intel'i de kullanamazdım.

Yani normalde NVIDIA ile oynuyorfum ama dün Intel'i kullandığını NVIDIA'yi görmediğini fark ettim.
İnternet ve yapay zeka araştırmalarıma göre sadece ekran kartında sorun olduğunu zannediyorum.
Çünkü sizin de dediğiniz gibi anakartta bir sorun olsaydı Intel'i de kullanamazdım.
Ekran kartında sorun olması da iç açıcı değil, anakart yanacakken belki de ekran kartında bitti mevzu bilemeyiz teknikerin açıp bakması lazım. Aniden çıkan bir sorun olması gözümü korkutuyor şahsen aldığından beri olsa kullanıcı hatası olma ihtimali yoktu ama sonradan bir şey tetiklediyse onu işte bilemem ve felaket senaryosu gibi olabilir. Tetikleyen şey voltaj olabilir, ısı olabilir Allah korusun domino etkisi gibi anakartı yakacakken ekran kartı almış olabilir hengameyi.

Lenovo LOQ modellerin anakartı sorunlu değil. Sadece i5 12450HX modelde fazla watt çekiminden dolayı anakart yanıyor. Bu sorun TR kodlu ürünlerde yok geneli Hindistan pazarında fakat TR de yaşayan birkaç kişi gördüm. Yanma sebebi belki başka bir şeydir. (diğer HX modellerde yaşanıyor mu bilmiyorum fakat ben bir şikayet görmedim)

Çözüm olarak CMOS reset atın yani BIOS pilini söküp biraz bekleyip sonra tekrar takın. Bu işlem BIOS'u sıfırlar.

Daha önce laptopun içini siz bakım amaçlı vs. açtınız mı acaba ?

Lenovo LOQ modellerin anakartı sorunlu değil. Sadece i5 124540HX modelde fazla watt çekiminden dolayı anakart yanıyor. Bu sorun TR kodlu ürünlerde yok geneli Hindistan pazarında fakat TR de yaşayan birkaç kişi gördüm. Yanma sebebi belki başka bir şeydir. (diğer hx modellerde yaşanıyor mu bilmiyorum fakat ben bir şikayet görmedim)

Çözüm olarak BIOS pilini söküp biraz bekleyip sonra tekrar takmanızı öneririm. Bu işlem BIOS'u sıfırlar.

Evet hocam biliyorum, onu denemek istedim ama maalesef yapamıyorum.
Çünkü yanımda kapağı açacak uygun boyutta tornavida yok
Bir tane bulmuştum fakat onun da boyu büyük olduğu için kapağı açamadığından dolayı maalesef pili çıkartamıyorum.

Daha önce laptopun içini siz bakım amaçlı vs. açtınız mı acaba?

Hayır hiç açmadım
Bir kere açmak istemiştim fakat sonradan vazgeçtim yani hiçbir şekilde kapağı açmadım.

Evet hocam biliyorum, onu denemek istedim ama maalesef yapamıyorum.
Çünkü yanımda kapağı açacak uygun boyutta tornavida yok
Bir tane bulmuştum fakat onun da boyu büyük olduğu için kapağı açamadığından dolayı maalesef pili çıkartamıyorum.

Hayır hiç açmadım
Bir kere açmak istemiştim fakat sonradan vazgeçtim yani hiçbir şekilde kapağı açmadım.

O zaman Win CTRL Shift B kombinasyonunu yapıp ekran kartını sıfırlamayı deneyin. Belki işe yarar.