Charles Smith

Üstün
Makaleler
3
Kardesim onumuzdeki LGS'ye girecek. Iyi bir liseye gitmesini istiyorum cunku kotu bir lisede okumanin ne kadar buyuk dezavantajları oldugunu kendimden biliyorum. Ustelik kardesim kotu bir liseden benim etkilendigimden cok daha kotu etkilenecektir cunku kotu arkadaşlar ediniyor, aptalca seylere ozeniyor falan. Sabahtan aksama kadar telefonla ve bilgisayarla oynuyor. Disari cikmak veya ders calismak falan yok. Kitap okumak yok. Spor yok. Resim yok. Hiçbir hobisi yok. Hayatinda hiç ders calismadi demek yalan olmaz. Kardesim nasıl calismali? Ben ne yapabilirim onun icin? Nasil yol gosterebilirim?

Gunde bir saat paragraf çözümü, bir saat kitap okuma ve iki saat 7. sinif matematik konulari tekrari seklinde bir calisma okullar acilana kadar yeterli olur diye dusunuyorum. Benim dusuncem bu sekilde.

Ayrica kaynak onerisi ve YouTube Kanali onerisi de guzel olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Saat bazlı çalışmak yerine konu odaklı çalışsın. Şimdiden çok yüklenirseniz bunalıp istikrarlı çalışamaz muhtemelen o yüzden her gün bir paragraf testinde ortalama 12 civarı bir soru olsa 2 adet paragraf testi çözsün onun yanında da bir adet konuyu bitirsin. Bir abi olarak çok güzel rol model olabilirsiniz o ders çalışırken yanında oturup 1 saat roman okursanız emin olun çok pozitif etkilenecektir.

1 - Üstte de söylendiği gibi, çok yüklenmeyin. Baskılamak asla ders çalışma isteğini artırmaz hatta aksine düşürür.
2 - Paragraf çözmeye teşvik edin ve takıldığı yerlerde ona elinizden geldiğince yardım edin.
3 - Ona lise için neden çalışması gerektiğinden ve kendi deneyimlerinizden bahsedin, böylece o lisenin neden önemli olduğunu anlar.
4 - Lise sınavı dünyanın sonu değil, ben anadolu lisesinden bu yıl mezun oldum ve okuduğum okul gayet iyi eğitim veren bir okuldu. Üniversite sınavım da gayet güzel geçti. Sonuçlarımı bekliyorum sabırla.

Hocam ben LGS'den yeni çıktım, az çok önerilerim kardeşinizin derdine derman olur umarım :D

Evde hem ailemden hem de elektronik eşyalardan dolayı çok rahat çalışamadığımdan dolayı sürekli olarak kütüphaneye gidiyordum. Yakındaki kütüphaneye gitmek çok mantıklı değil çünkü başladığı işten vazgeçme ihtimali daha çok oluyor, o yüzden 1 otobüs uzağımdaki kütüphaneye gidiyordum. Eğer kardeşinizin otobüse binmesini istemiyorsanız 20 dakikalık uzakta bir kütüphane de yeterli olacaktır.

Elimde telefon olduğundan dolayı telefona çok odaklandım, ancak son zamanlara doğru Instagram ve YouTube'u silip odaklanmayı başarmıştım, siz de direkt kardeşinize J2 Prime gibi bir telefon alabilirsiniz, telefonda gram yer olmayacağından dolayı WhatsApp ve YouTube dışında hiçbir şey indiremeyecektir :D

Benim sözelim iyi olduğundan dolayı inkılap dışında (Ona da çok az) odaklandım. Kardeşinizin eğer sözel derslerde genel olarak notları yüksekse sözele çok asılmasına gerek yok. Ancak 1. dönem boyunca her hafta 150 soru öneririm. Kitap olarak da Fenomen ve Ankara Yayıncılık'ın paragraf kitapları tam tadında. Ve de kesinlikle Nitelik Yayıncılık'tan almayın, kafası çok karışacaktır.

Genel olarak set almak istiyorsanız Fenomen Yayıncılık'ın test kitapları en iyisidir, A ve B zorluğunda kitapları var ve iki kitaptaki sorularda da konuya hakim olduktan sonra kafa yakacak sorular veya yanlış düşünülmüş sorular yok. Sadece 2-3 yanlış soru çıkar.

Kardeşinizin yararlanabildiği kadar hocalardan da yararlanması gerek, hocalara bol bol soru sorması gerek. Ben üşendiğimden dolayı sormamıştım :D

Ben İstanbul'da yaşadığım için kendime kolayca hedef koyabilmiştim, çünkü etrafta iğrenç liseler vardı. Dediğiniz gibi çalışma alışkanlığı yoksa hedef koyma mantığı ve kötü okulları gösterme mantığı işe yarayacaktır. Ayrıca benim ders çalışma alışkanlığım az da olsa vardı ancak kardeşinizin çok olmadığını varsayıyorum. Bu durumda günlük 3-4 saat yeterlidir. Tabii aralarda 2/4 kısa 1 uzun mola olması şartıyla. İleride otomatikmen kendisi molasız çalışmaya başlayacaktır.

LGS'de gördüğüm kadarıyla sorular zor değil ancak mantık gerektiriyor, konuları bildiğiniz süreç akıllı ve gururlu davranırsanız sorular akıp gidiyor. En çok odaklanılması gereken matematik ve Türkçe oluyor ancak dediğim gibi, mantıklı olunca çözülüyor. Matematik kanalı olarak da Partikül Matematik güzel olabilir.

Son olarak da şimdiden konulara başlaması gerek bence. Benim öğretmenlerim konuları zamanında bitirdi ancak birçok öğretmen konuları yetiştiremiyor. Buna önlem olarak bence yapılması gereken bir şey.

Umarım yardımcı olmuştur tavsiyelerim, benim derslerim genel olarak iyi olduğundan belki kardeşinizin işine bazı maddeler pek de yaramaz. Ancak yarayacak olan bir sürü madde olduğuna eminim. Bu süreçte onu aşırı zorlamayın, ancak serbest de bırakmayın. Arada bir gerginlik iyidir ancak bu sadece uyarı icabında olmalı. Başarılar dilerim.

Daha var şimdiden çalışmasın gereksiz unutucak LGS'ye son 2 aya başlasın.
Konular kolay kolay akıldan çıkmaz, konuları unuttum mu acaba deyince panik olup aklınıza gelmez hiçbir somut bilgi ancak arada bir soru çözüldüğü taktirde LGS sırasında soruyu okudukça konuları hatırlayacaktır. Son 2 ay kala da hiçbir şey yapamazsınız, 400 yapmak için bile odak sorununuzun 0 olması gerekiyor. Bu da pek mümkün değil.

Hayır komiklik yok 1 sene süre şimdiden başlamak kafa yorar daha süre çok.
YKS değil ki, sorular gayet basit olduğundan kafa yoracak bir şey yok. Test kitaplarında sorular zor ancak LGS basit bir sınav. Bu yüzden olay çalışmamak değil, zamanı iyi yönetmek kafa yormamak için.