Bence once TOEFL ya da IELTS'e girip Ingilizce seviyenizi varsayimlarin disinda ogrenin. B2 belgesini alabilirseniz sonrasinda diger dillere yogunlasmak daha mantiklisi olur. Ozel okullarda ortaokullarda B1 tarzi globalde gecerliligi olan kitaplar kullanilabiliyor, evet ama bu durum B1 veya ustunde o dile hakim oldugunuz anlamina gelmiyor maalesef. Almanca'ya gelirsek ozellikle Almanya'da okumak gibi bir hedefiniz varsa neden olmasin? Ingilizce, Almanya dahil bircok ulkede is goruyor ama ulkenin ana dilini ogrenmek en mantiklisi her zaman. Spesifik Almanca konusulan ulkeler de hedef olmasa CV'nizde Almanca belgenizin gorunmesi sizi on plana cikarir, beklenmedik kapilar bile acar. Asla kaybiniz olmayacak mantiken. Almanca, Ingilizce'den daha zor bir dil denildigi gibi lakin bu durum ogrenmeye engel degil, onemli olan cabalamak. Yoksa CEFR'a gore Almanca, Ingilizce'den neredeyse iki kat fazla zaman istiyordu B1 icin bile. Yani yolunuz daha uzun olacak ama bu sizi caydirmasin. Hayatinizda bu dili kullanacaginiz bir dalin olmasi da onemli cunku dil kullanilmadikca koreliyor ve gidiyor, bunu unutmamak lazim.
Ozellikle bu yaslarda kalkismaniz inanin cok guzel. Ben mesela gidebilmek icin Fransizca calisiyorum ve her gun epey bi' zamanimi yiyor cunku fazla vaktim yok. Hala tonla vakit varken bunu degerlendirin derim. Tabii, ilk once Ingilizce'yi halletmek lazim, bunu tekrar vurgulayayim.