Açıkçası Dell'i aldıktan sonra öğrendim gama ve parlaklık problemini. Dell bunu saklamış cok bir arastırma da yapmamıştım. Aldıktan sonra arastırmaya başladım bende.
Ben sRGB modunu sık sık kullanıyorum aşırı doygun görüntüden hoslanmam. sRGB de gama 2.2 adı altında sRGB gamayı kullanıyor Dell monitörler. Bu yüzden soluk gözüküyor. Ve bu bilgiyi söylemiyor. Ayrıca diğer markalara göre çok agresif abl (otomatik parlaklık limitleyici) kullanıyor. Ekranda sürekli degisen parlaklıklar gözlerimi yoruyor. Neyse ki sRGB mod da bunu kullanmamıslar. HDR da ise bu abl bildiğim kadarıyla kalkıyor çünkü HDR da böyle devasa parlaklık farklılıkları daha az. Ki QD-OLED panel de HDR da abl ye sahip. WOLED de bu yok. Hep sonradan öğrendim biraz moral bozdu ama yapacak bir şey yok. Koruma amacı yapılmış bu abl mevzusu.
Yapmanı önerdiğim ayar HDR rehberime göz atman olur. Orada monitör ayarları rehberim de var. Beyaz tam ekran acıp r-g-b ayarlamanı öneririm. Renk sıcaklığını ayarlamanı sağlıyor. Görüntünün kırmızımsı, sarımsı veya mavimsi olmasının sebebi bu. Kutudan mükemmel sekilde cıkmıyor. OLED de IPS'e göre daha iyi ayarlanmış oluyor ama yine de en iyi sekilde olmuyor.
Ayrıca Windows görev çubuğunu gizlemeni öneririm. Arka planı siyah yapabilirsin. OLED icin arka plan temaları var onları kullanabilirsin. Parlaklığı fullemeyebilirsin. Oyunlarda göstergeleri vs gizleyebilirsin. Sabit bir şekilde ekranı uzun süre açık bırakma.
YouTube, dizi, film vs izlerken sRGB modunu kullan bence. Yoksa aşırı doygun gözükür. HDR rehberimde bunun hakkında da bilgi var. Ayrıca bunun icin ayrı bir rehberim de var, bakmanı öneririm.
İlk aklıma gelenler bunlar.