Aw2725df var, 30.5k ya almıstım şu an alacak olsam SRGB gama yerine gama 2.2 kullanan ve parlaklığı daha yüksek bir modele yönelirdim, mesela sizin baktığınız AOC monitör gibi.
Valla arkadaşım çok yardımcı oldun her konuda bilgi sahibi olduğunu görünce bende her şeyi sordum ettim öğrenmek adına hakkını helal et. Az buz para değiller sonuçta sende güzel yönlendirdin helal olsun, bu aoc model gelsin senin şu rehberede göz atıcam inşallah.

Peki artık son sorularım monitör geldikten sonra dikkat etmem gereken bir şeyler var mı, dikkat etmem gereken menü ayarı var mı veya monitör kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar vb.

Valla arkadaşım çok yardımcı oldun her konuda bilgi sahibi olduğunu görünce bende her şeyi sordum ettim öğrenmek adına hakkını helal et. Az buz para değiller sonuçta sende güzel yönlendirdin helal olsun, bu aoc model gelsin senin şu rehberede göz atıcam inşallah.

Peki artık son sorularım monitör geldikten sonra dikkat etmem gereken bir şeyler var mı, dikkat etmem gereken menü ayarı var mı veya monitör kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar vb.
Acıkcası Dell'i aldıktan sonra öğrendim gama ve parlaklık problemini. Dell bunu saklamış cok bir arastırma da yapmamıştım. Aldıktan sonra arastırmaya basladım bende. 🤣

Ben srgb modunu sık sık kullanıyorum aşırı doygun görüntüden hoslanmam. Srgb de gama 2.2 adı altında srgb gamayı kullanıyor Dell monitörler. Bu yüzden soluk gözüküyor. Ve bu bilgiyi söylemiyor. Ayrıca diğer markalara göre çok agresif ABL (otomatik parlaklık limitleyici) kullanıyor. Ekranda sürekli degisen parlaklıklar gözlerimi yoruyor. Neyseki SRGB mod da bunu kullanmamıslar. HDR da ise bu ABL bildiğim kadarıyla kalkıyor çünkü HDR da böyle devasa parlaklık farklılıkları daha az. Ki QD-Oled panel de HDR da ABL ye sahip. Woled de bu yok. Hep sonradan öğrendim biraz moral bozdu ama yapacak bir şey yok. Koruma amacı yapılmış bu ABL mevzusu.

Yapmanı önerdiğim ayar HDR rehberime göz atman olur. Orada monitör ayarları rehberim de var. Beyaz tam ekran acıp R-G-B ayarlamanı öneririm. Renk sıcaklığını ayarlamanı sağlıyor. Görüntünün kırmızımsı, sarımsı veya mavimsi olmasının sebebi bu. Kutudan mükemmel sekilde cıkmıyor. Oled de IPS'e göre daha iyi ayarlanmış oluyor ama yine de en iyi sekilde olmuyor.

Ayrıca Windows görev çubuğunu gizlemeni öneririm. Arka planı siyah yapabilirsin. Oled icin arka plan temaları var onları kullanabilirsin. Parlaklığı fullemeyebilirsin. Oyunlarda göstergeleri vs gizleyebilirsin. Sabit bir şekilde ekranı uzun süre açık bırakma.

YouTube, dizi, film vs izlerken SRGB modunu kullan bence. Yoksa aşırı doygun gözükür. HDR rehberimde bunun hakkında da bilgi var. Ayrıca bunun icin ayrı bir rehberim de var, bakmanı öneririm.

İlk aklıma gelenler bunlar.

Bu arada AOC hangi gamayı kullanıyor bilmiyorum, SRGB gama Dell monitörler icin bilerek yapılmış. Bunu Dell destek ekibine sordum. Biz böyle tasarladık dediler. 🤷

Son düzenleme:
Açıkçası Dell'i aldıktan sonra öğrendim gama ve parlaklık problemini. Dell bunu saklamış cok bir arastırma da yapmamıştım. Aldıktan sonra arastırmaya başladım bende. 🤣

Ben sRGB modunu sık sık kullanıyorum aşırı doygun görüntüden hoslanmam. sRGB de gama 2.2 adı altında sRGB gamayı kullanıyor Dell monitörler. Bu yüzden soluk gözüküyor. Ve bu bilgiyi söylemiyor. Ayrıca diğer markalara göre çok agresif abl (otomatik parlaklık limitleyici) kullanıyor. Ekranda sürekli degisen parlaklıklar gözlerimi yoruyor. Neyse ki sRGB mod da bunu kullanmamıslar. HDR da ise bu abl bildiğim kadarıyla kalkıyor çünkü HDR da böyle devasa parlaklık farklılıkları daha az. Ki QD-OLED panel de HDR da abl ye sahip. WOLED de bu yok. Hep sonradan öğrendim biraz moral bozdu ama yapacak bir şey yok. Koruma amacı yapılmış bu abl mevzusu.

Yapmanı önerdiğim ayar HDR rehberime göz atman olur. Orada monitör ayarları rehberim de var. Beyaz tam ekran acıp r-g-b ayarlamanı öneririm. Renk sıcaklığını ayarlamanı sağlıyor. Görüntünün kırmızımsı, sarımsı veya mavimsi olmasının sebebi bu. Kutudan mükemmel sekilde cıkmıyor. OLED de IPS'e göre daha iyi ayarlanmış oluyor ama yine de en iyi sekilde olmuyor.

Ayrıca Windows görev çubuğunu gizlemeni öneririm. Arka planı siyah yapabilirsin. OLED icin arka plan temaları var onları kullanabilirsin. Parlaklığı fullemeyebilirsin. Oyunlarda göstergeleri vs gizleyebilirsin. Sabit bir şekilde ekranı uzun süre açık bırakma.

YouTube, dizi, film vs izlerken sRGB modunu kullan bence. Yoksa aşırı doygun gözükür. HDR rehberimde bunun hakkında da bilgi var. Ayrıca bunun icin ayrı bir rehberim de var, bakmanı öneririm.

İlk aklıma gelenler bunlar.

Senin için talihsiz olmuş başlarda ama dilin sütten yanınca işleri iyice pekiştirerek farkındalığını arttırman çok olgunca bir hareket olmuş bence ve sana kazanç sağlamış. Sağ olasın önerilerin için de OLED işi bayağı zahmet isteyen dikkat edilmesi gereken bir husus anlaşılan dikkate alacağım bu söylediklerini en iyi şekilde ve bir ricam olacak lütfen tüm rehberlerinin linklerini bu mesajı yanıtlayarak bana gönderebilir misin tekrardan? Okuyacağım detaylı. Cansın.

Senin için talihsiz olmuş başlarda ama dilin sütten yanınca işleri iyice pekiştirerek farkındalığını arttırman çok olgunca bir hareket olmuş bence ve sana kazanç sağlamış. Sağ olasın önerilerin için de OLED işi bayağı zahmet isteyen dikkat edilmesi gereken bir husus anlaşılan dikkate alacağım bu söylediklerini en iyi şekilde ve bir ricam olacak lütfen tüm rehberlerinin linklerini bu mesajı yanıtlayarak bana gönderebilir misin tekrardan? Okuyacağım detaylı. Cansın.
Bende bir eksiklik var diye diye öğrendim detayları. Kağıtüstünde yazanla pratikte gördügün aynı olmuyor. Sadece gama problemi bile deneyimi gözle görülür şekilde etkiliyor. Sadece neye baktığını bilmek gerekiyor. Öğrendikçe gözüne çarpmaya başlıyor.

Ben de AOC'den sipariş verdim, 144Hz IPS'ten geçeceğim, beklentiler yüksek 🤤
Hayırlı olsun diyelim. Geldiği zaman görüşlerinizi iletirsiniz buradan, yardımcı olur herkese.

Bende bir eksiklik var diye diye öğrendim detayları. Kağıtüstünde yazanla pratikte gördügün aynı olmuyor. Sadece gama problemi bile deneyimi gözle görülür şekilde etkiliyor. Sadece neye baktığını bilmek gerekiyor. Öğrendikçe gözüne çarpmaya başlıyor.

Şu model ile AOC model arasında tek fark MSI'da sensör bulunması mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Hayırlı olsun diyelim. Geldiği zaman görüşlerinizi iletirsiniz buradan, yardımcı olur herkese.

Şu model ile AOC model arasında tek fark MSI'da sensör bulunması mı?
MSI da BFI var. 250 FPS aldığın oyunda 500hz gibi net bir görüntü elde edebiliyorsun. Ama 154nit parlaklığa düşüyor. Ayrıca EOTF özelliği de var MSI da, HDR parlaklığı için geliştirmişler. Ama pazarlama amaçlı diye duydum araştırmasını yapmadım. Ne kadar yararlı bilmiyorum.
Desktop Screenshot 2025.12.07 - 19.34.40.74.webp

MSI da BFI var. 250 FPS aldığın oyunda 500hz gibi net bir görüntü elde edebiliyorsun. Ama 154nit parlaklığa düşüyor. Ayrıca EOTF özelliği de var MSI da, HDR parlaklığı için geliştirmişler. Ama pazarlama amaçlı diye duydum araştırmasını yapmadım. Ne kadar yararlı bilmiyorum.
Eki Görüntüle 208818

1765204542024.webp

Selam dost ya. İtopya pazartesi hemen indirimi bitirip AOC'nin fiyatını 44K'ya çektiği için vazgeçtim şuanlık AOC'den. MSI'da stok yok. Bunun hakkında ki düşüncelerini merak ediyorum 38K'ya geliyor Vatan'dan. Nasıldır?

Eki Görüntüle 208965

Selam dost ya. İtopya pazartesi hemen indirimi bitirip AOC'nin fiyatını 44K'ya çektiği için vazgeçtim şuanlık AOC'den. MSI'da stok yok. Bunun hakkında ki düşüncelerini merak ediyorum 38K'ya geliyor Vatan'dan. Nasıldır?
Mat kaplama için olur diyorsan alabilirsin.

280hz yeter diyorsan bu da mantıklı:

Bu Samsung glossy kaplama değil yani, mat kaplama olmasın ya siz önermiyorsunuz bekleyeceğiz mecbur.. 500hz olsa daha iyi olur..

1765205523648.webp

Techburada diye bir satıcı Amazonda satıyor gerçi MSI'da stok var. Ne yapalım sizce ?