mutefekkir

Uzman
LG Ultragear 27 inç 27GL63T-B monitöre sahibim, HDR ve HDR10 özelliklerinin olduğu sitesinde bahsedilmiş olmasına rağmen Windows ayarlarından HDR açınca renkler soluklaşıyor ve HDR Sertifikası yazan bölümde bulunamadı yazıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

LG UltraGear 27 inç 27GL63T-B monitöre sahibim, HDR ve HDR10 özelliklerinin olduğu sitesinde bahsedilmiş olmasına rağmen Windows ayarlarından HDR açınca renkler soluklaşıyor ve HDR sertifikası yazan bölümde bulunamadı yazıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ekran kartına bağlı olan HDMI kablosunda HDR desteği var mı?

LG Ultragear 27 inç 27GL63T-B monitöre sahibim, HDR ve HDR10 özelliklerinin olduğu sitesinde bahsedilmiş olmasına rağmen Windows ayarlarından HDR açınca renkler soluklaşıyor ve HDR Sertifikası yazan bölümde bulunamadı yazıyor. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
İşletim sisteminiz Windows 10 mu? İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra bazı Windows 10 kullanıcılarının HDR ile yaşadığı problemlere denk geldim. Windows 10 kullanıyorsanız bazı çözüm yolları sunabilirim.

Ekran kartına bağlı olan HDMI kablosunda HDR desteği var mı?
HDMI ile denedim olmadı DP ile denedim olmadı hatta Monitörün kutusundan çıkan DP ile denedim olmadı. HDR desteği var kabloların.

İşletim sisteminiz Windows 10 mu? İnternette biraz araştırma yaptıktan sonra bazı Windows 10 kullanıcılarının HDR ile yaşadığı problemlere denk geldim. Windows 10 kullanıyorsanız bazı çözüm yolları sunabilirim.
Windows 11 kullanıyorum

HDMI ile denedim olmadı DP ile denedim olmadı hatta monitörün kutusundan çıkan DP ile denedim olmadı.

Windows 11 kullanıyorum.

Hocam ekran kartınızın ayarlarını kontrol eder misiniz HDR ile ilgili bir ayar olabilir.

Hocam araştırdığımda şöyle bir sonuç çıkıyor
HDR sadece HDR olan içeriklerde işe yarıyor. Mesela oyunda HDR açıksa sadece oyunda daha canlı gözükür. Zaten Windows bunun için HDR'ı sadece HDR açık olan bir içeriği kullanırken açılmasını öneriyor. (ben böyle biliyorum. Microsoft Forum'unda gördüm.)

Hocam HDR açıkken YouTube'dan HDR bir video açar mısınız aynı solukluk devam ediyor mu?

Son düzenleme:
Biraz zamanımızı alacak ama denemeye değer.

Başlat kısmına dxdiag yazın ve Sistem sekmesini açın. Sayfanın en altında Tüm bilgileri kaydet yazmalı, tıklayın ve kaydedin.

1723034076392.webp

Kaydettiğiniz dosyayı not defteri ile açın. Gelişmiş Renk'i yani, Advanced Colors'u arayın, içine girin ve HDR'nin desteklenip desteklenmediğini kontrol edin. Tahminimce zaten destekliyordur fakat kontrol etmekte fayda var. Şöyle bi' bakalım:

AdvancedColorSupported HDR10 desteğine sahip ekran sürücüsünün kurulu olduğunu gösterir.
AdvancedColorEnabled HDR'nin etkin olduğunu gösterir.

Bilgi: Eğer gelişmiş renk ayarlarını bulamazsanız not defteri üstünde CTRL + F kombinasyonu ile arama sayfasını açın ve ifadeleri belirtin. Yani;

1723034327050.webp

Devam edelim.

HDR10'un desteklendiğini belirlemek için Monitör Özellikleri'ni arayın ve HDR Destekleniyor yazdığını onaylayın. Bir veya daha fazla gereksinim eksikse HDR Desteklenmiyor mesajını görürsünüz.

Bilgi: Ayrıca "BT2020RGB" veya "BT2020YCC" ifadesini de görüyorsanız, panel HDR10 özelliğine sahiptir ve "Eotf2084Supported", ekranın HDR özelliğine sahip olduğunu gösterir.

1723034425497.webp

HDR'nin Sistem Gereksinimleri ise şu şekilde:
  • Monitörün HDR10 ve HDMI 2.0 veya DisplayPort 1.4 veya üstünü desteklemesi gerekir.
  • Grafik kartının PlayReady 3.0 desteğine sahip olması gerekir. Örneğin, AMD Radeon RX 400 serisi veya üstü, NVIDIA GeForce 1000 serisi veya üstü ya da Intel UHD Graphics 600 serisi veya üstü HDR gereksinimlerini destekler.

Son olarak problem çözülmez ise HDR'yi açmadan önce ekran tazeleme hızını 30 ya da 60 yapıp ardından HDR açmayı dener misiniz? Bi' bakalım.

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim yazdığınız tüm özellikler destekleniyor ama HDR açınca hala renkler solmaya devam ediyor Hz düşürsem bile devam ediyor.

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür
Hocam ekran kartınızın ayarlarını kontrol eder misiniz HDR ile ilgili bir ayar olabilir.

Hocam araştırdığımda şöyle bir sonuç çıkıyor
HDR sadece HDR olan içeriklerde işe yarıyor. Mesela oyunda HDR açıksa sadece oyunda daha canlı gözükür. Zaten Windows bunun için HDR'ı sadece HDR açık olan bir içeriği kullanırken açılmasını öneriyor. (ben böyle biliyorum. Microsoft Forum'unda gördüm.)

Hocam HDR açıkken YouTube'dan HDR bir video açar mısınız aynı solukluk devam ediyor mu?
Maalesef sorun devam ediyor.

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim yazdığınız tüm özellikler destekleniyor ama HDR açınca hala renkler solmaya devam ediyor Hz düşürsem bile devam ediyor.

Öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür

Maalesef sorun devam ediyor.
hocam monitörün driverini kurar mısınız?

HDR de her oyunda renkler canlı olmuyor, bazı oyunlarda tersine soluklaşıyor. HZD deneyin renklerin canlı olduğunu görürsünüz, bu yüzden her oyunda HDR açmıyorum. Bir de motinörün renk skalası vs önemli tabii.
Bir de DCI-P3 desteği var mı?

hocam monitörün driverini kurar mısınız?
Monitörün driverı yok bulamadım hiç bir yerde maalesef

HDR de her oyunda renkler canlı olmuyor, bazı oyunlarda tersine soluklaşıyor. HZD deneyin renklerin canlı olduğunu görürsünüz, bu yüzden her oyunda HDR açmıyorum. Bir de motinörün renk skalası vs önemli tabii.
Bir de DCI-P3 desteği var mı?
DCI-P3 diye bir ibare göremedim monitör özelliklerine baktığımda, renkler monitörün kendi ayarlarında yani altında yer alan tuşla HDR Effect diye bir mod var ona alınca canlı kalıyor ama gerçek HDR değil bu elbette.