@Şehsuvar Kementoğlu şimdi sana bazı temel detayları en "basitleştirilmiş" şekilde anlatacağım.
* QLED paneller siyahları gösterme - kontrast konusunda Mini LED ve OLED panellerden bariz geridedir. Siyah sahnelerde grimsi bir ton oluşur ekranda.
* Yine QLED paneller parlaklık konusunda da Mini LED - OLED ikilisinden geridedir. QLED için piyasada görebileceğin azami parlaklık 400 - 500 Nit civarlarındadır. Mini LED - OLED tarafında ise bu sınır daha çok üreticinin tercihine kalmıştır. Mini LED paneller genelde 800 Nit civarı parlaklık sunarlar, daha üst modellere doğru 2000 - 3000 Nit'e kadar çıkar bu rakam; OLED panel için de aynı durum söz konusudur.
* OLED panellerin belli bir kullanım ömrü vardır, genelde saat cinsinden ifade edilir bu değer (örneğin 20.000 saat gibi). Mini LED paneller ise QLED ile OLED panellerin iyi yönlerinin birleştiği bir sentez olarak düşünülebilir. Siyahları OLED'e yakın kalitede gösterir (OLED kadar iyi performans vermez bu açıdan) ve kullanım ömrü açısından da OLED kadar ince ve hassas olmadığı ve QLED teknolojisinden esinlendiği için doğal olarak OLED'ten iyidir bu konuda.
* TV alırken genelde Google TV işletim sistemine öncelik verilir. Çünkü Global alanda kullanıcı kitlesi daha geniştir, daha popülerdir, herhangi bir sorun yaşandığında çözümü bulman daha kolaydır. Bundan 7 - 8 yıl sonra bile bir sorun yaşadığında çözümü daha rahat bulursun. Çünkü esasında bu işletim sistemi Android tabanlıdır.
* TV'lerde yonga seti açısından Google TV işletim sistemine sahip modellerde çoğunlukla MediaTek'in işlemcileri kullanılır, bu konuda da iyidir MediaTek, çok fazla TV markası ile iş birliği içerisindedir. Bundan dolayı da uygulamalarda potansiyel bir uyumsuzluk yaşama ihtimalin daha düşüktür.
LG - Samsung - Philips üçlüsü ise her biri kendi için özelleştirdiği yonga setlerini kullanır. Samsung tarafı 7 yıl güncelleme vaadi ile kullanıcının aklındaki şüpheyi gidermeye çalışır, keza LG tarafı da 5 yıl güncelleme desteği ile aynı şeyi amaçlar. Philips tarafı ise biraz daha karışıktır, NovaTek marka yonga seti kullanırlar ve kullandığı Titan OS için net bir güncelleme destek vaadi yoktur.
* Piyasada bazen duyabileceği QD - Mini LED paneller bulunur. Bunlar farklı olarak Mini LED panele ek QD yani Quantum Dot katman da bulundururlar, yani QLED panellerin tek olayı olan teknolojiyi de bünyesinde bulundururlar.
Genel olarak bu şekildeydi. Benim sana naçizane tavsiyem bahsettiğim
Next YE-65IDWP14 modeli olur. Çünkü kendisi saydığım çoğu avantajı bünyesinde barındırıyor. QD - Mini LED panel, MediaTek Pentonic 700 model işlemci, Subwoofer destekli 50 Watt ses çıkış gücü, en son sürüm olan Android 14 tabanlı Google TV işletim sistemi... Ek olarak belirtmem gereken bir detay ise, bu önerdiğim cihaz esasında monitör tarafında adını sıkça duyduğumuz Çinli KTC firması temellidir, bu firma da yıllardır monitör - TV - panel sektöründe olan gayet başarılı bir firmadır, küçük internet araştırmasıyla da bu veriye erişebilirsin.