2aliens
Uzman
4.nesil tandem oled olarak sadece 2k modeller var. Onlar da eski nesilden daha ucuza çıktı. Gigabyte MO27Q28G 280hz 26k'dan satışa çıktı mesela. Ama Asusun 540hz 2k/720hz 720p modeli 60 bin TL'den daha pahalıya satılıyor şu an.
Çift mod olmayan 280hz modeller eğer fiyatta büyük bir değişiklik yaşamazsa 30 bin TL'ye tekrardan stok açacağını düşünüyorum.
Tandem Oledler de gördüğüm birkaç tane problem var. Hatta size kullanan bir kullanıcıdan kopyala/yapıstır cevap veriyorum.
Tandem woled'ler bile woled TV'ler gibi renk güçlendirici algoritmaya sahip değil. Bu yüzden görüntüyü aşırı parlaklaştırarak bununla mücadele etmeye çalışıyorlar, ancak bu bazı abartılı vurgu detaylarına yol açıyor. Ve bu yine de sorunu tamamen çözmüyor. Bu benim için kişisel olarak anlaşmayı bozan bir durum. Qd-oled'ler, parlaklık veya doygunluk sınırlayıcı bir faktör haline gelene kadar renkleri her zaman doğru bir şekilde görüntüler, woled monitörlerin aksine. Panel tekdüzeliği; özellikle tandem woled'lerde bunun kötü olduğuna dair birçok örnek var, bu yüzden koyu gri kaydırıcılar bir sürü çizgi/desen/grenlilik var mış gibi görünüyor ve evet, bunu gerçek içerikte görebilirsiniz. Qd-oled'ler genellikle çok temiz ve tekdüze görünür. Woled'lerin ayrıca VRR ile ilgili büyük sorunları var. VRR etkinleştirilir etkinleştirilmez ekranın neredeyse siyah detayları ezmesi nadir değildir, aslında tüm modelleri etkileyebilir, emin değilim. Bunu LG G5 48" ile gözlemledim. VRR olmadan neredeyse siyah performansı önemli ölçüde daha iyiydi. Bu arada, S95B'm (qd-oled) VRR etkin olsun ya da olmasın, tamamen aynı görünüyor. Tandem woled monitörler, görüntü doğruluğu, panel düzgünlüğü ve VRR ile siyah ezilme/gama kayması sorunları pahasına, ortalama olarak qd-oled monitörlerden önemli ölçüde daha parlak hale geliyor. Renkler tandem woled monitörlerle biraz daha doygun hale gelebiliyor, ancak renk parlaklığı qd-oled'lerde hala önemli ölçüde daha iyi. Qd oled monitörlerin gerçek dezavantajları daha düşük parlaklık (öznel, bence hala mükemmel görünüyorlar), metinlerin etrafındaki mor saçaklar (beni hiç rahatsız etmedi) ve ortam ışığıyla yükselen siyah seviyeleri (bu haklı bir dezavantaj, ancak benim için oyun oynarken woled monitörlerdeki sorunlardan çok daha küçük bir sorun).
Yani hala mükemmel değil. Ama şans verilir neden olmasın? Nihai sonuç için iki paneli de kullanmak lazım. Bazı kişiler bu problemleri fark etmeyebiliyor.
Çok yeni olmalarına rağmen açılan konular:
Teşekkürler hocam. Asus monitör harika duruyor muazzam gerçekten evet ama çok tuzluymuş..
Ben AOC Agon ile devam edeyim serüvenime... Sağolasın.