Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayarım bir gün kendi kendine siyah ekran olup fanlar son hız dönmeye başladı. Defalarca güç tuşuyla zorla kapatıp tekrar açmama, kablolarla oynamama rağmen bu sorun düzelmedi açıldıktan birkaç dakika sonra hep, ekran gitti fanlar uçuşa geçti. Son olarak RAM'lerimi tek tek deneyerek açtım ve zanlıyı buldum 2 ve 4. Slota taktığım RAM'lerden 4. Slotta olanı takmayınca bilgisayar normale dönüyor ama onu takınca bilgisayar açılmıyor artık, sorun nedir? (Şu anda tek RAM kullanıyorum)

Lexar Ares DT 32 GB RGB DDR5 LD5EU016G-R6400GDLA (2x16) 6400MHz CL32 1.4V Siyah RAM.

Bilgisayarı ilk topladığımda yoktu, tekrar deniyorum RAM ve yer değişikliklerini duruma göre dönüş yapacağım.

Soldan 2. Slotta her iki RAM'i de deneyin, sorun olup olmadığı anlaşılır. Clear CMOS yapın bir de pinlerden.

1 ve 2 slota takıp dener misin hocam?

Bu da olabilir de tek kanal çalışır bu sefer, tek slottan çok farkı olmaz. A2 slotta 2 modülü de denesin. Şu an çalışanı tekrar denemesine gerek yok, şu ankini söküp diğer bozuk olduğunu düşündüğü modülü sadece soldan 2. Slotta deneyecek tek başına. Metot bu.

Eğer problem yoksa da Dual kanal açılamıyor demektir. Anakart ya da soket kaynaklı sorun vardır yüksek oranda. Belki bellek kontrolcü.

Sorunlu dediğimi 1.'ye taktım, 2.'dekini sökmeden yine gelmedi ekran.

Şimdi 2.'deki sağlamı çıkarıp onun yerine tek başına sorunlu dediğimi takacağım.

Soldan 2. slotta her iki RAM'i de deneyin, sorun olup olmadığı anlaşılır. Clear CMOS yapın bir de pinlerden.

Bu da olabilir de tek kanal çalışır bu sefer, tek slottan çok farkı olmaz. A2 slotta 2 modülü de denesin. Şu an çalışanı tekrar denemesine gerek yok, şu ankini söküp diğer bozuk olduğunu düşündüğü modülü sadece soldan 2. slotta deneyecek tek başına. Metot bu.

Eğer problem yoksa da Dual kanal açılamıyor demektir. Anakart ya da soket kaynaklı sorun vardır yüksek oranda. Belki bellek kontrolcü.
Hocam sorunlu dediğimi denedim, tek başına 2. Slotta ekran geldi.

Sorunlu dediğimi 1.'ye taktım, 2.'dekini sökmeden yine gelmedi ekran.

Şimdi 2.'deki sağlamı çıkarıp onun yerine tek başına sorunlu dediğimi takacağım.

Hocam sorunlu dediğimi denedim, tek başına 2. Slotta ekran geldi.

RAM'de sorun yok o zaman. Anakart, işlemci soket ya da bellek kontrolcü sorunlu olabilir. Clear CMOS nasıl yapıldığına hakim misiniz? Anakart marka model belirtin. CLR_CMOS pinlerden sıfırlayın, pil sökmeyin. Sonrasında soldan 2. Ve 4. Slota 2 modülü de takıp tekrardan Boot denersiniz.

RAM'de sorun yok o zaman. Anakart, işlemci soket ya da bellek kontrolcü sorunlu olabilir. Clear CMOS nasıl yapıldığına hakim misiniz? Anakart marka model belirtin. CLR_CMOS pinlerden sıfırlayın, pil sökmeyin. Sonrasında soldan 2. Ve 4. Slota 2 modülü de takıp tekrardan Boot denersiniz.

Ben de ondan kıllandım arkadaşa kendimi anlatmayı beceremedim :D

RAM'de sorun yok o zaman. Anakart, işlemci soket ya da bellek kontrolcü sorunlu olabilir. Clear CMOS nasıl yapıldığına hakim misiniz? Anakart marka model belirtin. CLR_CMOS pinlerden sıfırlayın, pil sökmeyin. Sonrasında soldan 2. ve 4. slota 2 modülü de takıp tekrardan Boot denersiniz.
Hakim değilim pil yolu ile yapmıştım geçmişte,

ASUS Prime X670-P-CSM AMD Ryzen Soket AM5 6400(OC)MHz ATX Anakart.

Hakim değilim pil yolu ile yapmıştım geçmişte,

ASUS Prime X670-P-CSM AMD Ryzen Soket AM5 6400(OC)MHz ATX Anakart.

Power kablo çekin ya da şalter 0 konuma alın. CLRTC pinlerin arasına 10 saniye yıldız tornavida ucu dokunun. Sonrasında kasa Power tuşu 5-10 saniye basılı tutup statiği alın ve sistemi başlatın.

1779305628961.webp

Son düzenleyen: Moderatör: