ahlatgem

Uzman
Makaleler
1
Arkadaşlar iyi günler dilerim.

Lenovo LOQ RTX 4050 + 8 GB RAM DDR5, i5 12450H.

Laptopumdan memnunum fakat bir sıkıntı var.

Kütuphaneye gitmek istiyorum, pil problemini hallettim, 144 Hz yüksek performans (sadece Turbo Boost kapalı) 6-7 saat götürüyor beni.

Fakat bazen inceden inceden fan açıyor ve benim sinirime gidiyor.

Laptopun kapağını söksem, fanı çıkartsam problem olur mu? Zaten toplasan 40-45 watt ı geçmiyor kullanımı hatta 40'ı bile zor görüyor desem yeridir. iGPU modunda kullanıyorum.

Hızlı PDF geçişleri vesaire için CPU frekansını çok kısmadım.

Önemli bilgi vereyim, laptop güç adaptörüne bağlıyken fan hızını kendim ayarlayabiliyorum. Güç adaptörüne bağlı değilken izin vermiyor. HW infodan en düşük, en yüksek, ortalama sıcaklıklara baktığımda en fazla ısınan işlemci olmuş oda 61 derece. Üstünü görmemiş.

Fan kablosunu bilgisayarın altından çıkartmam doğru olur mu? Sıkıntı yaratır mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Anlattığınız bileşenlere göre cihazınızın 15XXX9 serisinden olduğunu var sayıyorum.

1771333702803.webp

Gördüğün üzere bakır borular ayrı yapıda. Yani bir fanı çıkartman demek o taraftaki bütün bileşenlerin daha da ısınması demek. Her ne kadar eco modda kullanıyor bile olsan gaming kasa cihazlar bunlar. En mantıklı olan CPU watt limitini 20'lere kadar düşürmektir. Ki ben asla fanların çıkartılmasını önermiyorum. Eğer sessizliği amaçlıyorsanız çok yanlış bir laptop tercihi yaptığınızı söyleyebilirim.

Anlattığınız bileşenlere göre cihazınızın 15XXX9 serisinden olduğunu var sayıyorum.

Eki Görüntüle 227831

Gördüğün üzere bakır borular ayrı yapıda. Yani bir fanı çıkartman demek o taraftaki bütün bileşenlerin daha da ısınması demek. Her ne kadar eco modda kullanıyor bile olsan gaming kasa cihazlar bunlar. En mantıklı olan CPU watt limitini 20'lere kadar düşürmektir. Ki ben asla fanların çıkartılmasını önermiyorum. Eğer sessizliği amaçlıyorsanız çok yanlış bir laptop tercihi yaptığınızı söyleyebilirim.
Hocam ısı birikimini bende düşündüm sadece tecrübesi olan varsa paylaşsın minvalinde sormuştum. Yok hocam oyun oynayan birisiyim, masaüstü bilgisayarımı satmak durumundaydım laptop zorunluydu ama oyundan da feragat edemezdim.

Fanları çıkarttığın takdirde bilgisayarı açtığın an aşırı ısınmadan kapanıcaktır. Sessizlik için keşke Asus markasını tercih etseydin.
Hocam param lenovo ya yetti. Asus ta da çok bir fark olacağını sanmıyorum Hocam, sanırım gaming laptopların temel problemi, oyun oynayanlar için problem denemez zaten.

Ya hocam aslında ses çıkartmıyor da bendeki de pinpiriklik işte.

Hocam param lenovo ya yetti. Asus ta da çok bir fark olacağını sanmıyorum Hocam, sanırım gaming laptopların temel problemi, oyun oynayanlar için problem denemez zaten.

Fan 1200-1300 civarında dönüyor minimum çok nadir kapattığını duyuyorum, 5 metre uzaktan duyulmaz.

Tavsiyeler için teşekkürler konu kilit, ısı birikiminden bileşenlere zarar verileceği için önerilmez. 0 RPM laptop istiyorsanız gaming laptop almayın, oyun oynamak istiyorsanız gaming laptop dışında almayın.

Admin konuyu kilitler misin?

Fan 1200-1300 civarında dönüyor minimum çok nadir kapattığını duyuyorum, 5 metre uzaktan duyulmaz.

Tavsiyeler için teşekkürler konu kilit, ısı birikiminden bileşenlere zarar verileceği için önerilmez. 0 RPM laptop istiyorsanız gaming laptop almayın, oyun oynamak istiyorsanız gaming laptop dışında almayın.

Admin konuyu kilitler misin?
Oyuncu laptoplarında normal fanın ses çıkarması. Bende Asus TUF F16 var ve oyun oynamadığım sürece çoğunlukta fanlar 0 RPM de oluyor. 60 dereceye çıktığında 2200 yapıp 40 derecede geri kapatıyor.

Arkadaşlar iyi günler dilerim.

Lenovo LOQ RTX 4050 + 8 GB RAM DDR5, i5 12450H.

Laptopumdan memnunum fakat bir sıkıntı var.

Kütuphaneye gitmek istiyorum, pil problemini hallettim, 144 Hz yüksek performans (sadece Turbo Boost kapalı) 6-7 saat götürüyor beni.

Fakat bazen inceden inceden fan açıyor ve benim sinirime gidiyor.

Laptopun kapağını söksem, fanı çıkartsam problem olur mu? Zaten toplasan 40-45 watt ı geçmiyor kullanımı hatta 40'ı bile zor görüyor desem yeridir. iGPU modunda kullanıyorum.

Hızlı PDF geçişleri vesaire için CPU frekansını çok kısmadım.

Önemli bilgi vereyim, laptop güç adaptörüne bağlıyken fan hızını kendim ayarlayabiliyorum. Güç adaptörüne bağlı değilken izin vermiyor. Hw infodan en düşük, en yüksek, ortalama sıcaklıklara baktığımda en fazla ısınan işlemci olmuş oda 61 derece. Üstünü görmemiş.

Fan kablosunu bilgisayarın altından çıkartmam doğru olur mu? Sıkıntı yaratır mı?

Öncelikle fan çıkarma projen beynimi sarstı o konuda diyecek bir şey yok. Sessizlik için özel kip kullanabilirsin ama bunun için yanında şarj adaptörünü taşıman gerekecek.

Sessiz kipte fan sesini duymazsın ya da laptopa yakınsan bayağı ses azalıyor eğer şarj adaptörünü taşımak sorun değilse çözüm olur senin için, fan sesini duymamak için genel olarak bende özel kip kullanıyorum.

Bu sorun aslında yazılımsal, işlemci kendi halinde 50-60 derecelerde çalışırken fan bunu 40 derecelere düşürmeye çalışıyor hem dengeli hem sessiz modda da aşağı yukarı böyle haliyle sürekli düşürmeye çalıştığı için fan hiç durmuyor mecburen özel kipe alıp bunu en azından azaltabiliyorsun hatta bende şimdi sessiz kipten özel kipe aldım fan sesi kesildi.

Özel kipte de sıfırlama bölümünde sessiz kipi seçebilirsin çok sorun olmaz.

Şu an özel kipte fan hafif dönüyor yakınlaşınca duyuyorum sadece tam sıfır değil 4-5 tane sekme açık o yüzden olabilir.

Yine de 40 derecede çalışıyor tabii hava serin olduğu için yazın 50-60 arasındaydı. Bu da aşırı saçma tabii Lenovo bunu düzeltmedi gitti.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2026-02-17 165854.webp
    Ekran görüntüsü 2026-02-17 165854.webp
    122,5 KB · Görüntüleme: 45
Son düzenleme:

Eki Görüntüle 227831

Cihaz 15IRH8 başkan. Ülkede 12450H'li Gen 9 LOQ yok. Alayı en düşük 12450HX. Zaten Gen 9 olsa 7 saat batarya alması imkansız, Gen 9'larda HX işlemcisi var hep. Bunların da PL2 Tau limitini bilirsin.

Fanı falan sökmeyin. Yaptığınız tamamen sacma olacaktir. Uzun zaman sonra bu kadar kötü bir çözüm gördüm soğutma sesi için. Gen 9'larda Custom mod olduğu için fanı otomatik 0 RPM'e alabiliyorsunuz yüzdelere göre, IRH8'lerde de varsa uygula.

Fanları çıkarttığın takdirde bilgisayarı açtığın an aşırı ısınmadan kapanıcaktır. Sessizlik için keşke Asus markasını tercih etseydin.
Bu serinin rakibi olan TUF A15 hiçbir zaman sessiz ve soğutması iyi olan bir model olmadı.

Son düzenleme: