Picky

Uzman
Arkadaşlar soğutucudan uzanan üç kablonun birini CPU_FAN, birini CPU_OPT ve diğerini de anakarttaki USB_1415 isimli girişlere taktım. BIOS'tan fan kontol bölümüne girdiğimde bir türlü kontrolünü yapamadım. Fan kontrol kısmında 3 seçenek mevcut, hangisini seçersem seçeyim RPM hep 2300 civarlarında. İlk defa sıvı soğutucu kullanıyorum ama ses kafamı şişirdi. Sık aralıklarla hep bir uğultu sesi geliyor, ardından kesiliyor. Dikkatlice baktım, anlık fan devri hızlanıp azalıyor sürekli. O esnada uğultu oluşturuyor. Bağlantıları yanlış mı yaptım? Ayrıca Görev Çubuğu'nda sağ altta sanki USB bellek takmışım gibi görünüyor sıvı soğutucu.

Anakart: ASUS ROG STRIX B850-G Gaming Wi-Fi

11.webp

22.webp

1765063432296.webp

1765063513424.webp

Son düzenleyen: Moderatör:
PWM modu seçip fan curve yapabilirsiniz. BIOS güncel değilse güncellemenizi tavsiye ederim. Ekran kartı modeliniz nedir? Konudan alakasız ama.

PWM modu seçip fan curve yapabilirsiniz. BIOS güncel değilse güncellemenizi tavsiye ederim. Ekran kartı modeliniz nedir? Konudan alakasız ama.
Sistem parçalarını yeni birleştirdim hocam, ilk iş olarak BIOS güncelledim. Anormal bir durum yok yani öyle mi? Doğru mu takmışım girişleri? Görev çubuğunda sağ altta bir aygıt gibi görünmesi normal mi? Yaptığım fan eğrileri bir işe yaramıyor ayrıca hocam. RPM'de bir değişiklik olmuyor.

Ekran kartı: MSI RX 6800 Gaming Z Trio 16G GDDR6 256 Bit

Sistem parçalarını yeni birleştirdim hocam, ilk iş olarak BIOS güncelledim. Anormal bir durum yok yani öyle mi? Doğru mu takmışım girişleri? Görev çubuğunda sağ altta bir aygıt gibi görünmesi normal mi? Yaptığım fan eğrileri bir işe yaramıyor ayrıca hocam. RPM'de bir değişiklik olmuyor.

Ekran kartı: MSI RX 6800 Gaming Z Trio 16G GDDR6 256 Bit
HWiNFO üzerinden yük altında ve boşta şeklinde baktınız mı BIOS'ta PWM moduna aldıktan sonra?

Cpu_opt zaten optional yani duruma göre takabildiğiniz bir yer ve takmamızda bir sakınca yok.

Eğer dediklerime rağmen RPM değişmiyorsa, cpu_opt ye taktığınız header ile CPU_FAN'a taktığınızı değiştirin ve öyle deneyin. Eğer bunda da sorun olursa benim tavsiyem fan çoklayıcı kablo alıp sıvı soğutmadan gelen iki kabloyu da CPU_FAN'a bağlamanız.

Ancak RPM değişmediğini BIOS'ta görüyorsanız eğer CPU_FAN veya cpu_opt de PWM modu seçili değildir. Seçip kaydedin ve yük testine sokun masaüstünde HWiNFO'dan takip edin.

Görevi çubuğunda gözükmesinde anormal bir durum yok. LCD ekran için ayrı bir donanım olarak görüyor.

HWiNFO üzerinden yük altında ve boşta şeklinde baktınız mı BIOS'ta PWM moduna aldıktan sonra?

Cpu_opt zaten optional yani duruma göre takabildiğiniz bir yer ve takmamızda bir sakınca yok.

Eğer dediklerime rağmen RPM değişmiyorsa, cpu_opt ye taktığınız header ile CPU_FAN'a taktığınızı değiştirin ve öyle deneyin. Eğer bunda da sorun olursa benim tavsiyem fan çoklayıcı kablo alıp sıvı soğutmadan gelen iki kabloyu da CPU_FAN'a bağlamanız.

Ancak RPM değişmediğini BIOS'ta görüyorsanız eğer CPU_FAN veya cpu_opt de PWM modu seçili değildir. Seçip kaydedin ve yük testine sokun masaüstünde HWiNFO'dan takip edin.

Görevi çubuğunda gözükmesinde anormal bir durum yok. LCD ekran için ayrı bir donanım olarak görüyor.
HWINFO'dan bakmadım henüz hocam. Yani yük altına sokmadım henüz test etmedim sistemi. Çünkü dün ilk defa Windows kurulumu yaptığım esnada bir sorun yaşadım. Kurulum esnasında sistem kitlendi, çok bekledim ancak düzelmeyince güç tuşundan kapatmak zorunda kaldım. Tekrar açtığımda kurulum kendi kendine devam etti nedense ben USB'yi boot etmeden. Win10 LTSC 2019 kurmuştum, yüklemeye çalıştığım bazı programlarda uyumsuzluklar var, öte yandan Windows uyarı seslerinde anlık takılma / cızırtı gibi bir problem de mevcut. Sorunlu bir kurulum oldu gibi.

Şu an mesaideyim, akşam Win10 LTSC 2021 yükleyip, söylediklerinizi sırasıyla deneyip tekrar dönüş yapacağım.

@Picky kilitlenme olabilir yeni kurmuşsunuz. Mesele bir daha yapıp yapmaması.

İşlemciniz büyük ihtimalle AMD 7000 ya da 9000 serisidir. Hatta AMD 5000 serisinde olan bir durum var mesela masaüstünde 2-3 tane Chrome tarzı basit uygulamaya dahi bastığınız anlık uçak kalkar gibi bir ses gelebilir. Bu AMD'nin sorunu ve kullandığınız AiO ile de alakası yok. Düzeltilmesi için yöntemler var ama ben yapmadım.

İkinci nokta mesele stres testi değil, 10 sn kadar bir yüke sokup HWiNFO'dan CPU fan hızlarına RPM cinsinden bakın, sonra tesi kapatın ve o zaman bakın.

Ayrıca temiz kurulumla son sürüm Windows 11 tavsiye ederim. Sisteminiz güncel zaten.

@Picky kilitlenme olabilir yeni kurmuşsunuz. Mesele bir daha yapıp yapmaması.

İşlemciniz büyük ihtimalle AMD 7000 ya da 9000 serisidir. Hatta AMD 5000 serisinde olan bir durum var mesela masaüstünde 2-3 tane Chrome tarzı basit uygulamaya dahi bastığınız anlık uçak kalkar gibi bir ses gelebilir. Bu AMD'nin sorunu ve kullandığınız AIO ile de alakası yok. Düzeltilmesi için yöntemler var ama ben yapmadım.

İkinci nokta mesele stres testi değil, 10 sn kadar bir yüke sokup HWInfo'dan CPU fan hızlarına RPM cinsinden bakın, sonra tesi kapatın ve o zaman bakın.

Ayrıca temiz kurulumla son sürüm Win 11 tavsiye ederim. Sisteminiz güncel zaten.
Evet üstat işlemcim 9800X3D. Bugüne kadar hep Intel işlemci kullandım, ilk defa AMD bir işlemci kullanacağım. Sinir bozucu bir uğultu sesi geliyor sık aralıklarla. Bilgim yok tabi dediğiniz durum hakkında ancak kasanın içine baktığımda sesin geldiği esnada AIO'nun fanları anlık sürekli hızlanıp yavaşlıyor. Hızlandığı an uğultu başlıyor devir düştüğü an kesiliyor uğultu. "Buna sebep olan şeyin AMD işlemci" mi diyorsunuz yoksa ses AIO'dan gelmiyordur mu demek istediniz? Sesin AIO fanlarından çıktığına neredeyse eminim. Ayrıca sabit 2290 RPM'le dönüyor sürekli. 2280'lere düşünce uğultu kesiliyor, 2290'a çıkınca yine uğultu başlıyor. Bu RPM değeri de sanki çok yüksek gibi, bilemiyorum tam ilk defa AIO deneyimliyorum.

İkinci nokta mesele stres testi değil, 10 sn kadar bir yüke sokup HWiNFO'dan CPU fan hızlarına RPM cinsinden bakın, sonra tesi kapatın ve o zaman bakın.
Deneyeceğim hocam bunu eve gittiğim zaman.

Ayrıca temiz kurulumla son sürüm Windows 11 tavsiye ederim. Sisteminiz güncel zaten.
Windows 11' e hem alışamadım hem de gereksiz bir çok program, çalışan uygulamalardan dolayı Win10 LTSC 2019 kullanıyordum ancak tekrardan şans versem gerekiyor sanırım Windows 11'e.

Montajı doğru yaptığınızdan emin miniz? Montaj hatası olduğunda da temasta sıkıntı olursa eğer Aio aşırı sıcak gibi algılayıp yüksek devirde dönebilir.
dediğim tam olarak bu değil ama bahsettiğim gibi 'spike' dediğimiz ani yükselişler. 7000 serisinde daha çok vardı 9000de az ama sizin olayın bununla alakası yok gibi duruyor.

Montajı doğru yaptığınızdan emin miniz? Montaj hatası olduğunda da temasta sıkıntı olursa eğer Aio aşırı sıcak gibi algılayıp yüksek devirde dönebilir.
Nasıl bir montaj hatasından bahsediyorsunuz hocam? Anakartın kendi braketini söktüm, haricen AM5 braket almıştım, işlemciyi yerleştirip braketi taktım üzerine, macunu sıktım dağıttım tamamen ardından soğutucunun pompasını taktım. Dikkatimi çeken bir şey var bu arada. LCD ekranda 30 derece yazarken BIOS'ta 34 derece yazıo mesela CPU sıcaklık. Bir yerlerde hata mı yaptım acaba?

Nasıl bir montaj hatasından bahsediyorsunuz hocam? Anakartın kendi braketini söktüm, haricen AM5 braket almıştım, işlemciyi yerleştirip braketi taktım üzerine, macunu sıktım dağıttım tamamen ardından soğutucunun pompasını taktım. Dikkatimi çeken bir şey var bu arada. LCD ekranda 30 derece yazarken BIOS'ta 34 derece yazıo mesela CPU sıcaklık. Bir yerlerde hata mı yaptım acaba?
BIOS'un okuduğu sensör ile AIO'nun USB headerından çıkan veri farkı olabilir. Bunda bir problem yok.

Montaj hatası derken, tam oturmaması olabilir. Ya da montajlarken bir kez oturtup, oturduğundan emin olmak için kaldırıp tekrar oturtmak macunu bozuyor. Macunu sürdükten sonra yaymanıza bile gerek yok. Mercimek kadar damlatın ve üzerine AIO'uı koyun oluyor zaten. Montaj hatası derken bu tarz durumlardan bahsettim. Ya da mesela bir ayağı birkaç milim havada kaldıysa da olabilir. Eğer sıkıntısız yaptığınızdan eminseniz sökmeyin ki macun telef olmasın boşuna.

Benim başka da bir şey gelmedi aklıma maalesef.