Hocam sadece radyatörü söküp fanları terse çevirsem olur değil mi?
Radyatöre giren 2 boru alttan girmeli öne takarsan yoksa pompa ömründen yiyor. Ve hava akış yönleri çizdiğim kırmızı okların ucu gibi olacak, ön 2 intake, üst 2 ve arka 1 exhaust olmalı

Ben aldığımda bilgisayarcı tüm hepsini exhaust yapmıştı. Sorduğumda da kardeşim hava alır bir şekilde kaç yıllık bilgisayarcıyım dedi ama benim içime sinmedi yukarıdakileri söküp ters çevirdim.
Yanlış yapmış, boş vaktinde dediğim gibi uygula, PC'ciler bu işten anlamıyor.

İşlemcinin sıcak çalışma sebebi o, düzen yanlış.

Radyatöre giren 2 boru alttan girmeli öne takarsan yoksa pompa ömründen yiyor. Ve hava akış yönleri çizdiğim kırmızı okların ucu gibi olacak, ön 2 intake, üst 2 ve arka 1 exhaust olmalı

Yanlış yapmış, boş vaktinde dediğim gibi uygula, PC'ciler bu işten anlamıyor.

İşlemcinin sıcak çalışma sebebi o, düzen yanlış.
Bilgisayarcıya yarın tekrar götüreceğim gibi o zaman öyle taksın.

Radyatörü 180 derece çevireceksin üstteki 2 boru alttan girecek, fanları ters çevireceksin intake olacak ön paneldeki 2 fan, üst paneldeki 2 fan exhaust olacak, arka 1 fan da exhaust olacak, ok ile çizdiğim gibi olmalı. @ryz

Anlattığım gibi taksın onu iyi anlat. Ön 2 fan içeri hava alacak, radyatöre giren 2 tane boru üstten değil alttan girecek, o yüzden radyatör 180 derece dönderilecek alta doğru, üstteki 2 fan ve arkadaki 1 fan dışarı hava atacak.

Anakart üzerine pump_Fan yazan yere pompa bağlantısı, cpu_fan yazan kısma radyatör fanları, cpu_opt ya da sys_fan kısmına da vrm fanı bağlanacak, senin Enermax'ta VRM fanı da var dönen ortada. @ryz

Birebir bu anlattığım düzende kurmazsan beklenenden +5 +10 daha sıcak çalışır.

Yarın götürdüğümde yok öyle yok böyle derse ne demeliyim?

Üstelik para isteyecek gibi geliyor içimden.
Üstteki 2 boru kısmının alttan girmesi gerektiğini bilmezler ama doğrusu benim dediğim gibi, araştırırsan sen de görürsün. Uzun vadede alttan girmeli o 2 boru anlattığım şekilde. Fan düzeni, hava akışı da anlattığım gibi olmalı yoksa beklenenden +5 +10 daha sıcak çalışır, sana zararı bu olur ve uzun vadede pompa ömründen yer o 2 tane boru üstten girmeye devam ederse. @ryz Pompa havaya karşı iş yapıyor üstten girince o 2 boru, ama 2 boru alttan girerse pompa ekstra basınca maruz kalmıyor. Fizik kanunları gereği böyle anlattığım şekilde olmalı doğrusu bu. PC'ci adam fiziği nerden bilecek, anaokulu mezunu hepsi.

Fizik kitabını götür, sıvı kaldırma kuvveti kısmını aç, bir de ısınan hava yükselir muhabbetini, orayı okursa inanır belki.

Üstteki 2 boru kısmının alttan girmesi gerektiğini bilmezler ama doğrusu benim dediğim gibi, araştırırsan sen de görürsün. Uzun vadede alttan girmeli o 2 boru anlattığım şekilde. Fan düzeni, hava akışı da anlattığım gibi olmalı yoksa beklenenden +5 +10 daha sıcak çalışır, sana zararı bu olur ve uzun vadede pompa ömründen yer o 2 tane boru üstten girmeye devam ederse. @ryz Pompa havaya karşı iş yapıyor üstten girince o 2 boru, ama 2 boru alttan girerse pompa ekstra basınca maruz kalmıyor. Fizik kanunları gereği böyle anlattığım şekilde olmalı doğrusu bu. PC'ci adam fiziği nerden bilecek, anaokulu mezunu hepsi.

Fizik kitabını götür, sıvı kaldırma kuvveti kısmını aç, bir de ısınan hava yükselir muhabbetini, orayı okursa inanır belki.
Ekstra para ödemeli miyim?

Zaten gittiğimde bana tüm fanları egzoz yaptığını söylediğinde şoka uğramıştım.

Ekstra para ödemeli miyim?

Zaten gittiğimde bana tüm fanları egzoz yaptığını söylediğinde şoka uğramıştım.
Sen artık bilinçlendin, onu bu yoldan döndermek senin elinde. PC'ciler hata yaptığını çok zor kabul eder, para ister mi bilmem ama benim dediğim gibi olmalı pompa için o 2 boru alttan girecek, pompa ekstra iş yapıyor şu an çünkü radyatörün üstündeki hava kabarcığına karşı.

Fanlar da dediğim gibi olacak 5-10 derece düşer sıcaklık oyunda

@Ayhan Dönmez, hocam mantıken radyatörün sıcaklığını fan ile içeri vurmaz mıyız?
Mantığı şu, radyatördeki 2 fan dışardaki soğuk havayı kasa içine alırken ısınacak, kasa içine giren sıcak hava da fizik kanunları gereği yükselecek ve üst-arka exhaustlarla dışarı atılacak, düzen böyle olmalı. Dışarıdaki soğuk havayı çekmeli radyatör, kasadaki sıcak havayı değil.

Yani radyatör fanları soğuk havayı radyatör yapraklarından içeri çekeceği için, radyatör en soğuk halini o zaman yaşayacak içindeki sıvı olarak bakarsan, işlemci daha serin çalışır en doğrusu bu eğer üste takamıyorsan radyatörü.